Hasiči v Karviné vyprošťovali bagr, který se převrátil do výkopu s potrubím.

Hasiči v Karviné vyprošťovali bagr, který se převrátil do výkopu s potrubím. | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Bagr se v Karviné převrátil na funkční potrubí, hasiči ho tahali jeřábem

  • 1
Dvě jednotky hasičů vyprošťovaly v Karviné bagr z výkopu s plynovým a teplovodním potrubím. Hrozilo poškození inženýrských sítí. Stroj se podařilo vytáhnout po třech hodinách pomocí jeřábu.

Bagr se do výkopu převrátil v pátek odpoledne v Karviné - Hranicích. Nad funkčním plynovým a teplovodním potrubím ho v měkkém podloží držela jen jeho vlastní hydraulická ruka lžíce. Při nešetrném vyprošťování mohly být poškozeny inženýrské sítě, na místo proto vyjel také vyprošťovací speciál na podvozku Tatra 218 a automobilový jeřáb.

„Automobilový jeřáb hasičů bagr zajistil a pomalu vyzvedl kousek nad potrubí. Z boku jej jistila i vyprošťovací Tatra. Hasiči pod hydraulický systém lžíce bagru podložili, jako ochranu před případným pádem stroje, dlouhé a pevné dřevěné hranoly,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

„Ve druhé fázi vyproštění šlo o opatrnou a pomalou součinnost mezi hasičskou Tatrou a jeřábem, který stavební stroj zvedal,“ dodal s tím, že se při práci potrubí nepoškodilo.

Když hasiči bagr postavili zpátky na pevnou plochu na kola, strojník obsluhy ho bez problémů nastartoval. Protože ze stroje unikalo nepatrné množství nafty, posypali hasiči místo nasákavým sorbentem