ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ZZS MSK

Hoch uklouzl při sestupu z hory, hlavou se zaklínil do sněhové zábrany

  • 10
Závažné zranění utrpěl desetiletý chlapec, když uklouzl při sestupu z beskydské Lysé hory a hlavou se zaklínil do sněhové zábrany. Nejprve mu pomohli lidé na místě, pak horští záchranáři. Nakonec ho záchranářský vrtulník přepravil do nemocnice. Horská služba také hledala ztraceného polského turistu.

Do nesnází se chlapec dostal v neděli už po setmění, když uklouzl na zledovatělé cestě a při pádu se zaklínil do sněhové zábrany na okraji stezky. 

„Místo nehody bylo i pro nás složitě dostupné, takže jsme se ke zraněnému dostávali poměrně dlouho a obtížně. Hocha mezi tím vyprostili náhodní turisté spolu s jeho maminkou a poskytli mu tepelný komfort,“ popsal okolnosti výjezdu Pavel Masopust z Horské služby Beskydy.

Horští záchranáři zjistili, že chlapec má nejspíše poraněnou páteř, což hned konzultovali s dispečinkem linky 155 v Ostravě. Tam rozhodli, že do Beskyd vyšlou vrtulník.

„My jsme mezi tím hocha zafixovali do vakuové matrace a velice šetrně jej dopravili na přibližně půl hodiny vzdálený heliport, kde mohl vrtulník ve tmě přistát,“ přiblížil Masopust.

Záchranáři pak dítě letecky přepravili do nemocnice.

Viděl světla, ale netušil, ve které zemi

Tím však pro beskydskou horskou službu náročný večer nekončil. Naopak. Zhruba v půl jedenácté ji kontaktovali polští kolegové, kteří hledali turistu v oblasti Velkého Stožku.

„Vyrazil do hor s kamarádem, kolem páté hodiny odpoledne se od něj oddělil a vůbec nebyl schopen telefonem záchranářům říci, kde je. Poláci si tedy vzali na starost hřebeny a jejich stranu pohoří,“ komentoval další horský záchranář Marcel Svoboda.

Turista sice říkal, že vidí světla nějakého sídla, jenže nebyl schopen říci, na které straně horského hřebenu se zrovna nachází.

Polák vyrazil do hor v polobotkách

„Asi dvě hodiny jsme prohledávali vytipované cesty. Jak se ukázalo, polský výletník se pohyboval na naší straně, vyčerpaný a prochladlý. Když jsme mu poskytli tepelný komfort, dopravili jsme jej na hraniční přechod Bukovec a předali polským policistům,“ doplnil Svoboda.

Polák vyrazil do Beskyd v naprosto nevyhovujícím obutí i oblečení, měl městské polobotky, džíny a lehkou zimní bundu. „Pokud bychom ho nenašli, tak hrozilo silné podchlazení a možná i tragické následky,“ konstatoval náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.