První květnový den se v Dolních Vítkovicích veřejnosti otevírá nástavba vysoké pece s vyhlídkovými plošinami.

První květnový den se v Dolních Vítkovicích veřejnosti otevírá nástavba vysoké pece s vyhlídkovými plošinami. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Dolní oblast Vítkovice otevírá nástavbu s vyhlídkou a opravenou Hlubinu

  • 2
Sotva začala návštěvnická sezona, ostravské industriální památky, tedy Dolní oblast Vítkovice s Landek Parkem, hlásí, že od začátku roku přilákaly už 200 tisíc lidí. A číslo rychle poskočí. Na pátek 1. května totiž Dolní Vítkovice spolu s výrobními Vítkovicemi chystají celodenní zábavu.

Ráno v 8:00 hodin otevřela brány všech provozů skupina Vítkovice Machinery Group. „Zájemci mohou do třinácti hodin absolvovat komentované prohlídky a vyzkoušet si chytré stroje: od počítači řízených obráběcích center přes auta na CNG až po 3D tiskárny,“ říká mluvčí společnosti Eva Kijonková.

V provozech se ale nebudou nudit ani děti. Mohou vyrábět totem z pomalovaných ocelových lahví, malovat křídou či třeba skládat puzzle.

V osm hodin ráno začal zábavný program pro veřejnost i v Dolních Vítkovicích a Landek Parku, kde potrvá až do dvaceti hodin večer. Vystoupí Verona, Myschak Band a Rytmus nebo kaskadéři Crazy Day s jízdami v ocelové kouli. Na programu bude i balonková show, velkoformátové puzzle Evropy nebo ukázky a zkušební jízdy nové Škody Fabie (více z programu zde).

Lidé si budou moci projít nové ateliéry

„Kromě obvyklých atrakcí zpřístupníme veřejnosti 1. května dvě novinky: nástavbu Vysoké pece číslo 1 s vyhlídkou na město (podrobněji zde) a opravený Důl Hlubina,“ říká šéf sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela. Doporučuje, aby si lidé prošli nové ateliéry v Dole Hlubina. „Protože až je obsadí umělci, do některých už se nemusí dostat,“ nastínil.

Pohled z nové vyhlídky nad vysokou pecí Dolní oblasti Vítkovice přes Důl Hlubina k centru Ostravy. (19. března 2015)

Dokončené prostory se teprve začínají zabydlovat, sdružení Provoz Hlubina, které je má pod palcem, tam ale v pátek také nabídne svůj program. „Ráno máme v plánu sázet kytky, ať trochu upravíme okolí. Budeme jen rádi, když se někdo přidá,“ říká předsedkyně sdružení Marta Pilařová s tím, že v průběhu dne se budou moci děti i dospělí zapojit do různých tvůrčích dílen, poslechnout si pouliční hudebníky nebo opékat na originálním ohništi.

Program je zdarma s výjimkou vstupů do placených expozic. Padesát lidí má ale šanci vyjet na novou vyhlídku bez placení. To v případě, že se už ve čtvrtek zúčastnili lampionového průvodu po Jantarové stezce a měli štěstí při losování.