Dětský ráj v Ostravě tvoří venkovní hřiště i vnitřní herna s kavárnou. | foto: Google street view

I po aféře s lahví vína povedou Dětský ráj dosavadní nájemkyně, zaplatí víc

  • 2
Rozruch kolem budoucnosti Dětského ráje v ostravských Komenského sadech končí. Rodiče dětí, kteří podepsali petici na podporu dosavadních nájemkyň, Kláry Merové a Petry Kunešové, mohou být spokojení. Obě ženy povedou areál s venkovním hřištěm, hernou i kavárnou dál.

Jejich společnost Bluecat house vyhrála výběrové řízení vyhlášené obvodem.

„Předchozí smlouva byla nestandardní, nájemkyně ji navíc porušily, proto jsme se s nimi dohodli na jejím ukončení k 30. červnu. Přihlásily se ale do výběrového řízení a vyhrály. Už jsme s jejich společností uzavřeli pachtovní smlouvu,“ řekl radní Moravské Ostravy David Witosz.

Porušení nájemní smlouvy bylo podle radních dvojího druhu: změna statusu společnosti a prodej alkoholu. U druhého z důvodů šlo o to, že zaměstnankyně Dětského ráje prodala radnímu lahev vína. 

„My přitom smíme prodávat jen 0,25 litru alkoholu. Hned jsme se s kolegyní postaraly, aby se to neopakovalo,“ uvedla již dříve Klára Merová. 

Za ženy se pak postavily stovky lidí (o kauze jsme psali zde).

Klára Merová je ráda, že mohou pokračovat, a doufá, že provoz finančně utáhnou. Podle smlouvy totiž musí zlevnit vstupné do herny ze 45 korun na 40 a platit obvodu čtyřnásobně vyšší nájemné, než nabídly: osm tisíc měsíčně.

„K tomu náklady na údržbu areálu a všechny opravy do deseti tisíc. První investice nás čekají už za pár dní. První týden v červenci zavřeme, protože musíme vymalovat, uklidit a připravit vše na další provoz,“ uvedla Merová.

Ženy soutěžily s nižším nájmem, radní ale částku dodatečně zvedli. „Zákon to umožňuje,“ sdělil Witosz.

Pochybnosti to však vyvolalo u druhého zájemce o Dětský ráj, společnosti Mrňousek. Ta zvažovala odvolání.

„Nabídli jsme víc peněz než vítěz, širší program cílený na rozvoj hudebních a dalších talentů i jiné, zcela nové aktivity,“ řekla jednatelka Zuzana Běhalová. 

Odvolání ale nakonec nepodá, vedení obvodu jí slíbilo, že i pro Mrňouska najde vhodný prostor.