Niská brána chránila Bruntál na západní straně.

Niská brána chránila Bruntál na západní straně. | foto: Klub za starý Bruntál

Tudy se chodilo do opevněného Bruntálu, ukazují nové tabulky

  • 0
Kde se nacházely, jak vypadaly i kdy z města zmizely. Podrobnosti o trojici někdejších městských bran se nově dozvědí lidé v Bruntále. Tabulky nechal instalovat Klub Za starý Bruntál přesně v místech, kudy lidé z hradbami opevněného města vycházeli, nebo se do něj vraceli.

„Brány tady bývaly tři. Jižní Olomoucká se nacházela v místech dnešní Sladovny v ulici Dr. E. Beneše. Západní Niskou bránu připomíná tabulka na fasádě domu na Palackého náměstí a severovýchodní Krnovská brána bývala v místech dnešní budovy VZP v Revoluční ulici,“ upřesňuje předseda Klubu Za starý Bruntál Pavel Rapušák.

Olomoucká brána chránila v minulosti Bruntál na jižní straně.

Na místě starých hradeb i městských bran, které byly jedinými místy, kudy se do opevněného města dalo vejít, je dnes v Bruntále nová zástavba. Klub umístění informačních tabulí musel vyjednat s majiteli jednotlivých objektů i památkáři. Na každé tabuli je teď k vidění i vyobrazení někdejší brány.

„Když hradby ztratily vojenský obranný význam a bránily v rozšíření města, byly zbourány a materiál se použil na stavbu domů nebo na silnice. Jednotlivé brány byly bourány zhruba mezi léty 1823 až 1826. Podle mapy katastru už v roce 1836 neexistovaly,“ vysvětluje Rapušák.

Torzo hradeb je chráněno památkáři

Obrázky bruntálských městských bran se podařilo najít mezi starými vyobrazeními města, například na starých vedutách. Barevný obrázek Olomoucké brány pochází až z muzea v německém Meningenu.

„V německé literatuře je zmínka, že v základech Krnovské brány byl nalezen kámen s vročením 1109,“ upozorňuje na zajímavost Rapušák. Samotný Bruntál si jako rok vzniku připomíná letopočet 1213.

Současné pozůstatky městských hradeb, jež jsou stále k vidění v zámeckém parku a připomíná je i stará bašta mezi Partyzánskou a Květnou ulicí, však pocházejí až z konce 15. a počátku 16. století, kdy navázaly na starší opevnění. Torzo hradeb je pod památkovou ochranou.

Trojice bruntálských městských bran chránila vstupy do města. Krnovská brána bývá někdy označovaná také jako Opavská.