Zloděj měnil auta i adresy, vloupal se do 28 domů ve čtyřech krajích

  • 2
Do domů napříč republikou se vloupával 47letý zloděj z Karvinska, kterého nyní zadrželi moravskoslezští kriminalisté. Jeho dopadení nebylo snadné. Muž měnil oblečení, auta i adresy, kde pobýval.

Do hledáčku moravskoslezských kriminalistů se muž dostal letos na jaře, když se v kraji začaly množit případy vloupání do rodinných domů. Pachatel kradl zejména hotovost, šperky a drobnou elektroniku. Zkoumání stop vedlo kriminalisty k podezření, že všechny případy má na svědomí stejný pachatel.

„Modus operandi byl všude stejný – poškozené, rozbité okno a prohledané prostory,“ přiblížila policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Kriminalisté vytipovali podezřelé, kteří v minulosti páchali obdobnou trestnou činnost. Vyšetřováním jim z nich nakonec vyšel ten správný a vyhlásili po něm pátrání.

„Jeho zadržení však nebylo zcela jednoduché, jelikož podezřelý měnil vozidla, oblečení a ukrýval se na různých místech. Krajští kriminalisté jej však i přes tyto jeho nástrahy zadrželi a v těchto dnech obvinili ze zločinu krádeže a přečinů porušování domovní svobody a poškození cizí věci,“ uvedla Jiroušková.

Od loňského září do začátku května, kdy byl zadržen, se muž vloupal do 28 rodinných domů.

„Byly v různých okresech Moravskoslezského kraje, ale i v Olomouckém a Středočeském kraji a na Vysočině. Muž zcizoval nejčastěji peníze, šperky, drobnou elektroniku, ale nepohrdl ani alkoholem, oblečením a v některých případech vzal i horské kolo,“ informovala mluvčí.

Muž se k trestné činnosti kriminalistům plně doznal. Ukradené věci prodával náhodným lidem, za utržení peníze platil značkové oblečení, pobyt v hernách, restauracích a hotelích. Nyní mu hrozí až osm let vězení.

Za obdobnou trestnou činnost byl odsouzen již dříve. Za zhruba stovku případů vloupání do rodinných domů tehdy dostal sedm let.