VIDEO: Jáma, kopec i bahno. Domácí traktory na Opavsku nic nezastavilo

  • 4
Zlaté české ručičky. To muselo v sobotu napadnout každého návštěvníka Traktoriády ve Větřkovicích na Opavsku při pohledu na nejrůznější stroje domácí výroby. Malé traktůrky i těžkotonážní kolosy zvládaly nástrahy záludné bahnité trati.

Převodovka ze žigulíku, řízení z trabantu, zadní náprava z moskviče a spojka ze Škody 1203. Ale jede to. Přes každou překážku. „Říkáme mu Pleskač,“ zasmál se Pavel Klapetek, majitel malotraktoru a spoluorganizátor Traktoriády ve Větřkovicích na Opavsku.

V obci nedaleko Vítkova začali pořádat klání traktorů domácí výroby před sedmi roky a účast „závodních“ strojů se stále zvyšuje. „Začínali jsme na třinácti traktorech, nyní jich soutěží už takřka čtyřicet z celé republiky,“ řekl Klapetek. Také diváků přibývá, v sobotu se přišlo podívat 1 500 lidí, tedy dvojnásobek všeho větřkovického obyvatelstva.

Eva Burdová z Březové-Leskovce byla jedinou ženou mezi mužskými jezdci. Rozhodně se mezi nimi neztratila. (23. srpna 2014)

Podmínka pro účast byla jednoduchá. Traktor musel být sestaven svépomocí, tedy v garáži, stodole nebo domácí dílně, stroj zakoupený od oficiálního výrobce by neprošel technickou přejímkou.

Malotraktory pak soutěžily například ve slalomu, trialu, tedy terénním okruhu, nebo v přejezdu vodního příkopu. A v soutěžním poli se neztratila ani jediná žena: Eva Burdová ze sousední Březové-Leskovce.

„Že je to sport jen pro chlapy? Ano, ale já jsem divoká baba,“ smála se 35letá žena, která traktor používá nejčastěji k dovozu sena a slámy pro koně.

Jedemééé...

Ale za volantem traktoru s motorem ze starého škodováckého Spartaku, který vytvořili bratranec s otcem, si počínala nadmíru zdatně. „Traktůrku říkám Frézička. Jízda je parádní, i když jsem měla v očích smrt. Pomohli fantastičtí diváci, bylo hezké, jak mi fandili.“

Jezdci netrpěli rivalitou. Právě naopak. Navzájem se povzbuzovali a divili se mnohým konstrukčním nápadům soupeřů. „Tvůrce domácího traktoru musí být muž mnoha profesí. Konstruktér, řemeslník, svářeč, soustružník, obráběč, zámečník, řidič... a mohl bych pokračovat,“ líčil další z organizátorů Pavel Kubesa.

Pořadatelský tým s názvem Tazi-Team se rekrutuje i z bývalých rodeokrosových jezdců. „Navíc ve Větřkovicích se kdysi jezdil svazarmovský autokros, soutěžilo v závodech do vrchu, takže to má tady hodně lidí v srdci,“ dodal Klapetek. „Baví to nás, baví lidi, není důvod končit. Tak zase příští rok,“ slíbil.