Martin Dědic.

Martin Dědic. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Soud spojil obžaloby Dědice. Lobbista odmítá připustit jakoukoliv vinu

  • 3
Podnikatel a lobbista Martin Dědic obžalovaný z ovlivňování výběrových řízení a přijímání úplatků si u soudu, který déle než rok řeší jeho korupční kauzu, vyslechl druhou obžalobu – z krácení daní.

Zatímco od prosince 2016 řešil místopředseda Krajského soudu v Ostravě Igor Krajdl „jen“ jednu kauzu místního podnikatele a lobbisty Martina Dědice, od pondělí už řeší dvě – korupční a daňovou. Státní zástupce Vít Koupil totiž uspěl se svým návrhem na sloučení souvisejících případů.

Dědic (s dalšími lidmi) dosud čelil obžalobě z ovlivnění šesti ostravských veřejných zakázek, za což podle žalobce inkasoval na úplatcích přes 30 milionů korun. Nově nyní čelí i obžalobě z krácení daní.

Koupil četl v pondělí asi hodinu text obžaloby z několika desítek stran záznamů. Popsal přes tři desítky případů, kdy podle něj Martin Dědic jako ovládající osoba společnosti Business Advisor a jediný člen představenstva této firmy Břetislav Pavelek objednávali v průměru devítinásobně předražené reklamní služby u frýdecko-místecké agentury Propag-Storm s cílem ušetřit na dani z přidané hodnoty (DPH) i na dani z příjmu fyzické osoby.

Státu měli způsobit milionové škody

Peníze podle Koupila protekly řetězcem dalších firem, poté se 80 procent zaplacené ceny vrátilo v hotovosti zpátky Dědicovi.

Za tuto nelegální činnost, do níž se zapojila řada podnikatelů z celé země, čelí obžalobě téměř tři desítky lidí, z toho většina ve společné kauze, kterou soud ještě nezačal řešit. Jen případ Dědice a jeho spolupracovníka nechal žalobce spojit s již projednávanou korupční kauzou Dědic, díky níž policie léta fungující „pračku peněz“ odhalila.

Dědic a jeho spolupracovník podle tvrzení žalobce způsobili státu milionové škody. „Daně zkrátili o 6,35 milionu korun. Krácení o dalších sedm milionů zůstalo ve stádiu pokusu,“ shrnul Vít Koupil.

Dodal, že Dědic se dopustil zvlášť závažného zločinu zkrácení daně ve prospěch organizované zločinecké skupiny, navíc ho žaluje také z účasti na této organizované zločinecké skupině. Spolu s ním obžaloval z krácení daní také Břetislava Pavelka a firmu Business Advisor, za kterou Pavelek v minulosti podepisoval smlouvy. Pavelek se ale žádných soudních líčení kvůli vysokému věku a zdravotním problémům neúčastní. A chyběl také v pondělí.

Podpisy na smlouvách byly zfalšovány

Žalobce však už dříve soudci řekl, že většina Pavelkových podpisů na smlouvách byla zfalšována, což potvrdili znalci písma. A v pondělí k podpisům dodal, že: „Buď je zfalšoval pan Dědic, nebo jiná osoba.“

Dědic, kterému podle první obžaloby hrozilo za korupci maximálně 12 let vězení, čelí podle druhé obžaloby hrozbě, že za mřížemi může strávit až 13 let a čtyři měsíce.

Právě obava z toho, že by se v případě odsouzení mohl vyhýbat vysokému trestu útěkem do ciziny, vede žalobce k tomu, že trvá na zadržení pasu. I odvolací soud Dědicovu žádost o vydání pasu zamítl.

Stejně jako v korupční kauze, kterou policie začala vyšetřovat už před šesti lety, je ale soudní verdikt zatím v nedohlednu, Dědic striktně odmítá připustit jakoukoli vinu také v případě krácení daní.

Dědic: Státní zástupce daním nerozumí

„Důvodům, pro které byla podána obžaloba, nerozumím. Nerozumí jim ani můj právní zástupce, daňový poradce, auditor, a dokonce ani znalci specializující se na daně. Obžaloba je nezákonná. Odporuje základním principům určení daní. Státní zástupce daním nerozumí,“ tvrdil soudci Martin Dědic. „V součtech jsou chyby. Nejasný je původ dokumentů, ze kterých žalobce čerpá,“ líčil Dědic a popřel, že dostával peníze z plateb za reklamu.

To zopakoval i po skončení líčení na dotazy MF DNES a České televize: „Obžaloba je absurdní, nesmyslná. Pokud žalobce říká, že jsme krátili daň, tak nemůže vycházet z finančních toků, ale musí vzít uskutečněné zdanitelné plnění a prokázat, kde v tom řetězci firem došlo k zatajení DPH, a také odvedené DPH odečíst. Pokud vím, Proprag-Storm i Business Advisor daně odvedly.“

Koupil se ohradil, že čerpá z originálů dokumentů, které jsou ve spisech. Soudce ujistil, že si je vyžádá.