Čáp černý Václav odletěl na konci srpna na jih s připevněnou vysílačkou. O Vánocích ses však jeho signál ztratil. Foto: Mojmír Babor

Čáp černý Václav odletěl na konci srpna na jih s připevněnou vysílačkou. O Vánocích ses však jeho signál ztratil. Foto: Mojmír Babor | foto: Mojmír Babor

Izrael, a pak ticho. Signál čápa černého Václava se o Vánocích odmlčel

  • 3
Čtyři měsíce sledovali den po dni ošetřovatelé z bartošovické záchranné stanice cestu mladého čápa Václava. Když ho v srpnu vypouštěli do přírody, připevnili mu na tělo vysílačku. Díky ní sledovali, jak putuje na jih do Turecka a Izraele. Až do Vánoc. Pak se čápova vysílačka odmlčela.

„Naposledy jsme měli informace o místě jeho výskytu o Vánocích. Asi tři týdny se pohyboval v okolí řeky Jordánu. Pak se ale signál ztratil a zatím nemáme žádné informace o tom, co se tam mohlo stát,“ uvedl zástupce vedoucího stanice Jan Kašinský.

Václav se v Izraeli zdržoval v okolí vodních ploch, kde měl dostatek potravy. Podle předpokladů by se v těchto místech mohl zdržovat dlouhodobě.

Bartošovičtí ochránci přírody se teď prostřednictvím svých kontaktů snaží zjistit, co se s mládětem čápa černého, který je na tahové cestě poprvé, děje.

„Přes kolegy, s nimiž na projektu spolupracujeme, se snažíme zjistit bližší informace. Oslovili všechny své kontakty a organizace, které v oblasti působí,“ doplnil Kašinský.

Vysílačka se solárním napájením by měla vydržet i několik let

Čáp Václav je letošním potomkem trvale handicapovaného páru čápů černých, kteří v záchranné stanici hnízdí už tři roky. Do volného terénu byl vypuštěn 25. srpna na loukách u řeky Odry, vybavený vysílačkou se solárním napájením, která by měla vydržet i několik let.

První čtyři dny se pohyboval v okolí Bartošovic, pak začalo jeho putování na jih. Do zimoviště vyrazil takzvanou východní trasou. Letěl přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Už 3. září, tedy pět dnů po odletu z Novojičínska, minul Budapešť, 13. září přeletěl turecké hranice.

V Turecku se zdržel několik týdnů, objevil tam potravně bohaté biotopy. Poté letěl dále na jih, začátkem listopadu byl na úrovni Libanonu. Následoval Izrael.

„Oblíbil si v Izraeli drobné vodní plochy nedaleko mořského pobřeží, kde má dostatečné množství potravy,“ stojí na facebookových stránkách stanice v poslední zprávě o jeho pohybu z 19. prosince.