ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Zájem o jídlo zdarma stoupá, ADRA v Ostravě proto zřídila výdejní místo

  • 1
Epidemie koronaviru působí nejen zdravotní, ale i finanční problémy. Řada lidí už se ocitla v takové nouzi, že nemá dost peněz ani na nákup respirátorů či potravin. Od úterý 9. března jim nabízí pomoc ostravská pobočka humanitární organizace ADRA.

„Ve spolupráci s Potravinovou bankou Ostrava reagujeme na zvýšenou poptávku po základních potravinách. Dobrovolnické centrum ADRA Ostrava v Martinovské ulici 164 se stalo výdejním místem, kde si lidé mohou zdarma vyzvednout trvanlivé potraviny, ale také respirátory a chirurgické roušky,“ řekla vedoucí ostravského dobrovolnického centra Dagmar Hoferková s tím, že v případě velkého zájmu rozšíří nabídku o mléčné výrobky s kratší dobou spotřeby.

Organizaci v posledních týdnech oslovilo několik pracovníků sociálních odborů městských obvodů, které obyvatelé města prosili o zajištění základních potravin. Někteří lidé se obracejí také přímo na potravinovou banku. Ta však jednotlivcům pomoc neposkytuje.

„Podle našich informací už se do finančních problémů dostali i lidé, kteří nepatří k dlouhodobým příjemcům sociálních dávek. Jedná se třeba o seniory, ale hlavně o lidi, kteří jsou kvůli různým protiepidemickým opatřením a omezením již téměř rok bez stabilního příjmu. Mohou to být rodiče samoživitelé či živnostníci a podnikatelé, kteří museli přerušit své služby. Právě jim chceme nyní nabídnout bezplatnou pomoc z bezvýchodné situace,“ nastínila Hoferková.

Podobnou výpomoc nabízela ostravská ADRA už loni na jaře, kdy se mnozí příjemci ošetřovného dostávali do potíží, protože jim peníze přicházely se zpožděním. Kvůli koronaviru se tato cílová skupina po roce rozšiřuje o další lidi v nouzi.

Výdejní místo Dobrovolnického centra ADRA v Ostravě-Martinově je otevřené každé úterý od 8 do 16 hodin. Výdej je však možný i v jiných dnech po domluvě na telefonním čísle 733 485 548.

Výdejní okénko Adry funguje v obvodu Poruba v Martinovské ulici.

Výdejní okénko Adry funguje v obvodu Poruba v Martinovské ulici.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz