Hořely stovky metrů potrubí u Dolních Vítkovic, hasiči plnili trubky pěnou

  • 1
Velmi neobvyklý a složitý zásah mají za sebou hasiči z Ostravy. V noci na dnešek likvidovali požár prachu, sazí a dalších nánosů v potrubí u bývalého industriálního areálu Dolní Vítkovice, jehož část je národní kulturní památkou.

Hasiči se o požáru dozvěděli v neděli večer před půl sedmou. „Do Dolních Vítkovic vyjelo celkem pět ostravských jednotek. Hořely usazeniny ve starém potrubí o délce několika stovek metrů. Nacházelo se v zadní části industriálního areálu a národní kulturní památky, a to mezi Velkým světem techniky a železničními kolejemi,“ přiblížil mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Jednotky musely zjistit, kde všude uvnitř potrubí hoří. Proto pomocí speciálního řezacího a současně hasicího zařízení navrtávali do potrubí otvory a současně pomocí termokamer zjišťovali, kudy požár postupuje. Do potrubí pak vháněli velké množství pěny.

„Současně jsme měřili koncentrace a případný výskyt nebezpečných látek v ovzduší,“ přiblížil Kůdela.

Ačkoliv hořelo v neobydlené části Ostravy, hasiči pro jistotu monitorovali koncentrace nebezpečných látek i v nedalekém obchodním centru Nová Karolina.

„Nebyly naměřeny žádné koncentrace nebezpečných plynů,“ konstatoval mluvčí.

Příčina požáru se vyšetřuje, škoda zatím nebyla stanovena.

Mluvčí Dolních Vítkovic i společnosti Vítkovice Eva Kijonková upozornila, že nehořelo přímo v Dolních Vítkovicích. „Od objektů národní kulturní památky byl zásah natolik vzdálený, že se jí nemohl jakkoli dotknout,“ poukázala. 

Dolní Vítkovice jsou průmyslový areál zahrnující unikátní soubor černouhelného dolu, koksovny a vysokých pecí, který byl založen v 19. století jako Rudolfova huť, později Vítkovické železárny. Poslední vysokopecní odpich se uskutečnil 27. září 1998, pak se produkce železa zastavila.

V roce 2002 byla oblast prohlášena národní kulturní památkou. Tým pod vedením majitele společnosti Vítkovice Jana Světlíka zpracoval v roce 2009 projekt revitalizace oblasti.

V roce 2012 byla otevřena prohlídková trasa na vysoké peci a hala Gong z bývalého plynojemu, poté vznikly Světy techniky a další vzdělávací i návštěvnická místa.

Hořelo potrubí u Dolních Vítkovic, a to v lokalitě mezi Velkým světem techniky a železniční tratí.

Hořelo potrubí u Dolních Vítkovic, a to v lokalitě mezi Velkým světem techniky a železniční tratí.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz