Momentka z duelu Prostějov (modrá) vs. Třinec

Momentka z duelu Prostějov (modrá) vs. Třinec | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Problém třineckých fotbalistů. Ztráty v domácích zápasech

  • 0
Jsou třináctí s devítibodovým náskokem na sestupovou příčku. Fotbalisté Třince nejsou s podzimem v národní lize spokojeni.

Poprvé v tomto ligovém ročníku Třinečtí vyhráli až v pátém kole, a to doma s Vítkovicemi 2:1.

Po osmi kolech, během nichž získali jen pět bodů, měnili trenéra. Začínajícího Martina Zbončáka nahradil zkušenější Jiří Neček.

Jaký byl třinecký podzim? „Nechci říkat, že tragický, ale místy to bylo hrozné, moc se nám nepovedl. Ještě že ten konec dopadl solidně,“ prohlásil třinecký kapitán Martin Motyčka.

Třinečtí ze závěrečných tří kol získali sedm bodů.

„Podzim byl špatný, ale ty tři zápasy na konci aspoň trochu něco zachránily,“ podotkl brankář Lukáš Paleček, jenž nechyběl ani minutu a patřil k největším oporám mužstva. „Když si tak matně vzpomínám, tak loni po podzimu jsme měli třináct bodů, teď šestnáct.“

Třinec v Národní lize

13. místo, skóre 23:33, 16 bodů

Nejlepší střelci
Michal Stříž 5
Imrich Bedecs 3
Matej Ižvolt, Petr Joukl, Dario Krišto, Martin Motyčka, Mikk Reintman 2

Nejvíc žlutých karet
Jiří Janoščín, Dario Krišto, Martin Motyčka 5
Petr Hošek, Matej Ižvolt 3

Vyloučení
Matej Ižvolt 1

Postupně se ohlížíme za podzimem jednotlivých týmů z kraje, hrajících druhou nejvyšší domácí soutěž.

Příště: MFK Vítkovice

Záložník Dario Krišto upozornil, že cíl, být do pátého místa, nesplnili. „Závěr ale ukázal takovou nějakou naši sílu. Můžeme se dívat dopředu. Před sebou máme dlouhou přípravu, takže se musíme nachystat, abychom hráli lépe.“

Jiří Neček se snažil především změnit myšlení týmu.

„Prohrávali jsme, což jsme potřebovali změnit, a to je hlavně o hlavě,“ řekl Neček, jenž byl ve Fotbalové národní lize vyhlášen trenérem listopadu. „Jak na nás nastoupily celky jako Vlašim, která má rychlostní typy hráčů, tak bylo vidět, že jsme zabrždění, a někteří naši hráči fatálně chybovali. To je o té hlavě. Na tom jsme hodně pracovali a docela to i změnili.“

Neček připouští, že se podařilo mužstvo přece jen trochu zvednout. „Někteří hráči ale zpočátku absolutně nestíhali. Bylo to tím, že jim chyběla větší rychlostní vytrvalost. Při hře je to jiné, než když běháte po lese, a to bylo hodně znát.“

Třinečtí hodně bodů poztráceli doma – 14, když z devíti utkání čtyři vyhráli a stejný počet prohráli. K tomu remizovali s Viktorií Žižkov 4:4, byť vedli 2:0 a 3:1.

„Každá domácí prohra hodně bolí,“ prohlásil Neček. Připustil, že toho moc nenaspal, když mužstvo prohrálo třikrát za sebou mezi 11. a 13. kolem. „Věděl jsem, že na nás přijde krize, protože jsme změnili dost trénink, ale ty prohry zavinily hodně velké hrubky.“ Pro jaro trenér už nepočítá s obráncem Pavlem Hlochem, záložníkem Jaroslavem Málkem a útočníkem Pavlem Malcharkem.

Naproti tomu si kouč přeje získat posilu do každé řady. „Uvítal bych zkušeného stopera, nějakého středního kreativního záložníka a také krajního záložníka nebo útočníka, který bude střílet góly, abychom se posunuli výše,“ uvedl Jiří Neček, který chce dát příležitost i nadějným dorostencům.