ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: 3ČSAD

Drahý plyn zvedá i jízdné v autobusech, vyplatí se koupit lístek online

  • 3
Očekávané se stalo skutečností. Po avizovaném zvýšení cen železniční dopravy nově v Moravskoslezském kraji podraží i autobusové linky placené krajským úřadem. Stejně jako ve vlacích se cena jízdného změní od neděle 11. prosince.

„Ceny jízdného v příměstských autobusech v kraji se mění kvůli razantnímu nárůstu cen pohonných hmot a dalších nákladů na veřejnou dopravu,“ konstatovala krajská mluvčí Nikola Birklenová.

„Základní sazba u papírových jízdenek se zvyšuje z 15 na 18 korun, sazba za jeden kilometr se zvyšuje z 1,50 na 1,70 koruny. Naopak ceny jednotlivého jízdného se nemění v případě platby ODISkou nebo prostřednictvím aplikace ODISapka,“ dodala mluvčí.

Základní příčinou zdražování zůstává cena pohonných hmot. Kraji se tak aktuálně nevyplácí sázka na ekologickou dopravu, kdy všechny nové autobusy jsou poháněny CNG. Jeho cena totiž stoupla ještě více než u tradiční nafty.

„Dnešní spotové ceny CNG na burze byly okolo 130 eur, mírně sice klesly, ale pořád je to výrazně více, než za kolik jsme CNG nakupovali před rokem. To se cena pohybovala okolo 20 eur,“ konstatovala Pavla Struhalová, jednatelka společnosti Transdev Morava zajišťující autobusovou dopravu například v okresech Karviná a Frýdek-Místek.

Zdražení nevyhnutelné

Bez zdražení jízdného by pro kraj mohlo být udržení dopravní obslužnosti v regionu finančně likvidační. „Zvýšení jízdného je nepopulární, ale aby byla doprava udržitelná, je zdražení nutné,“ potvrdil náměstek hejtmana Radek Podstawka.

Zopakoval, že cestujícím využívajícím internet, krajskou dopravní kartu ODISka nebo mobilní aplikaci ODISapka, se ceny nezmění vůbec, případně jen mírně.

„Tímto krokem chceme posílit bezhotovostní nákupy přes elektronická média i e-shop ODIS a současně snížit množství hotovostních plateb na přepážkách a přímo ve vozech u řidičů. Ušetří to čas a zvýší i bezpečnost cestujících, což je po zkušenostech s pandemií koronaviru více než žádoucí,“ vysvětlil Podstawka.

Náměstkova slova potvrzuje nový ceník. Zdražení jízdenek pro jednotlivé zóny je u třicetidenních jízdenek naplánováno na 270 korun z původních 252 korun při nákupu přes e-shop, na přepážkách a u řidičů je nová cena stanovena na 310 korun ze současných 290. Podobně se pohybuje i navýšení u jízdenek pro delší časové období.

Dlouhodobé jízdenky mají slevy

Ne však pro všechny. Vedení kraje v novém jízdním řádu schválilo i některé slevy. Mnoho kupců si však tyto levnější dlouhodobé jízdenky zřejmě nepořídí.

„V případě 365denní celosíťové jízdenky bude její cena významně nižší, a to 16 tisíc korun, pokud si ji cestující pořídí přes e-shop ODIS, u přepážky pak za ni zaplatí 18 400 korun,“ konstatoval Aleš Stejskal, jednatel společnosti KODIS, jež zajišťuje koordinaci veřejné dopravy v kraji.

Vyšší ceny pak nově čekají i linky se speciálním režimem. „Na lince z Karlovy Studánky na Ovčárnu se zvýší ceny jízdného o deset korun, ze čtyřiceti na padesát korun. Zvýší se také ceny Turistické jízdenky Jeseníky ze sta na sto padesát korun a její skupinové varianty. Pět osob za ni zaplatí o padesát korun více, tedy tři sta korun,“ doplnila krajská mluvčí Nikola Birklenová.