Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Dvě bývalé ošetřovatelky čelí obvinění z týrání klientů domova seniorů

  • 11
Policisté zahájili trestní stíhání dvou lidí v souvislosti s vyšetřováním v Domově seniorů v Ostravě-Porubě. Podle dostupných informací obvinili z týrání svěřené osoby dvě pečovatelky, které v zařízení dříve pracovaly.

Podezření z týrání klientů domova seniorů prověřovala policie již v minulosti, vyšetřování ale toto podezření nepotvrdilo, policie případ odložila. To už ale nyní neplatí.

Informaci o tom, že se vyšetřování znovu rozběhlo a padlo i obvinění  přinesl server Seznam Zprávy, který se dění ve Slunečnici na základě výpovědi jedné z pečovatelek dlouhodobě věnuje.

Policejní mluvčí Soňa Štětínská pro portál iDNES.cz změnu v dosavadním vyšetřování potvrdila.

„Ve věci podezření ze zločinu týrání svěřené osoby vztahující se k ostravskému zařízení, kterou policejní orgán odložil, lze aktuálně sdělit, že vyvstaly nové skutečnosti a kriminalisté Městského ředitelství policie Ostrava realizují v současné době úkony trestního řízení,“ konstatovala.

Podle Seznamu Zprávy jsou trestně stíhány dvě ošetřovatelky, které se údajně k některým klientkám zařízení chovaly velmi nevhodně. „S ohledem na stav řízení není nyní možné poskytnout konkrétnější a bližší informace.,“ dodala Štětínská.

Dozorující státní zástupkyně Jana Feberová řekla, že bylo zahájeno stíhání dvou lidí. „Daná věc se aktuálně nachází ve fázi vyšetřování, a to na jeho samotném počátku. Lze sdělit, že již byly vyslechnuty osoby obviněných a probíhají další vyšetřovací úkony, včetně výslechů svědků. V tuto chvíli nebudeme zveřejňovat další informace o probíhajícím trestním řízení,“ konstatovala žalobkyně pro Seznam Zprávy.

Primátor zatím nechce vyšetřování komentovat

Podle Seznam Zprávy pečovatelka, která na údajně velmi podivné zacházení s klienty upozornila, přivítala znovuotevření případu. „Jsem ráda za ty klienty a jejich rodinné příslušníky,“ uvedla.

Ostravský primátor Tomáš Macura nechce nové skutečnosti zatím nijak komentovat. „O trestním řízení navíc nic nevím. V této fázi nelze nic říct k tomu, zda se nějaký trestný čin stal, nebo nikoliv,“ uvedl pro iDNES.cz. Dodal připomínku, že dvě předchozí trestní řízení byla zastavena.