Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Českému Těšínu hrozí zánik interny, nemocnice bojují o lůžka

  • 1
Doposud pacienti z nemocnic v Moravskoslezském kraji naordinovanou lůžkovou dietu příliš nepocítili. Jenže v příštím roce pořádně přituhne, což naznačují tvrdé rozhovory mezi zdravotními pojišťovnami a vedením nemocnic. Například v Českém Těšíně se stále reálněji schyluje k přeměně interny v oddělení následné péče.

Peněz za výkony totiž nemocnice dostanou méně, ale za zboží i práci zaměstnanců zaplatí víc. Tlak pojišťoven na rušení lůžek roste. Nevyhnul se ani Agelu. Ten zřejmě obětuje internu v Těšíně.

Mladí lidé z města na česko-polské hranici problém mít nebudou. Ale senioři z Českého Těšína těžce ponesou, když nemocnice, která funguje od roku 1937, zavře interní oddělení se 44 lůžky a jednotkou intenzivní péče.

Rušení lůžek

Pojišťovny tlačí na to, aby z regionu zmizelo 650 nemocničních lůžek. Zařízení kraje jich už zrušila 205, asi 40 jich do konce roku ještě ubude ve Frýdku-Místku a Opavě.

Fakultní nemocnice sníží počet lůžek o 54. Letos jde ale jen o zeštíhlování či spojování oddělení. Příští rok mají přijít i mnohem radikálnější změny.

"V celém kraji probíhá restrukturalizace lůžkového fondu a zdravotní pojišťovny tlačí na všechny provozovatele nemocnic. Po několika jednáních jsme se dohodli, že od 1. ledna 2012 budou akutní lůžka na interním oddělení přeměněna na lůžka následné péče," sdělila včera Hana Szotkowská, mluvčí společnosti Agel, která malou nemocnici provozuje pro město.

Starší lidé se obávají dojíždění

Pokud se tak stane, zanikne poslední z akutních lůžkových oddělení v zařízení, které dřív nabízelo péči ve všech základních oborech.

"Jako malá jsem tu ležela na dětském oddělení, později v porodnici. Bylo tam i chirurgické oddělení a kdysi dokonce infekční," vzpomíná jednačtyřicetiletá Anna Hrušková z Českého Těšína. Proměna interny v oddělení následné péče by jí ale nevadila. "Když máme v rodině potíže, raději jedeme autem do třinecké nemocnice, která je vzdálená jen 12 kilometrů a jsou tam veškeré služby. Horší to bude pro starší lidi, kteří jsou tu zvyklí a oceňují, že péče je blízko,"míní žena.

Stejně to vnímá Lucie Palarczyková, staniční sestra v Domově pro seniory, který stojí naproti nemocnice. "Naši klienti jsou tam zvyklí. I pro nás je výhoda, že když mají problém, nemusíme volat sanitku, ale na vozíku je převezeme do nemocnice. Myslím, že by byla škoda interní lůžka zrušit. Jsou dost vytížená a lidé, kteří o tom ve městě mluví, nesouhlasí," dodává.

Rozhovory ještě nekončí, stát se může takřka vše

Nadšení z chystaných změn nejsou ani lékaři. Někteří už uvažují o odchodu. A podrobné informace chce získat i vedení města. "Vím, že nemocnice jedná s pojišťovnami, ale výsledky ještě neznám. Našim cílem je rozhodně zachovat v nemocnici maximum lůžek i zdravotní péče," říká starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Ředitelka nemocnice Barbora Zbránková se o chystané změně zatím moc bavit nechce. "Nic není definitivní, dál jednáme," tvrdí.

Pojišťovny žádají zrušení až 650 lůžek

Za pravdu jí dává i ředitel krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Aleš Zbožínek. "Se všemi nemocnicemi v regionu stále jednáme. Pokud jde o Český Těšín, musíme nejdříve vědět, co konkrétně ta změna přinese," říká.

Pojišťovnám jde totiž o finanční úspory a chce po všech provozovatelích nemocnic v regionu, aby co nejdříve zredukovali počet lůžek celkem o 650. Z toho zatím 205 lůžek zrušily nemocnice ve vlastnictví kraje a několik desítek lůžek i fakultní nemocnice, ta je však chce alespoň částečně nahradit lůžky psychiatrickými. Další nemocnice se rušení lůžek brání.

Ředitelé říkají, že už nemají kde ubírat lůžek

"Redukovali jsme dřív, teď už nemáme kde ubírat," shodují se ředitel Bohumínské městské nemocnice Vojtěch Balcárek i primářka Městské nemocnice v Odrách Ludmila Mildnerová. "Máme jen 38 interních lůžek a ani jedno volné," argumentuje oderská primářka.

Aleš Zbožínek netají, že vyjednávání s nemocnicemi je složité. Jasno má být podle něj do měsíce. "Po rušení nadbytečných lůžek ale musí nutně přijít systémové změny, tedy i přesuny oddělení mezi městy," říká.

"Když má někdo z rodiny potíže, raději jedeme autem do třinecké nemocnice." Anna Hrušková, Český Těšín