Na letišti v Mošnově začaly Dny NATO, na příjezdech se tvoří kilometrové kolony (15. 9. 2018). | foto: Policie ČR

Na Dny NATO dorazily desetitisíce lidí, tvořily se dlouhé kolony

  • 8
Desítky tisíc lidí zamířily na letiště do Mošnova, kde začaly Dny NATO. Na příjezdových silnicích ze všech stran se tak tvořily několikakilometrové kolony, ve kterých návštěvníci čekali i dvě hodiny.

Ve směru od Ostravy se dopoledne vytvořila kolona dlouhá asi 5 kilometrů, od dálnice D1 asi 3 kilometry a od Příboru stejně tak. Jízda k parkovišti trvala přes dvě hodiny, kolona se hýbala jen velmi pomalu. Provoz na místě usměrňovali policisté. 

Začaly Dny NATO

Defilují letouny, ukážou se obrněná vozidla

„Loni bylo špatné počasí, tak bylo méně lidí, ale jinak je to standard a srovnatelné s předešlými roky. Žádné nehody ani jiné komplikace nejsou,“ řekl Tichý.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Představují vojenské, záchranářské či bezpečnostní jednotky z 20 zemí, poprvé je mezi nimi Chorvatsko. 

Dny NATO 2018

Fotogalerie

Přípravy na Dnech NATO v Ostravě
F-16, belgické vzdušné síly, Darte Vador
Přípravy na Dnech NATO v Ostravě
Tank T-72M4CZ během příprav na Dnech NATO v Ostravě

Lidé mohou opět vidět strategický bombardér B-52 Statofortress nebo tankovací letoun KC-135 Stratotanker. Premiéru má americký víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom.

Připraveno je přes 60 dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi. Speciální partnerskou zemí akce jsou v tomto roce Spojené státy americké, které letos poprvé předvádějí i pozemní obrněnou techniku. 

Letos je akce věnována připomenutí 100 let vzniku Československa, takže je mimořádně k vidění historická i nejmodernější technika.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,