Za žhářský útok s 11 mrtvými přijme obžalovaný doživotí, pokud kývne soud

  8:30aktualizováno  13:11
Pětapadesátiletý Zdeněk Konopka, který podle obžaloby loni v srpnu zapálil byt v 11. poschodí panelového domu v Bohumíně, přijal návrh státního zástupce na dohodu o vině a trestu. Za žhářský útok s jedenácti mrtvými dostane doživotí. Dohodu, která by nahradila hlavní líčení, ještě musí posvětit soud. Pozůstalí s takovým řešením nesouhlasí.

Podle advokáta a zmocněnce poškozených Petra Kausty je dohoda zřejmá. 

„Státní zástupce navrhl doživotí se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou, což obžalovaný přijal. Rovněž se doznal ke všem žalovaným skutkům,“ uvedl Kausta, který jednání opustil dříve kvůli jinému soudu.

Dohodu o vině a trestu po dalších dvou hodinách potvrdil státní zástupce Michal Król. Konopka však nesouhlasil s dohodou o náhradu škody.

Jak uvedla ČTK, obžalovaný podle Króla vypadal smířený s osudem a moc nemluvil. „Ke všemu se přiznal,“ řekl. Dohodu o náhradě škody chtěl muž nechat na rozhodnutí soudu. „Má na to právo,“ řekl Król. Nároky poškozených se tak bude zabývat soud, když bude dohodu schvalovat.   

Dohoda o vině a trestu je i v nejtěžších trestních případech možná od loňského října. Důvodem je zrychlení projednávání případů, protože odpadá jednání s dokazováním, výpověďmi obžalovaných, svědků i znalců. Pravomocný verdikt bez možnosti odvolání obvykle padne ještě v den zahájení líčení.

Na oplátku obžalovaný může přiznáním viny a přijetím trestu dosáhnout i nižšího trestu. Podle informací iDNES.cz byl státní zástupce před jednáním přístupný jen dohodě o doživotí bez nutnosti líčení s dokazováním, zatímco obžalovaný by rád snížil trest na třicet let.

„Chci na něj zakřičet, proč to udělal?“

S uzavřením dohody ovšem nesouhlasí pozůstalí a jejich zmocněnci. Z jejich vyjádření před jednáním vyplynulo, že nemusí jít ani tak o výši trestu, jako spíš o psychologickou možnost tragický případ uzavřít.

8. srpna 2021

„Přišel jsem tam o syna, nevěstu i jedinou vnučku. Měla jedenáct roků. Uvnitř na něj zakřičím, proč to udělal,“ prohlásil Milan Bernat. 

Když o dvě hodiny později vyšel ze soudní síně, byl viditelně rozrušený a v očích měl slzy. „Volal jsem na něj, proč mi zabil děti. Jen řekl, že tam neměly být. Nějakou lítost vůbec nepojevoval,“ popisoval.

Také další zmocněnec Jaromír Parobek uvedl, ze všichni jeho mandanti jednomyslně a spontánně prohlásili, že jsou proti dohodě. „Nejde ani tak o hrozbu nějakých úlev, ale pomohlo by jim psychicky, kdyby proběhlo úplné hlavní líčení se svědky a dalším dokazováním,“ vysvětlil zmocněnec.

Na druhou stranu se v minulosti se objevily názory, že veřejné líčení by mohlo vést k prohloubení psychické zátěže pozůstalých.

Na dohodě se nejprve musejí shodnout obžalovaný a jeho obhájce se státním zástupcem. Dohodu pak posuzuje soud, který má poslední slovo.

Bezpečnostní opatření

Projednávání dohody se uskutečnilo v budově Krajského soudu v Ostravě, a to kvůli bezpečnostním opatřením, která případ provázejí. „Pro jednání jsme poskytli jednu z našich jednacích síní, protože státní zastupitelství vhodným prostorem nedisponuje. Soud však ve věci zatím nebude nijak rozhodovat,“ upozornil místopředseda soudu Igor Krajdl.

Projednávání je podle zákona neveřejné, mohou se ho však zúčastnit lidé poškození trestným činem, tedy i pozůstalí po obětech. Těch dorazilo jen několik, přišli ovšem také pověření zmocněnci dalších.

„Rozhodli jsme o přesunu do největší síně kvůli bezpečnosti a komfortu účastníků, protože se může zúčastnit větší množství poškozených, například všichni obyvatelé panelového domu. Samozřejmě bezpečnostní výhodou je i přesun obžalovaného,“ uvedl Krajdl s tím, že z vazební věznice vede přímý vstup do jednací síně. Tudy obžalovaného přivedla zásahová jednotka. Údajně měl na sobě přilbu a neprůstřelnou vestu tak jako při minulých přesunech k procesním úkonům.

