ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Do havířovského babyboxu někdo odložil čtyřměsíčního chlapce

  • 13
V Havířově se v krátké době našlo už druhé dítě odložené do babyboxu. Tentokrát to nebylo novorozeně, ale odhadem čtyřměsíční chlapec, který dostal jméno Tomáš. Je to celkově 192 dítě z babyboxu v Česku.

Informaci zveřejnil zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

„Tomáš se mi ukázal v mobilním telefonu a hned jsem pochopil, že se jedná o klučíka odhadem zkušeného laika, za kterého se považuji, asi ve věku čtyř měsíců. Malý Tomáš byl dobře oblečený do žlutých dupaček, bílého body a modrých ponožek, zkrátka fešák,“ popsal.

Připomněl, že v Havířově se jedná o druhé odložené dítě za krátkou dobu. Předchozích téměř pět let od zřízení přitom byla schránka v areálu tamní nemocnice nevyužita.

„Na konci května se v něm ocitla holčička Miládka, teď přibyl malý Tomáš,“ dodal Hess.

V Česku bylo do babyboxů od jejich zavedení v roce 2005 odloženo 192 dětí, z toho 83 chlapců a 109 dívek.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. 

Počítá se s tím, že poslouží hlavně matkám v krátké době po porodu. Už se ale stalo, že rodiče odložili do babyboxu i dvouleté dítě, protože nezvládali péči.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

,