V Bohumíně testují cyklorikšu pro seniory. Ostrý provoz spustí na jaře.

V Bohumíně testují cyklorikšu pro seniory. Ostrý provoz spustí na jaře. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Důchodce v Bohumíně vozí cyklorikša, místní se inspirovali v Dánsku

  • 11
Připomíná bicykl, v přední části má však dvě kola a sedátko s přístřeškem. Kromě lidské síly ji pohání i elektromotor, který pomáhá šlapajícímu zejména při rozjezdu a v nerovném terénu. Bohumínská cyklorikša má za sebou první kilometry ostrého provozu v ulicích města.

Speciální vozítko však neslouží všem, zaměřuje se totiž na lidi s pohybovými problémy. „Nejde o turistickou atrakci, ale o službu určenou seniorům a lidem s tělesným či jiným znevýhodněním,“ sdělila ředitelka bohumínského centra sociálních služeb Petra Chalupová.

Cyklorikšu město loni podrobilo testovacím jízdám. Tehdy si ji vyzkoušela například předsedkyně Seniorklubu Bohumín Hana Práglová.

„Poprvé jsem ji viděla v Dánsku a moc se mi líbí. Je mezi námi spousta seniorů, kteří chodí o berlích, jsou omezeni v pohybu. Díky tomu se zase mohou projet, kochat se přírodou. Stačí, když se najde někdo ochotný je svézt,“ zmínila po projížďce.

Do ostrého provozu chtěli Bohumínští vozítko nasadit už letos na jaře. Do plánů radnice ale vstoupila epidemie koronaviru. První jízdy tak město nabízí až s příchodem prázdninových měsíců.

Cyklorikša dokáže naráz přepravit i dva seniory. Vyvézt je mohou buď jejich příbuzní, nebo dobrovolníci. Řidič musí jen absolvovat krátké školení a vyzkoušet si manipulaci s vozidlem.

Speciální tříkolka je považována za kolo, tudíž je možné ji provozovat na silnicích i vyznačených cyklostezkách.

„Pro seniory a pohybově znevýhodněné osoby jde o efektivní terapii, která kombinuje pohyb a zábavu, má pozitivní vliv na psychiku a odstraňuje bariéry. Přidanou hodnotou jsou nevšední chvíle strávené s rodinou a pobyt venku, který je pro tuto skupinu osob mnohdy vzácný,“ doplnila Chalupová.

Cyklorikšu, která je schopna vyvinout rychlost až 25 kilometrů v hodině, si mohou lidé vypůjčit až na tři hodiny, je však nutné si ji nejméně dva dny předem zarezervovat.