Vrtulník, který v současnosti využívá Letecká záchranná služba v...

Vrtulník, který v současnosti využívá Letecká záchranná služba v Moravskoslezském kraji. | foto: ZZS MSK

Chlapec jel na kole ze sjezdovky, při pádu narazil hlavou do pařezu

  • 62
Vrtulník moravskoslezských záchranářů převážel v úterý z beskydského střediska Bílá na Frýdecko-Místecku zraněného dvanáctiletého chlapce. Mladý cyklista tam havaroval a utrpěl úraz hlavy. Od ještě závažnějšího zranění jej ochránila přilba.

Nehoda se stala před patnáctou hodinou, když jel hoch na kole po sjezdovce v Bílé. Jízdu nezvládl, ve velké rychlosti přeletěl přes řídítka a hlavou narazil do pařezu.

U zraněného nejdříve zasahovali členové Horské služby Beskydy, chvíli poté dorazili ve vrtulníku i záchranáři. „Ochranná přilba náraz vydržela, mladý muž si však stěžoval na bolesti hlavy a levé ruky. Při pádu utrpěl také drobná povrchová zranění,“ popsal krajský mluvčí záchranářů Ladislav Lang. 

Záchranáři hocha přepravili vrtulníkem z horní třetiny sjezdovky pod ní, kde pokračovali v zásahu. „Po podání léků byl v podtlakové matraci a s přiloženým krčním límcem letecky transportován na urgentní příjem do Fakultní nemocnice v Ostravě,“ popsal Lang.

Dodal, že pro evakuování chlapce byla použita technika takzvaného jeřábování, tedy s pomocí lana a palubního jeřábu. „Příprava pro tyto společné záchranné akce s horskou službou pomocí vrtulníku a použití speciálních technik je předmětem pravidelných cvičení,“ poznamenal Lang.