Gevorg Avetisyan se stal moravskoslezským Podnikatelem roku 2013. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

"Pan Marlenka" se stal moravskoslezským Podnikatelem roku 2013

  • 1
V pořadí devátým vítězem soutěže EY Podnikatel roku Moravskoslezského kraje, jejímž partnerem jsou i MF DNES a iDNES.cz, se stal frýdecko-místecký podnikatel a majitel společnosti Marlenka international Gevorg Avetisyan. Ještě letos chce zdvojnásobit výrobu dortů a přijmout nové lidi.

Po ročním panování Mieczyslawa Molendy ze společnosti Gascontrol byl v pondělí vyhlášen podnikatelem roku Moravskoslezského kraje Gevorg Avetisyan.

Gevorg Avetisyan

  • Podnikatelský záměr se zrodil, když za ním přijela z Arménie jeho sestra a upekla medový dort podle staroarménské rodinné receptury.
  • Medovou pochoutku pojmenoval po své mamince a dceři.
  • V roce 2003 si se sestrou pronajali kuchyni v domově důchodců ve Frýdku-Místku, zaměstnali šedesát lidí ze zdejšího úřadu práce a založili společnost Miko international s.r.o.
  • Dnes se jejich firma jmenuje Marlenka international s.r.o., má čtvrtmiliardový obrat a patří mezi významné zaměstnavatele v regionu.

"Je to pro mne jedna z největších poct, jaké se mi mohlo dostat," komentoval čerstvý držitel ocenění svou výhru. "Když si představím, že před deseti dvanácti lety jsem neměl vůbec nic a letos přebírám tuto cenu, jsem za to moc rád," dodal.

Cena pomáhá i při jednání

Vítěz krajského kola soutěže, do kterého se přihlásilo celkem dvanáct firem z celého regionu, postupuje do celostátního kola. Ale to není jediný přínos, který nejlepší podnikatel získává.

"To, že jsem v loňském roce v krajské soutěži zvítězil, mi hodně pomohlo," vysvětlil Mieczyslaw Molenda z firmy Gascontrol (o jeho prvenství podrobněji zde).

"Už třeba vstupování do jednání s bankami a podobně byla mnohem jednodušší, člověk tím získá určité jméno a kredit, banky jsou vstřícnější," dodal.

Jedním z důvodů, proč se podnikatelem roku stal Gevorg Avetisyan, je podle vysvětlení pořadatelů ze společnosti EY (dříve známé jako Ernst&Young) také fakt, že se jeho firmě podařilo v průběhu posledních tří let zdvojnásobit výrobu. A to není rozhodně konec.

Gevorg Avetisyan (uprostřed) se syny Nšanem Avetisyanem (vlevo) a Mikaylem Simonyanem. (17. února 2014)

"Už nyní chystáme další navýšení výroby," pochlubil se Avetisyan.

Českého medu se nedostává

"Ve spolupráci s německými a nizozemskými firmami vyvíjíme unikátní stroje, které by mohly začít vyrábět některé naše produkty, které jsme doposud mohli dělat jen ručně. Stavebně by mělo být rozšíření výroby dokončeno na konci jara, v září bychom chtěli začít se zkušební výrobou," nastínil čerstvý podnikatel roku s tím, že se s navýšením výroby už začíná dostávat na hranu možností dodavatelů českého medu, který při výrobě využívá.

Navýšení výroby ve firmě Marlenka international doprovodí i zvýšení počtu zaměstnanců. "Půjde zhruba o tři desítky pracovních míst, lidi chceme přijmout ještě v tomto roce," vypočítal Gevorg Avetisyan.

Současně s rozšířením výroby reaguje firma také na zájem o prohlídky závodu. Chystá proto i novou návštěvnickou trasu, během které si lidé budou moci díky průhlednému tunelu projít prakticky celým závodem.