Anglicko-venezuelská kapela Fumaça Preta se stala evropských undergroundových...

Anglicko-venezuelská kapela Fumaça Preta se stala evropských undergroundových klubů. | foto: Archiv MF DNES

Neznámí, ale výborní. Colours oznámily dalších sedmnáct kapel

  • 0
Anglicko-venezuelská kapela Fumaça Preta bude jedním z tahounů party sedmnácti kapel, které se na festivalu Colours of Ostrava představí v rámci scény Full Moon stage.

„Na Full Moon stage chceme představovat jména, jejichž tvorbu považujeme za unikátní a neotřelou. Hned u několika jmen z letošní sestavy náš výběr potvrdila ocenění jejich posledních nahrávek,“ říká dramaturg scény Michal Pařízek.

I neotřelé kapely mají své hvězdy a některé skupiny jdou na dračku. Platí to zejména právě pro anglicko-venezuelskou skupinu Fumaça Preta, která debutovala loni na podzim a okamžitě se stala senzací evropských undergroundových klubů. Dostat je do industriálních Vítkovic, kde se Colours odehrají 16. až 19. července, nebylo vůbec jednoduché.

„S Fumaça Preta se nám jednalo nejsložitěji. Úspěch podzimního alba o ně vyvolal obrovský zájem, kromě Colours se objeví v programu mnoha dalších prestižních festivalů, například Primavera Sound, End of the Road nebo na jazzovém svátku v Montreaux,“ vysvětluje Pařízek.

Českou scénu budou reprezentovat táborští Kalle. Bezprostřední a intimní písně Veroniky Buriánkové a Davida Zemana jsou senzací posledních měsíců. Za kolekci Live from the Room získali dvojí nominaci na cenu Vinyla a nedávno obdrželi žánrového Anděla.

„Pro mě jsou Kalle stejným headlinerem jako Fumaça Preta nebo veteráni garážového rocku Gallon Drunk, v jejichž řadách najdeme členy Tindersticks či doprovodné skupiny Nicka Cavea. Pro někoho jiného může zase být největším lákadlem punkový all stars tým Hanba, který zahraje ve stejném čase jako Björk,“ upozorňuje Pařízek na další esa Full Moon stage.

Široké spektrum nezávislé scény doplní chilská psychedelická skupina The Holydrug Couple, která v květnu vydává očekávané album Moonlust. Přijedou instrumentální Inheritance, spojující ve své hudbě jazzové postupy s rockem, či elektroničtí Sky to Speak.

Hutný atmosférický rock představí Nod Nod, kteří byli prestižním serverem Cvltnation. com zařazeni mezi pět nejnadějnějších tvrdě rockových skupin. „K dalším vystupujícím patří slovenská písničkářka Katarzia, indie kytarovka Hissing Fauna nebo shoegazové naděje DIV I DED. Písně z chystaných podzimních alb představí populární Houpací koně nebo garážoví Kill the Dandies!“ doplňuje Jiří Sedlák, tiskový mluvčí festivalu.

Kromě toho na alternativní publikum čeká nová tříčlenná sestava rock’n’rollových Gerda Blank, melancholickopopová pražská dvojice Sundays on Clarendon Road a také projekt Jested, čerstvý vítěz talentové soutěže 1Band2Play.