Litvínovský František Gerhát (ve žlutém) padá na led po zákroku Milana Bartoviče z Vítkovic. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Vítkovičtí hokejisté přehráli Litvínov, teď je čeká těžká štace

  • 0
Ze suverénního vítězství se ve 38. kole extraligy radovali hokejisté celku Vítkovice Ridera. V domácím prostředí jednoznačně porazili Litvínov 6:3.

Nejprve ostravské hokejisty uklidnil v 6. minutě gólem Roman Szturc, pak vteřinu před koncem první části skóroval Marek Hrbas a na začátku druhé třetiny přidali ještě branky David Květoň a Jakub Lev. Hráči týmu Vítkovice Ridera nepustili hosty z Litvínova ve 38. kole extraligy takřka k ničemu a připsali si další tři body po jednoznačném vítězství 6:3.

„Jsou to pro nás důležité body, ale v určitých fázích utkání jsme byli trošku lehkovážní,“ konstatoval ostravský kouč Pavel Trnka. „Se třemi body však vládne spokojenost,“ dodal trenér.

„Hned na začátku jsme měli situaci dva na jednoho, Rosťa Olesz mi to dobře dával a byla škoda, že jsem to nedal. Uklidnilo by se to ještě trochu více,“ líčil vítkovický obránce Lukáš Klok. „Trošku jsme se pak přizpůsobili jejich hře, ale dali jsme dva góly, které nás uklidnily, a hráli jsme svoje. Pohlídali jsme si to a jsme rádi za tři body,“ podotkl Klok, který v utkání ukázal i pěstní souboj s litvínovským Ondřejem Havlíčkem.

„Trefil jsem mu tam dvě dobré rány. Spadla mu helma, což bylo dobře, protože vždycky, když jsem se bil, rozsekl jsem si kloub. Takže pro mě bylo obrovské plus, že byl bez helmy, jsem naštěstí bez zranění,“ usmál se Klok. „Máma bude mít doma možná nějakou připomínku, ale přítelkyně, která fandí zápasům MMA, tu byla taky a kluci v kabině si už ze mě dělali srandu, že jí chci udělat radost. Tak doufám, že bude spokojená, že jsem vyhrál.“

Vítkovičtí výhrou napravili předchozí zaváhání v Hradci Králové, kde prohráli 0:4. „Snad startujeme potenciální bodovou šňůru. V Hradci to byl těžký zápas a my jsme rádi za tři body. Ale teď nás čekají tři zápasy venku (Vítkovičtí budou hrát v Plzni, Liberci a ve Zlíně – pozn. red.), to bude těžká štace. Doufáme, že něco přivezeme,“ podotkl Klok.

„My jsme hlavně měli zabránit gólu na 2:0 vteřinu před koncem první třetiny, to jsme si měli pohlídat,“ litoval litvínovský trenér Radim Rulík. „Ale Vítkovice byly lepší, utkání ovládly, pořád vedly.“ Zklamaný byl i gólman Litvínova Pavel Kantor, který po pěti gólech střídal: „Hrajeme špatně a tady se to na nás navalí. Dostaneme čočku.“

Útočník Kolouch: Gól do šatny srazil je, nás ne

Gólem a asistencí se na výhře Vítkovic 6:3 nad Litvínovem podílel útočník Petr Kolouch.

„Rozjeli jsme to dobře v první třetině, využili jsme šance, potom jsme to potvrdili ve druhé třetině a závěr jsme si zkušeně pohlídali,“ líčil Kolouch.

Pomohlo vám hodně, když jste v poslední vteřině první třetiny dali druhý gól? Litvínov vás sice napodobil ve druhé části, ale zdá se, že to už vliv nemělo.
Je to rarita, dva góly v posledních vteřinách třetin. Nám to pomohlo více, bylo to gól do šatny na 2:0, po nástupu do druhé části jsme hned přidali další dva. Oni pak jen korigovali na 5:2, nás to nesrazilo tolik jako je.

Minule jste doma porazili Litvínov 7:3, dával jste dva góly, teď jste zase skóroval. Je to váš oblíbený soupeř?
Nevím, jestli je to náhoda, nebo jestli mi fakt tolik sedí. Hraje se mi proti nim dobře, padá to tam a doufám, že když budeme hrát u nich, podaří se mi to zase. Je to asi náhoda, ale Litvínov je ofenzivní mužstvo a dozadu dělají chyby. Ale jsou nevyzpytatelní. Jsou schopní porazit každého, ale taky s každým prohrát.

Jak moc bylo těžké zotavit se z prohry 0:4 v Hradci Králové?
V pátek nám to nevyšlo, zato teď to byl celkem klidný zápas a strašně důležité tři body. Potřebujeme každý bod, abychom se udrželi ve špici.

Obzvlášť teď, když jedete na tři zápasy v řadě venku, že?
Čeká nás těžký trip. Hrajeme v Plzni, Liberci a ve Zlíně. Věřím, že dovezeme co nejvíce bodů a navážeme na naše úspěchy z venkovních kluzišť.