ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: BidgeeCreative Commons

Autobusové linky majitele Baníku ve třech městech převzala jiná firma

  • 2
Firmy ČSAD Havířov, ČSAD Karviná a ČSAD Frýdek-Místek, patřící doposud do skupiny společnosti CIDEM Hranice, změnily majitele. Nově je bude vlastnit společnost Transdev.

Transakci zatím firmy nepotvrdily, změny publikované v obchodním rejstříku u všech tří firem však jasně naznačují, že k prodeji společností ve skupině 3ČSAD, na který jako první upozornil server zdopravy. cz, skutečně došlo.

„Zatím nebudeme nic komentovat, tiskovou zprávu za obě strany zveřejníme v úterý,“ řekl včera MF DNES zdroj ze společnosti Transdev, který si nepřál být jmenován.

Společnost Transdev je na dopravním trhu v Moravskoslezském kraji v podstatě nová.

Dceřiná společnost Transdev Morava uspěla teprve v posledních veřejných řízeních na provozovatele autobusové dopravy, kterou od prosince loňského roku zajišťuje na Bruntálsku, Rýmařovsku, Krnovsku, Bílovecku a v části novojičínského okresu.

Významná část vedení firmy už ale v dřívějších dobách figurovala ve vedoucích funkcích u jiných dopravců. K výše zmíněným regionům tak převzetím skupiny 3ČSAD přidá Transdev nově také provozování meziměstské autobusové dopravy na Karvinsku, Českotěšínsku a v části Frýdecko-Místecka. A k tomu rovněž provozování MHD v Karviné, Havířově, Orlové a Frýdku-Místku.

Pro cestující se nic nemění

Pro cestující by změna majitele a případně log na autobusech žádné komplikace znamenat neměla.

„Pro cestující se nic nezmění. Platí původní smlouvy mezi krajem a jednotlivými dopravci,“ komentoval informace o prodeji náměstek hejtmana kraje pro dopravu Jakub Unucka. „Takže autobusy budou jezdit podle daných jízdních řádů a cestujícím nabídnou služby i pohodlí, ke kterému je zavazují smlouvy podepsané na základech výsledků výběrových řízení. Lidé tedy nic nepoznají.“

Stejně tak jako společnosti Transdev a 3ČSAD zatím nepotvrdily vlastní obchod, nezveřejnily ani jeho cenu. A není ani jisté, že ji kdy zveřejní, dá se o ní jenom spekulovat. Mělo by však jít o více než miliardu korun.

Poslední známá čísla týkající se hodnoty prodávaných firem vycházejí ze znaleckého posudku zpracovaného při příležitosti přechodu akciového podílu původní mateřské společnosti CIDEM Hranice na další firmu, který byl vypracován v roce 2017.

Většinou na deset let

Hodnota společnosti ČSAD Havířov byla při této příležitosti, tedy k 31. srpnu 2017, vyčíslena na 804 milionů korun, ČSAD Karviná měla dle posudku hodnotu 470 milionů korun a SAD Frýdek-Místek 264 milionů korun.

To vše v době, kdy, jak posudek zmiňuje, ještě nebylo zřejmé, jak dopadnou výběrová řízení na provozovatele autobusových linek v kraji. V těch jednotlivé podniky společnosti 3ČSAD většinou uspěly a své obvyklé trasy provozují i nadále, většinou na deset let.

Se společností 3ČSAD je prostřednictvím CIDEM Hranice spojován majitel fotbalového klubu Baník Ostrava Václav Brabec. Jeho vyjádření se MF DNES nepodařilo získat.