Hlavní třída v Českém Těšíně.

Hlavní třída v Českém Těšíně. | foto: Petr Wojnar, 5plus2.cz

Český Těšín chce změnit ostudnou Hlavní třídu. Znovu nabídne dotace

  • 5
Pro obyvatele Českého Těšína je procházka Hlavní třídou v centru města spíše nutným zlem. Její vzhled považují za ostudný. Město se snaží o nápravu, kromě vlastních investic vyzve dopisem k nápravě i soukromníky.

Zástupci těšínské radnice budou v září rozesílat dopisy majitelům některých nemovitostí na Hlavní třídě v centru města.

Adresáty budou vlastníci zanedbaných budov. „Rada města je v dopise vyzve k nápravě stavu jejich nemovitostí a připomene možnost získat na opravu i dotaci,“ uvedla mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

Letos mohli majitelé domů v centru města, jež se v roce 2014 staly součástí památkové zóny, získat od města až 200 tisíc na opravy svých nemovitostí. Jenže o peníze se přihlásil jen jeden zájemce.

„Několik lidí nás ale oslovilo po vypršení termínu podávání žádostí, který byl na konci února. Plánujeme proto opakování programu i v příštím roce a je možné, že dojde i k navýšení částky,“ míní referentka památkové péče Beata Křenková.

Vzhled středu města čelí již několik let kritice obyvatel Českého Těšína i jeho návštěvníků.

„Je to ostuda. Vypadá to tam jako v čínské čtvrti,“ říká obyvatel města Jan Swienczek. Další Těšíňan pak dodává: „Hlavní třída je v katastrofálním stavu a její vzhled se stále rychle devastuje. A není to jen vzhled, ale i celkový stav. Jako historická výkladní skříň města je tato ulice ostudou.“

Město se snaží vrátit lesk památkové zóně i vlastními silami

Podle zástupců města tato situace nastala po velké privatizaci nebytových prostor do soukromých rukou.

„Často se nejedná o stavebně nedostačující stav, ale spíš zanedbanost běžné údržby. Zatímco někteří majitelé se o nemovitosti v místě starají příkladně, jiní o ně příliš nejeví zájem a nechávají na nich viset třeba pět let staré neaktuální silvestrovské plakáty,“ podotýká místostarostka města Gabriela Hřebačková.

Nemovitosti v centru města vlastní mimo jiné i českotěšínský zastupitel Petr Sznapka. I on tak zřejmě bude jedním z adresátů dopisu. Ke stavu budov se ale vyjádřit nechtěl. „Na to teď opravdu nemám čas,“ uvedl.

Město se mezitím snaží vrátit lesk památkové zóně i vlastními silami. „Letos rekonstruujeme cenné secesní výkladce a dveře ve výstavním činžovním domě z roku 1904 v Hlavní ulici,“ vysvětluje Křenková.

Pod dohledem památkářů dělníci zároveň rekonstruují okna v přízemí budovy Mateřské školy Smetanova z roku 1930, která je od srpna loňského roku kulturní památkou.

Centrum Českého Těšína bylo památkovou zónou vyhlášeno ministerstvem kultury před třemi lety. Chráněné území je vymezeno domy a katolickým kostelem podél Masarykových sadů, kolejištěm a řekou Olší na dalších stranách, dále budovou Střelnice a evangelickým kostelem ve směru na Třinec.