ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Pandemie zasáhla i bytová družstva. Schůze se nekonají, vázne rozhodování

  • 0
Nouzový stav v současnosti komplikuje chod bytových družstev a společenství vlastníků. Není totiž možné obvyklým způsobem organizovat schůze, při nichž členové přijímali důležitá rozhodnutí například o rekonstrukci domu, zapojení do dotačního programu, nebo volili nové vedení.

„Hrozí, že nebude nikdo, kdo by jménem družstva, případně společenství, měl oprávnění objednávat opravy, proplácet faktury a podobně,“ podotýká ředitel metodického odboru Svazu českých a moravských bytových družstev Michal Hanák.

Navíc varuje před tím, že některé bytové domy nebudou moci dodržet splnění termínu pro zpracování vyúčtování služeb. „Zpracovatelé vyúčtování mají zaměstnance v karanténě nebo na ošetřovném,“ podotkl. 

Pomoci by měla vláda. Ta připravila návrh zákona, který prodlužuje lhůtu pro doručení vyúčtování až do 1. září letošního roku. Další chystané opatření zase počítá například s prodloužením funkčního volebního období předsednictva.

V mezidobí už si někteří zařídili provizorní fungování po svém. Předseda společenství vlastníků jednotek (SVJ) jednoho z domů v Ostravě-Porubě Jan Minarčík důležité hlasování zajistil elektronickou formou. „Lidi, kteří s tím měli problém, jsem navštívil osobně, samozřejmě s dodržením veškerých bezpečnostních opatření včetně dvoumetrového odstupu,“ popisuje. 

Hlasování podle Minarčíka bylo neodkladné, vlastníci totiž díky němu dočasně zprostili platby nájemného provozovatele hospody, která se v domě nachází. „Je to logické. I on musel v době vládních opatření zavřít a přichází tak o zisky,“ podotkl Minarčík.

Problémem jsou i opravy a revize

Podle zástupců svazu je problémem i to, že pracovníci některých firem mají potíže s prováděním oprav a revizí v bytech, protože je aktuálně považují za rizikové prostředí. A naopak družstevníci nebo majitelé bytů mají tendenci často i dlouhodobější a odkladné resty řešit, protože stejně musí v těchto týdnech sedět doma.

V porubském domě mají na drobné opravy vyčleněného amatérského údržbáře z řad svých členů. „Vybavili jsme ho ochrannými prostředky. Ale samozřejmě na některé odbornější neodkladné havarijní opravy jsou potřeba profesionálové. Pokud lidé dodržují bezpečnostní zásady, tak to podle mě není problém. Nemusí přece u toho pracovníka stát, stačí ho pustit dovnitř a pak jít do vedlejší místnosti nebo alespoň dodržovat dostatečný odstup,“ míní Minarčík.

Bezpečné používání společných prostor v domech by zase v těchto týdnech měl víc než kdy jindy řešit jejich pravidelný úklid.

Úklidová služba dezinfikuje chodbu častěji

Majitelka petřvaldské úklidové firmy Sylva Karin Smiešková, která spolupracuje mimo jiné i s bytovými družstvy, popisuje, že zatímco dříve se společné prostory při úklidu dezinfikovaly jednou měsíčně, nyní tak pracovníci činí jednou týdně.

„Jinak ale stále platí, že se v jednom domě otočíme v průměru jednou nebo dvakrát do týdne. Bytová družstva zatím nechtějí množství našich návštěv příliš navyšovat. Odvíjí se od toho samozřejmě cena, což ne všichni chtějí akceptovat,“ vysvětlila Smiešková.

Podle ní pak záleží na lidech žijících v domě, zda si prostory poté ještě dezinfikují sami. „Ze zkušenosti vím, že někde na to dbají, jinde však naopak vůbec,“ dodala.