(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Silniční obchvat ne, jiné využití hostince ano, volili lidé v referendech

  • 1
V opavské městské části Suché Lazce posvětili lidé v místním referendu boj proti trase obchvatu Opavy-Komárova, jež má vést lazeckým katastrem. V Brušperku na Frýdecko-Místecku zase souhlasili, aby se prostory tamního Národního domu využily i jinak než coby restaurace.

„Volební účast byla 74,16 procenta, největší za posledních osmnáct let,“ informoval zastupitel Suchých Lazců David Závěšičký.

Hlasovalo 643 voličů. Na otázku, zda souhlasí, aby Suché Lazce podnikly veškeré právní kroky k zamezení stavby takzvané jižní varianty obchvatu Komárova, odpovědělo ano 597 hlasujících, což činilo 95,67 procenta platných hlasů.

V Brušperku přišlo svůj názor vyjádřit v referendu 1 414 voličů, volební účast tak činila 43,9 procenta. Více než 65 procent z nich odpovědělo kladně na otázku, zda může Brušperk využívat prostory stávající restaurace Národního domu i k jiným účelům.

Brušperští tím zrušili platnost původního referenda, v němž před třemi lety odsouhlasili zachování restaurace v Národním domě. Dlouhodobě se ale nedařilo najít nájemce. Pro jiné využití bylo nutné závěry původního referenda zvrátit.

Obě referenda jsou platná a jejich výsledky pro lazecké i brušperské zastupitele závazné.