Slavný snímek stínu černé díry v galaxii M87. Fyzikové v Opavy se zabývají i...

Slavný snímek stínu černé díry v galaxii M87. Fyzikové v Opavy se zabývají i toutou známou černou dírou. | foto: EHT Collaboration, ESO

Opavští vědci bodují při výzkumu černých děr, řadí se ke světové špičce

  • 0
Mezi nejprestižnější světové vědecké instituce zabývající se astrofyzikou se v posledních letech zařadil i Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě. Práce jeho výzkumníků patří ve světové vědecké komunitě mezi často citované a pravidelně dosahují nejuznávanějších vysokých hodnocení.

V současné době je to například díky výzkumu, který provádí Roman Konoplya. Nedávno získal 8,5milionový grant na výzkum s názvem Testování silné gravitace prostřednictvím černých děr. 

V rámci tohoto grantu vzniklo již více než dvacet článků v prestižních mezinárodních odborných časopisech, z toho některé získaly prestižní označení „Highly Cited Paper“ nebo „Hot Paper“. Prakticky jde o zhodnocení výsledků výzkumu ve vědeckém světě.

„Opravdu úspěšný článek může dosáhnout označení ‚Highly Cited Paper‘, tedy vysoce citovaný článek. Patří tak mezi jedno procento těch nejlepších na základě počtu obdržených citací ve srovnání s jinými články publikovanými ve stejném oboru ve stejném roce,“ objasňuje Petr Horálek, který má na starosti propagaci fyzikálního ústavu.

Označení „Hot Paper“ pak získává článek, který je v daném dvouměsíčním období citován dostatečně často, aby se umístil mezi 0,1 % těch nejlepších ve srovnání s jinými články za stejné období.

Může být u černé díry obyvatelná planeta? Podle českých fyziků ano

Konoplya není přitom jediným takto úspěšným vědcem opavského institutu. „V posledních letech získalo ocenění ‚Higly Cited Paper‘ již více než deset článků našich vědců. Díky těmto oceněním se opavští fyzikové řadí k celosvětové špičce výzkumníků zejména černých děr,“ doplňuje Horálek.

Roman Konoplya pochází z Ukrajiny a je jedním z mnoha zahraničních vědců, kteří v ústavu pracují. „Je to výsledek našeho dlouholetého úsilí, během nějž se postupně zvyšovala prestiž našeho fyzikálního ústavu. Díky tomu se nám postupně podařilo získat ke spolupráci řadu špičkových vědců z celého světa,“ říká ředitel Fyzikálního ústavu Zdeněk Stuchlík

Ústav přilákal významné zahraniční odborníky

Mezi další světově známé odborníky, kteří zde pracují, patří například italská astrofyzička Daniela Pugliese, která získala titul Vědkyně roku 2017, venezuelský profesor Jorge Ovalle nebo nositel řady vědeckých ocenění Arman Tursunov.

„Naše největší hvězdy mají na kontě spoustu vysoce citovaných prací a mnozí navíc určují směr současného bádání,“ dodává Stuchlík. Specializací ústavu je fyzika černých děr. „Sám se touto tematikou zabývám už od roku 1974, přinesl jsem ji i do Opavy, kde jsem po revoluci zakládal Slezskou univerzitu a prakticky od základů vytvářel i její fyzikální ústav,“ vysvětluje Zdeněk Stuchlík.

Kromě toho jsou ale vědci z Opavy zapojeni i do mnoha dalších oblastí výzkumu. „Například našli způsob, jak odhalit doposud jen teoretické červí díry, jak těžit energii z černých děr anebo jak zapojit celý svět do ‚lovu‘ částic pocházejících z takzvané temné hmoty ve vesmíru s použitím pouhého mobilního telefonu,“ podotýká Horálek.