Hutní komplex ArcelorMittal v Ostravě.

Hutní komplex ArcelorMittal v Ostravě. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Huť potrestala zaměstnance za havárii pece. Jeden musel firmu opustit

  • 0
Za škodu asi 70 milionů korun přijdou dva lidé o práci a zaplatí firmě odškodné ve výši 4,5násobku platu. Tak rozhodla škodní komise hutě ArcelorMittal Ostrava v případu loňské havárie vysoké pece. Odbory ale vyjednaly pro zaměstnance mírnější postihy.

Havárie vysoké pece, která se stala loni před Vánocemi, je jednou z největších škod v historii firmy, na níž se podíleli zaměstnanci. Škodní komise hutě událost vyšetřovala devět měsíců.

„Všichni o tom mluví. Nevyteklo železo a zalilo pec. Ta stála asi tři týdny, proto je tak velká škoda. Jednoho muže kvůli tomu teď propustili, dalšího přeřadili jinam. Postih třetího se řeší, jde o jednoho z šéfů pecí, který jako jediný přijel v noci pomoci s havárkou a teď to na něj házejí. Prý se chce bránit soudně,“ líčí situaci zaměstnanci huti. Detaily ale většina nezná.

„S okolnostmi mimořádné situace jsme seznámili jen zaměstnance pecí, protože se jich to týkalo,“ říká mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková.

Podrobnosti nesdělila ani redaktorovi MF DNES. „Jde o citlivé interní informace, nepovažujeme za vhodné ani možné je zveřejnit,“ uvedla Dvořáková. 

Někteří neposlechli příkazy nadřízených

Podle mluvčí odborníci dlouho vyhodnocovali míru zavinění a nedbalosti. „Zjistili, že dva zaměstnanci hrubou nedbalostí způsobili firmě škodu velkého rozsahu. Za řešením, které jsme zvolili, si stojíme. Máme jednoznačné důkazy, že neposlechli pokyny nadřízeného, které směřovaly k minimalizaci škod, ani nepostupovali v souladu s provozními předpisy. Míru zavinění třetího člověka řešíme. Věříme, že k soudnímu sporu nedojde,“ dodala mluvčí.

Škodní komise chtěla výpověď pro dva ze tří mužů, kteří se podle ní na havárii podíleli. Také měli zaplatit škodu ve výši 4,5násobku platu, tedy až 170 tisíc korun. Odbory ale s vedením společnosti vyjednaly pro zaměstnance mírnější postihy.

O práci tak zatím přišel jen jeden muž, který však nedostal výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně, ale odešel dohodou. Místo původní sumy, má tento zaměstnanec firmě zaplatit jen asi 1,5násobek svého platu.

Druhý zaměstnanec, který podle firmy pochybil, díky vyjednávání výpověď nedostal, zastává ale jinou práci s nižším platem.

„Vstoupil jsem do jednání s vedením firmy a docílil přijatelné dohody. Musím ocenit vstřícnost ředitelů, protože někteří lidé skutečně neposlechli příkazy nadřízených,“ řekl šéf odborů Roman Bečica.