„Pokud by k dohodě došlo, nepodávali bychom už obžalobu, ale pouze návrh na schválení dohody,“ potvrdil už dříve státní státní zástupce Michal Król. 

Základní sazba obecného ohrožení, v jehož důsledku někdo zemře, činí 12 až 20 let vězení, vzhledem k mimořádně tragickým následkům lze počítat s mimořádným trestem až třicet let vězení, vyloučeno však není ani doživotí.

Dohoda by omezila popisování detailů

Akceptování dohody soudem by poskytlo bohumínskému žháři ještě jeden benefit: možnost jen velmi krátkého veřejného líčení za účasti pozůstalých, příbuzných, novinářů a další veřejnosti. Rovněž by se omezilo na minimum popisování detailů útoků a jeho následků.

O výši přiléhavého trestu přitom už mají jasno lidé bydlící v osudném domě. „Doživotí, nic jiného si nezaslouží,“ řekl například jeden ze sousedů Antonín Začal.

Zmocněnci poškozených přítomní v soudní budově shodně uvedli, že si jejich klienti nepřeji dohodu. „Budu také žádat odškodnění v milionové výši, i když je jasné, že obžalovaný je nemajetný a nezaplatí,“ uvedl Petr Kausta.

Konopka podle zjištění policistů osudnou sobotu 8. srpna 2020 po rodinných neshodách natankoval na benzinové pumpě do dvou PET lahví benzín a opilý dojel v automobilu k panelovému domu na Nerudově ulici v Bohumíně. Vyjel do jedenáctého patra k bytu, přičemž věděl, že se tam koná narozeninová oslava za přítomnosti jeho manželky a dalších členů rodiny.

Přesný sled dalších událostí není znám, ale podle dostupných informací muž zazvonil nebo zaklepal, a když mu jen na chvíli někdo otevřel, tak část hořlavé látky údajně stihl vylít do předsíně. Poté vylil zbytek hořlaviny i na zabouchnuté dveře a pak je zapalovačem zapálil.

Tvrdí, že chtěl rodinu jen postrašit

Sám se přitom na rukou popálil, ale vyšel ven a sledoval, co se bude dít. Mezitím v bytě začalo peklo. Plameny se šířily velmi rychle, smrtící byl i hustý jedovatý kouř.

Z patnácti lidí v bytě zemřelo jedenáct, čtyři stačili uniknout přes balkon do sousedního bytu. Mezi oběťmi jsou i tři děti. Pět lidí zemřelo poté, co v zoufalství před obrovským žárem vyskočilo z oken a parapetů. Po pádu z takové výšky neměli šanci na přežití.

Policisté zadrželi Konopku na místě. Nejprve kvůli popáleninám putoval do vězeňské nemocnice, poté bylo rozhodnuto o jeho vzetí do vazby, kde setrvává. V minulosti svůj čin připouštěl, ale hájil se tím, že rozhodně nechtěl nikoho připravit o život, jen postrašit.

11. srpna 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Skrytá kamera odhalila krádeže uklízečky, lup si schovala do vaginy

18. března 2024  15:09

Velmi netradiční úkryt pro svůj lup zvolila 39letá žena z Ostravska. Poté, co ji skrytá kamera...

Složky nevytváříme, mám čistý stůl, vysvětloval Babiš na mítinku v Novém Jičíně

13. března 2024  22:32

Poprvé od zveřejnění emailu Andreje Babiše s příkazy ke sběru informací na ministra zahraničí Jana...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tři adepti na titul. Jako ve fotbale. Rodí se v hokejové extralize nová dominance?

15. března 2024  10:19

Tak výrazně odskočené trio extraliga nepamatuje. Čtvrtá Kometa ztratila v základní části na čelo...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Při operaci čelistí pomáhá speciální software, součástí je i řízená zlomenina

18. března 2024  16:11

Operace čelistních anomálií řeší lékaři Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) pomocí speciálního...

Skrytá kamera odhalila krádeže uklízečky, lup si schovala do vaginy

18. března 2024  15:09

Velmi netradiční úkryt pro svůj lup zvolila 39letá žena z Ostravska. Poté, co ji skrytá kamera...

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se opět odkládá, už podvanácté

18. března 2024  10:43

Návrat většiny zaměstnanců hutního podniku Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden....

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...