I pro policisty zvyklé na mnohé bylo tohle příliš. Profesionální řidič...

I pro policisty zvyklé na mnohé bylo tohle příliš. Profesionální řidič odmontoval kotoučové brzdy kamionu, prý uměl brzdit motorem. (9. července 2014) | foto: Policie ČR

Brzdy jsem odmontoval, umím brzdit motorem, chlácholil řidič policii

  • 139
Policisté na Novojičínsku kontrolovali dodávkové a nákladní automobily. A výsledky potěšující nebyly. Zhruba u třetiny zjistili závady, někdy zcela zásadní. Policie se například setkala i s tím, že nákladní vůz měl odmontované brzdové kotouče nebo zalomené brzdové hadice.

Dopravní policisté se společně s lidmi z Centra služeb pro silniční dopravu a techniku s mobilním zařízením pro vážení nákladních vozidel obsadili ve středu parkoviště u silnice I/58 na horském sedle Pindula mezi Frenštátem pod Radhoštěm na Novojičínsku a Rožnovem pod Radhoštěm na Vsetínsku. Místo tvoří také hranici mezi Moravskoslezským a Zlínským krajem.

"Policisté kontrolovali hlavně dodržování zákonných norem a povinností řidičů spojených s provozem na pozemních komunikacích. Z dvacítky kontrolovaných řidičů nákladních vozidel neprošlo sedm řidičů. V převážné míře dostávali pokuty za technický stav vozidel, ale také za nedostatečně zajištěný náklad. Ti, co měli vše v pořádku, naopak získali drobné dárky," popsal mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

Policejní kontroly

Při těchto dopravních akcích procházejí vozidla i řidiči důkladnou prohlídkou. Kontroluje se přetížení, nedostatky při zajištění nákladu, technický stav vozidel nebo dodržování povinných přestávek.

"Policisté zjišťují mnohdy naprosto nevyhovující technický stav, ale také nedostatečně zajištěný převážený náklad, nevyjímaje mnohdy přetížené soupravy," konstatoval Gřes.

Uvedl například stěží uvěřitelný případ při kontrole nákladního automobilu. "Brzdy? Ty nepotřebuji, umím brzdit motorem," prohlásil řidič. Policisté proto nařídili sundat kola návěsu a opravdu - brzdové kotouče byly odmontované.

"Další zase kvůli netěsnosti a úniku brzdové kapaliny zalomil brzdové hadice, čímž se brzdový systém stal zcela nefunkčním," dodal Gřes.

Jeden z řidičů, který převážel mnohatunové kovové svitky, zase nedbal pořádného zajištění a jen málo scházelo, aby se tento nebezpečný náklad přes bočnice vyvalil na silnici.

"Je zarážející, jak profesionální řidiči hazardují se svým zdravím a ohrožují ostatní účastníky dopravy. Nezbývá než apelovat na jejich zodpovědnost, a to i majitelů dopravních společností, aby svým přístupem neohrožovali jak sebe, tak ostatní účastníky provozu," zakončil policejní mluvčí.