Miloš Svoboda se stará o svého patnáctiletého syna Davida, který je od tří let ve vigilním kómatu. | foto: David Neff, MAFRA

Konec žebrání. Stát bude platit léčbu dětské mozkové obrny

  • 16
Ohromného úspěchu dosáhli rodiče dětí s postižením mozku z Moravskoslezského kraje. Zatímco teď musí shánět desítky tisíc na intenzivní neurorehabilitaci, od ledna ji budou platit pojišťovny.

„Musíme doslova žebrat o peníze u sponzorů nebo organizovat sbírky peněz či plastových víček, abychom měli z čeho hradit intenzivní neurorehabilitace, díky kterým dělají děti velké pokroky,“ tvrdí shodně rodiče, kteří dlouhá léta společně usilovali o změnu. A nyní uspěli.

„Je skvělé, že situace se konečně změní a péči začnou hradit zdravotní pojišťovny,“ dodal předseda Asociace rodičů dětí s dětskou mozkovou obrnou Miloš Svoboda.

V zemi žije asi deset tisíc dětí s dětskou mozkovou obrnou. Informaci, že budou mít šanci absolvovat intenzivní rehabilitaci zdarma, potvrdil v pondělí rodičům na speciální konferenci v Ostravě zástupce ministerstva zdravotnictví Jan Michálek.

„Od 1. ledna 2020 bude seznam hrazených zdravotních výkonů obsahovat nově ošetřovací den následné komplexní intenzivní léčebné rehabilitační péče dětských pacientů s diagnózou dětské mozkové obrny,“ uvedl Jan Michálek.

Ochrnutému chlapci pomáhá „kosmická“ terapie, po letech povolil prsty

Měsíční intenzivní neurorehabilitační program v Sanatoriích Klimkovice u Ostravy, kde děti pět hodin denně cvičí s fyzioterapeuty, například i v „kosmických“ oblečcích upevněné popruhy ke stěnám klece, ale také rehabilitují s logopedy i jinými specialisty, stojí asi 120 tisíc.

„Zdravotní pojišťovny obvykle hradí lázeňský pobyt dítěte, ale na speciální neurorehabilitace rodiče doplácejí v průměru 70 tisíc,“ říká Jozef Dejčík, ředitel Sanatorií Klimkovice, kde každý rok podstoupí intenzivní neurorehabilitační léčbu 500 až 600 dětí.

Pracuje sedm dní v týdnu, aby péči dítěte zaplatili

Rodiče se snaží pobyty opakovat. „Pokroky jsou totiž viditelné,“ říká například Petra Šišperová, matka sedmiletého chlapce se spastickou kvadruparézou, nejtěžší spastickou formou dětské mozkové obrny.

„Jsem ráda, že žijeme v Moravskoslezském kraji, kde se intenzivní rehabilitační léčbě těchto dětí věnují. Zatím to ale pro nás znamená, že manžel pracuje sedm dní v týdnu, abychom péči zaplatili,“ dodala.

Ona ani rodiče dalších dětí, kteří chválí neurorehabilitační programy v Klimkovicích či jiných lázeňských zařízeních, ale zatím nemají jistotu, že se tam příští rok budou moci vrátit na náklady pojišťoven. Ministerstvo zdravotnictví sice schválilo úhradu dvou čtyřtýdenních pobytů s intenzivní neurorehabilitací v rozmezí dvanácti měsíců, ale zaplatí ji pouze odborným léčebným ústavům, nikoli lázním.

Kapacita odborných ústavů nebude podle lékaře stačit

I o tom se v pondělí bavili zástupci resortů zdravotnictví, sociálních věcí a školství s poskytovateli péče i rodiči postižených dětí v Ostravě. „Problém je, že zatímco lázně na to mají dostatek lůžek i odborníků, odborné léčebné ústavy ne,“ upozornil za rodiče Miloš Svoboda.

„Lázeňských lůžek je v zemi 25 tisíc, z toho pro děti stovky. V odborných léčebných ústavech jen desítky, takže kapacita nebude stačit,“ dodal lékař Zdeněk Machálek.

„Jinak to udělat nešlo, protože lázeňská péče není na rozdíl od zdravotnické hrazena výkonově. Ale pokud lázně splňují podmínky, mohou se zdravotními pojišťovnami uzavřít smlouvy a na části lůžek budou poskytovat péči jako odborný léčebný ústav,“ uvedl za ministerstvo zdravotnictví Jan Michálek.

„Do ledna to nestihneme, ale počítáme s tím. Ministerstvo zdravotnictví žádáme o výjimku pro 30 lůžek, pak oslovíme pojišťovny,“ uvedl Jozef Dejčík ze Sanatorií Klimkovice.