Speciální zařízení pro pacienty s Alzheimerovou chorobou v Ostravě.

Speciální zařízení pro pacienty s Alzheimerovou chorobou v Ostravě. | foto: Alzeheimercentrum Ostrava

Alzheimercentrum Ostrava, kde se nakazilo 57 lidí, prosí o pomoc

  • 47
V Alzheimercentru Ostrava už se novým typem koronaviru nakazilo celkem 40 klientů a 17 zaměstnanců. Centrum žádá kraj o personální pomoc i ochranné pomůcky, naléhavě hledá zdravotníky včetně studentů a mediků.

Ve čtvrtek Alzheimercentrum hlásilo 24 pozitivních klientů a devět zaměstnanců, nechalo ale znovu zopakovat testy i u lidí, kteří původně měli negativní výsledek. Po přetestování tak přibylo 16 nakažených klientů a osm zaměstnanců. Pozitivní test na covid-19 jich má celkem 57. 

Ve čtvrtek hejtman Ivo Vondrák uvedl, že jedna z nakažených klientek zemřela.

Koronavirus v Česku

Sestra Jitka z Kongregace sestar karmelitek oblékla před velikonočními svátky...
Skokani na trampolíně u pražského Rudolfina v rámci venkovní akce souboru Cirk...
Lidé nakupují v hobbymarketu Hornbach v pražských Řepích. Prodejny musí aktivně...

„Vzhledem k situaci, kdy původně negativně testovaný klient byl druhý den po obdržení výsledků pozitivně testován při vyšetření v nemocnici, jsme přistoupili k přetestování primárně negativně testovaných klientů a zaměstnanců,“ vysvětlila za centrum Martina Svobodová.

Otestováni tak byli všichni zaměstnanci i klienti, celkem téměř 150 osob. s Nemoc covid-19 se tedy potvrdila u více než třetiny osob. Zaměstnanci s pozitivním testem musí zůstat v domácí karanténě.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

„Na základě rozhodnutí krizového štábu společnosti jsme přistoupili k dalším hygienicko-epidemiologickým opatřením formou celoplošné dezinfekce centra, a to s použitím nejmodernějších dostupných dezinfekčních prostředků s virucidním účinkem. Dezinfekce proběhla 7. dubna. Celý vnitřní prostor centra včetně pokojů je ošetřen na 21 dní, poté bude postup zopakován,“ uvedla ředitelka zařízení Simona Lipovská.

Centrum žádá o pomoc kraj i dobrovolníky

„Ve spolupráci s lékařem pravidelně monitorujeme celkový zdravotní stav klientů a postupujeme dle ordinací lékaře,“ doplnila ředitelka s tím, že prostor centra byl rozdělen na NON-COVID zónu pro zdravé klienty a COVID zóny, kde jsou odděleně umístěni pozitivně testovaní klienti, klienti se specifickými příznaky i klienti, kteří se vracejí z vyšetření nebo hospitalizací a nemají žádné příznaky.

Alzheimercentrum Ostrava požádalo Moravskoslezský kraj o okamžitou personální a materiální výpomoc. „Jsou potřebné zejména omyvatelné obleky, respirátory nejvyšší možné kvality FFP3 bez výdechového ventilu, jednorázové overaly, jednorázové zástěry, nanoroušky a nitrilové zdravotnické rukavice,“ uvedla Svobodová.

Podle ní zařízení hledá urgentně zdravotníky včetně studentů a mediků, kteří by mu byli ochotni pomoci na oddělení izolace. Zájemci se mohou hlásit na čísle 774 774 088.

Dalším zařízením v regionu, kde se hromadně vyskytla koronavirová nákaza, je Domov pro seniory Iris v Ostravě. Ředitel Michal Mariánek řekl, že aktuálně má pozitivních 18 klientů a pět zaměstnanců, což je o jednoho pracovníka více než ve čtvrtek. Opakované testy se tam zatím neprovádějí. Podle Mariánka zařízení čeká na pokyny hygieniků.

V Moravskoslezském kraji se počet pozitivně testovaných ve čtvrtek zvýšil na 558. Z nemoci se vyléčilo dalších deset lidí, celkem už je v regionu 24 vyléčených.

,