V podzemí u knihovny objevili archeologové zbytky domu i vzácné poháry

  • 0
Cenné informace o historii Karviné získávají v těchto dnech archeologové. Při sanaci kleneb podzemních prostor knihovny, které poškodila spodní voda, odkryli na Masarykově náměstí pozůstatky domu, jenž zde stál od 16. do 18. století.

Budova se nacházela v bezprostřední blízkosti knihovny. Pod ní byly sklepy, kde si měšťané ukládali například sudy s pivem. Zbourána byla někdy na přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Katastrální plán po požáru v roce 1823 ji totiž již nezachytil.

Právě proto, že budova nebyla zakreslena v dobových mapách, byl objev jejího torza pro zástupce města překvapením. „Výzkum nečekaně objevil něco, co nám může dát hodně informací k dějinám města,“ podotkl tajemník karvinské radnice Roman Nogol.

Navíc díky tomu, že se o budově nevědělo, nebyly novodobými úpravami narušeny její podzemní části. „A my tak můžeme poměrně dobře studovat vývoj městského domu v době raného novověku až k jeho zániku,“ podotkl ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu Michal Zezula.

Archeologové z Národního památkového ústavu na místě našli vybavení městské domácnosti ze šestnáctého století - zlomky kamnových kachlů, soubor renesančního skla či například loštické poháry, které ve své době platily za luxusní zboží dovážené z Olomoucka.

Nálezy sahají až do 13. století

Průzkumníci ale objevili i keramické zlomky ze závěru 13. století, tedy z doby, kdy se teprve začínala psát 750letá historie Karviné. „To znamená, že se tu dříve nacházel ještě nějaký dřevohliněný objekt,“ vysvětlil Zezula.

Karviná slaví v příštím roce 750. výročí od první písemné zmínky o městě, a tak radnici tento archeologický nález přijde vhod. Město by rádo společně s památkáři při příležitosti významného jubilea vybudovalo ve sklepení bývalého měšťanského domu expozici.

„V ní bychom popisovali veřejnosti historii města na konkrétních nálezech. Také by zde měla být například vizualizace zmíněného domu, aby lidé získali představu, jak asi vypadal,“ podotkl Nogol.

Expozice by podle předběžných plánů měla být otevřena ve druhé polovině příštího roku.