Matematiku nebo český jazyk se žáci šenovské základní školy učí v gymnastickém sále. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Kabinet v hudebce, žáci mezi nářadím. Nepovedená oprava je vyhnala ze tříd

  • 2
Bývalá pobočka spořitelny, knihovna, školní chodby nebo třeba zrcadlový sál s trampolínami. Na těchto místech se už od září učili žáci základní školy v Šenově kvůli nepovedeným opravám a nástavbě, které měly skončit v polovině září.

„Je to hodně náročné pro žáky i učitele. Ti například na jednotlivé vyučovací hodiny přebíhají mezi budovami. V tělocvičně je sklad nábytku a pomůcek, v hudební třídě pak mají někteří pedagogové provizorní kabinet. Během oprav do budovy hodně zateklo, takže jsme nemohli využívat ani přízemí opravovaného pavilonu, s nímž jsme původně počítali. Učitelé i rodiče jsou však trpěliví a zvládáme to,“ přiblížila situaci ředitelka školy Naděžda Pavlisková.

Kvůli omezenému prostoru utrpěla také výuka tělocviku nebo pracovní výchovy. „Dílny a tělocvik jsme museli omezit. Dokud bylo ještě pěkně, žáci byli na venkovním hřišti. Teď například hrají šachy a rozvíjí aspoň logické myšlení,“ dodala ředitelka.

Rekonstrukce a nástavba školy bude stát téměř 20 milionů korun. „Původní částka 16 milionů se kvůli vícepracím navýšila. Objevily se totiž chyby v projektové dokumentaci, takže navýšení jsme firmě uznali,“ řekl starosta Šenova Jan Blažek, podle kterého firma nabrala zpoždění hned na počátku oprav v loňském roce.

„Museli jsme vybrat nejlevnější nabídku“

„Během rekonstrukce nebyla stavba dobře zakryta před deštěm, takže vznikly velké škody. Nedodělanou stavbu jsme ale nechtěli zadávat další firmě,“ vysvětlil. Zpoždění ovšem nabrala i prodloužená lhůta předání stavby. „Za to chceme firmě uložit sankce,“ dodal starosta.

V současnosti jsou při prohlídce opravovaného pavilonu patrné nedodělky, jako například pohyblivá dlažba na terasách.

„Ještě teď jsme napočítali zhruba čtyři stovky nedodělků. Kdyby se jednalo o desítky, lze je odstranit za provozu. Bohužel v takovém rozsahu práce nelze skloubit s vyučováním. Termín převzetí stavby jsme posunuli na 10. února,“ přiblížil starosta.

Na vině je podle něj také zákon o veřejných zakázkách. „Museli jsme vybrat nejlevnější nabídku. Mrzí nás, že jsme tak nemohli dát příležitost místní firmě,“ uzavřel.