Vyprošťování kamionu s cisternou, který se převrátil na silnici z Třince do Frýdku-Místku. V pozadí je na domě vidět poškození způsobené poraženým sloupem.

Vyprošťování kamionu s cisternou, který se převrátil na silnici z Třince do Frýdku-Místku. V pozadí je na domě vidět poškození způsobené poraženým sloupem. | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Cestu z Třince do Frýdku komplikovala celou středu převržená cisterna

  • 0
Dopravu v třinecké části Lyžbice celý den komplikovala nehoda kamionu s těžkou cisternou, ke které zde došlo už před úterní půlnocí. Italský tahač se převrátil do příkopu, z místa ho pak musely dostat dva autojeřáby a vyprošťovací speciál. Návěs totiž obsahoval 22 tun cementové přísady do betonu.

Hasiči dostali informaci o nehodě italského kamionu řízeného maďarským řidičem mířícího do Varšavy v úterý krátce po půl dvanácté v noci. "Kamion skončil na pravém boku v zahradě rodinného domku poté, co porazil kovový sloup elektrického vedení. Ten navíc poničil část domku. V cisterně bylo 22 tun netoxické a nehořlavé přísady do betonu, řidič z nehody vyvázl bez zranění," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Cisterna byla podle něj naložena těžkou kašovitou hmotou, jejíž malé množství vytékalo, hasiči vše proto zachytávali a přelévali do připravených plastových sudů. Informovali také úřady, které mají na starost životní prostředí, a Povodí Odry.

"Od půlnoci do dnešního rána zachytili při pomalém úniku 40 litrů přísady, aniž by část skončila mimo. Kromě toho nezaznamenali žádný únik pohonných hmot či jiných provozních kapalin," dodal Kůdela.

Hasičům zpočátku velmi pomohlo, že dokumentace k nákladu byla v angličtině. Komunikace s řidičem totiž byla poměrně obtížná, neboť mluvil jen maďarsky a italsky.

Vyprošťování kamionu s cisternou vážící 22 tun, který se převrátil na silnici z Třince do Frýdku-Místku.Z kamionu převráceného v třinecké části Lyžbice vytékala naložená přísada do betonu, hasiči ji proto zachytávali a přelévali do plastových sudů.

Přestože byla pravá strana cisterny při nehodě poškozena, unikalo z ní jen malé množství cementové přísady. Hasiči vytékající kapalinu zachytávali do plastových sudů.

Na místě pomáhala řídit dopravu policie, mezi patnáctou a šestnáctou hodinou pak musela být cesta úplně uzavřena a policie odkláněla dopravu přes Třinec, aby mohly dva silné autojeřáby a jeden vyprošťovací speciál postavit cisternu zpět na silnici.

"Hasiči u vyprošťování asistovali pro případ, že by se například cisterna porušila a látka začala vytékat. Protože měli zjištěno, že převáženou přísadu je v případě úniku nejlepší ředit vodou, měli připravenou stříkačku a v záloze další auta a nornou stěnu," popsal průběh prací mluvčí hasičů.

Kamion s přísadou do betonu, který se převrátil v třinecké části Lyžbice. V pozadí je na domě vidět poškození způsobené poraženým sloupem.Vyprošťování kamionu s cisternou vážící 22 tun, který se převrátil na silnici z Třince do Frýdku-Místku.

Nehoda italského kamionu řízeného maďarským řidičem, který mířil do Varšavy, zaměstnala hasiče od úterní půlnoci až do pozdního odpoledne.

"Akce ale proběhla bez komplikací na první pokus a tak do ní jen na konci nalili zpět několik desítek litrů přísady, kterou od úterní půlnoci zachytávali při menším úniku. Cisternu s tahačem pak povolaná firma naložila na zadní vidlice vyprošťovacího speciálu a odtáhla," dodal Kůdela.

Vzhledem k váze nákladního auta šlo podle mluvčího o unikátní operaci. "Povedl se manévr s kamionem vážícím odhadem přes 40 tun, aniž by se obsah cisterny předtím přečerpal do náhradní cisterny. Tu totiž italský vlastník hodlá do republiky poslat nejdříve ve čtvrtek ráno. Tvrdil ale, že veškerá rizika při případném nepodařeném vyproštění bere na sebe," nastínil Kůdela.

Vyprošťování kamionu s cisternou vážící 22 tun, který se převrátil na silnici z Třince do Frýdku-Místku. V pozadí je na horním rohu domu vidět poškození způsobené poraženým sloupem.Vyprošťování kamionu s cisternou vážící 22 tun, který se převrátil na silnici z Třince do Frýdku-Místku.

V převrácené cisterně bylo 22 tun cementové přísady, celá souprava, kterou bylo nutné vrátit na silnici a odtáhnout, pak vážila zhruba 40 tun.