Tvrdší sazba pro násilníka z ostravské tramvaje. Hrozí mu až 12 let

  • 8
Agresorovi, který je podezřelý z prosincového napadení dvou pasažérů v ostravské tramvaji, hrozí až dvanáctiletý pobyt za mřížemi. Policisté i na základě závěru znalců zpřísnili právní kvalifikaci činu, při kterém sedmadvacetiletý muž například rozbil napadenému lahev o hlavu.

Muž v prosinci minulého roku napadl pětadvacetiletou ženu a o devět let staršího muže. Toho udeřil hlavou, pěstí do obličeje a na zemi o jeho hlavu ještě rozbil skleněnou lahev. Ženu udeřil rukou.

Jeho řádění ukončila až jiná cestující, která se útočícímu muži postavila s legálně drženou střelnou zbraní. Za svou odvahu získala později medaili.

Jednání muže v první fázi vyšetřování policie kvalifikovala jako trestné činy výtržnictví a ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Za to by obviněnému muži hrozilo maximálně tříleté vězení. Nyní však policisté oznámili, že kvalifikaci skutku zpřísnili. 

Nově může jít dotyčný v případě prokázání viny až na dvanáct let do vězení. „Je podezřelý z trestného činu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu spáchaného v souběhu s přečinem výtržnictví,“ uvedla krajská policejní mluvčí Gabriela Pokorná.

Kamery v MHD jsou důležité, podotýká policie

Policisty k překvalifikování činu přiměly například závěry znalce z oboru zdravotnictví. „Útok vedený skleněnou lahví proti hlavě oběti může vést ke vzniku závažných zranění. Při rozbití skleněného předmětu pak může dojít k poškození důležitého orgánu, či déletrvající poruše zdraví,“ podotkla Pokorná.

Jednání muže v ostravské tramvaji zachytila kamera. Zveřejněný videozáznam pak přiměl podezřelého přihlásit se na policii.

„I tento případ znovu v praxi ověřil klíčovou roli kvalitních kamer v ostravských prostředcích MHD,“ podotkla Pokorná s tím, že vyšetřování daného skutku nadále pokračuje.