(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Marek Podhora, MAFRA

Do Chářovského parku vozí lidé odpadky. Areál ohlídají dvě fotopasti

  • 2
Chářovský park v Krnově je sice kulturní památkou, ale někteří ho využívají spíše jako skládku a vozí sem hromady odpadu. Radnice proto nechá do areálu umístit dvě fotopasti.

Fotopasti doplní cedule, které na trvalé sledování lokality upozorní. Město tak chce zjistit, kdo odpad do parku vozí. Bývají to nejspíše i lidé, kteří se chtějí zbavit odpadu, jež odmítla blízká výkupna kovů.

„V parku v poslední době nacházíme velké množství nejrůznějšího objemného odpadu. Úklid pak na své náklady musí zajistit město. Očekáváme, že díky důkaznímu materiálu se nám podaří některé provinilce odhalit,“ sdělil Dušan Martiník z odboru životního prostředí krnovské radnice.

Park pohlídají dvě automatická digitální zařízení, která jsou schopná pořídit statické snímky v kteroukoli denní i noční dobu. „Používáme je od roku 2015. Dříve byly fotopasti umístěny na Ježníku, odkud se ztrácelo dřevo a kam lidé také vozili odpad,“ řekla mluvčí radnice Dita Círová.

Jedna fotopast odesílá snímky přímo do e-mailové schránky krnovského městského úřadu, druhá je ukládá jen do své paměti. Fotky radnice po vyhodnocení maže.

Chářovský park v roce 1899 založil okrašlovací spolek jako sbírkový objekt. Na více než dvou hektarech se nachází kromě druhově bohaté výsadby a vodních ploch i síť cestiček a mostků. Nyní se připravuje renovace rybníků, projektová dokumentace bude hotová příští rok.