Vítejte v nejhorším městě kraje, hlásá cedule v Jablunkově

  • 84
Vítejte v Jablunkově, v nejhorším městě v kraji. Ceduli s tímto nápisem pověsil na venkovní stěnu místní restaurace Stará Ameryka u vstupu na koupaliště provozovatel zařízení Petr Mokroš. Prohlašuje, že město podnikatelům komplikuje život. Vedení Jablunkova se proti tvrzení ohrazuje a říká, že jedná v souladu se zákony a předpisy.

„Stačí se podívat na výsledky výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje. Loni byl Jablunkov v přístupu veřejné správy na předposledním místě v kraji, předloni nejen v této kategorii, ale také v podnikatelském prostředí,“ říká Mokroš. 

„Na jaře jsme si chtěli u restaurace na vlastním pozemku postavit malou zahrádku. Vše potřebné jsem poslal na úřad. Čtyři měsíce se nikdo neozval. Domníval jsem se, že podklady stačily, a začal stavět,“ vysvětlil si Mokroš situaci. „Hned na mě přišlo od radních udání.“

Další případ řeší v samotné restauraci, která bývala dříve spojená jako jeden areál s koupalištěm města. 

„Teď město kolem ní postavilo pět metrů dlouhý plot, aby se k nám lidé z koupaliště nedostali. Jenže tím plotem zablokovalo únikové východy. Ameryka je ze dřeva, konají se zde svatby, oslavy při svíčkách, kdyby začalo hořet, hosté se ocitnou v pasti. Vyběhnou únikovým vchodem ven a metr před ním narazí na ostnatý plot. Jde o obecné ohrožení. I toto jsem napsal na stavební úřad a nic,“ popisuje podnikatel. 

Ten zároveň jednou odepnul kousek plotu, aby kvůli sítím udělal výkop. „Připnul bych ho zpět, ale hned přijela kriminálka, že ničím majetek města. Zástupci města nekomunikují, kriminalizují podnikatele, komplikují jim život,“ míní provozovatel. „Na to jsem chtěl tou cedulí upozornit.“

Restaurace Ameryka patří vzdělávacímu Institutu EuroSchola z Třince. „Nelichotivá cedule na naší budově se nám nelíbí. Nic s tím nenaděláme. Zařízení má na starost provozovatel,“ konstatuje Lukáš Szlaur ze vzdělávacího ústavu.

„Problémy se vyhnaly až do krajnosti“

„K závažným nařčením ze strany podnikatele se jednoznačně ohrazuji. Někdo se snaží poškodit dobré jméno města,“ odvětil starosta Jablunkova Jiří Hamrozi s tím, že plot je v souladu se stavebním zákonem a s požárními předpisy.

Dva oslovení jablunkovští zastupitelé, říkají, že Mokroše chápou, ale řešení je nešťastné. Dál se vyjádřit nechtěli. Svůj názor sdělil veřejně pouze zastupitel Jan Turoň. 

„Útočná cedule škodí jak městu, tak provozovateli. Chyba je u podnikatele, zastupitelů i úředníků. Kulhá komunikace, proto se problémy vyhnaly až do krajnosti. Na radnici je jméno Mokroš bráno pomalu jako sprosté slovo, místo snahy hledat řešení. Vždy nějaké existuje, vždy se dá v klidu zasednout ke stolu, je to přece člověk jako každý jiný se svými starostmi a postoji,“ uvedl Turoň.