Havarovaný autobus na D1 u obce Vražné na Novojičínsku. (23. září 2021)

Havarovaný autobus na D1 u obce Vražné na Novojičínsku. (23. září 2021) | foto: Policie ČR

Autobus vyjel z D1 a letěl 12 metrů vzduchem. Řidič přiznal, že usnul

  • 77
Obrovské štěstí mělo ve čtvrtek dopoledne přes třicet cestujících v autobusu společnosti FlixBus, který havaroval na dálnici D1 na Novojičínsku. Při vyšetřování se ukázalo, že zahraničního řidiče přemohla únava a za volantem usnul. Autobus vyjel z dálnice a po najetí na terénní val letěl dvanáct metrů vzduchem, zastavil se na betonové ploše odpočívadla nedaleko benzinové pumpy.

Nehoda se stala chvíli před osmou hodinou v katastru obce Vražné na pomezí Moravskoslezského a Olomouckého kraje. 

Autobus MAN Lions s chorvatskou registrační značkou jel ve směru na Ostravu, když jednašedesátiletý řidič v plné rychlosti sjel mimo dálnici. Podle zjištění portálu iDNES.cz jde o občana chorvatské národnosti.

Při vyšetřování šofér policistům řekl, že byl silně unavený a za volantem měl mikrospánek.

„Před sjezdem k benzinové stanici ztratil kontrolu nad vozidlem, vjel na terénní val o výšce téměř jednoho metru a přerazil dopravní značku - návěst pro odbočení. Autobus pak letěl vzduchem přibližně dvanáct metrů,“ popsal policejní mluvčí René Černohorský.

Po dopadu autobus projel křovím a zastavil až na betonové ploše u benzinky. Dechová zkouška na alkohol vyšla negativně, škoda byla předběžně odhadnuta na 350 tisíc korun.

Autobus jel z chorvatské Puly do Krakova

„Kromě řidiče a jednoho náhradního řidiče cestovalo v autobusu v době kolize dalších třicet osob. Sedm cestujících z České republiky, z Polska a z Ukrajiny utrpělo zranění lehčího charakteru,“ doplnil Černohorský.

Policisté se případem dále zabývají, řidiči hrozí obvinění z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti.

K nehodě se vyjádřila i společnost FlixBus. Mluvčí Tomáš Beránek uvedl, že autobus, který provozuje dopravní partner firmy, jel z chorvatské Puly do Krakova. 

„Nezraněné cestující vyzvedl náhradní spoj. FlixBus nadále úzce spolupracuje s příslušnými orgány a naším dopravním partnerem. Společnost by ráda vyjádřila plnou podporu cestujícím a řidičům zasaženým touto nehodou i jejich rodinám a přátelům,“ sdělil mluvčí.

Nehoda se stala na dálnici D1 u čerpací stanice v katastru obce Vražné na Novojičínsku.

Nehoda se stala na dálnici D1 u čerpací stanice v katastru obce Vražné na Novojičínsku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz