Frýdecko-místecký útočník Hynek Prokeš tísněný karvinským obráncem Mihailem

Frýdecko-místecký útočník Hynek Prokeš tísněný karvinským obráncem Mihailem Jovanovičem dává přes brankáře Lukáše Palečka první gól svého týmu. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Ke konci podzimu fotbalovým týmům z kraje došel dech

  • 0
Jak si vedly týmy z moravskoslezského kraje v první části druhé nejvyšší fotbalové soutěže?

Fotbalisté MFK OKD Karviná, MFK Frýdek-Místek a Fotbalu Třinec výborně rozjeli národní ligu, druhou nejvyšší domácí soutěž. Frýdecko-místečtí úvodních šest kol neprohráli. Karvinští vyhráli ve Varnsdorfu i doma s Hradcem Králové, který sestoupil z první ligy. Třinečtí v prvním kole uspěli na hřišti Žižkova 2:0, leč další tři duely prohráli. Znovu zabrali v Praze s Bohemians (3:1). Jenže ke konci podzimu všechny tři celky ztrácely dech, v závěrečných pěti kolech Třinec a Karviná vůbec nevyhrály, Frýdek-Místek jen jednou, a to nad posledním Vltavínem 1:0.

Frýdecko-místečtí fotbalisté se do druhé nejvyšší domácí soutěže vrátili po 13 letech. A jejich trenér Milan Duhan je přesvědčený, že byli na podzim přínosem pro národní ligu.

"Nic na tom nemění ani krizová šňůra osmi zápasů za sebou, v nichž jsme nevyhráli," připomněl sérii od 6. do 13. kola.

"To bylo hodně frustrující," přiznal nejlepší střelec týmu Hynek Prokeš. "Když dlouho nemůžete vyhrát, když prohráváte často o jediný gól, to každého hráče dostane trochu dolů."

Zatímco v úvodních šesti kolech tým nasbíral 14 bodů, v těch dalších deseti už jen šest.

"Kdyby nám ale někdo na začátku sezony řekl, že budeme mít dvacet bodů, tak bychom je brali," přiznal Hynek Prokeš. "Do jara ale máme co zlepšovat."

Duhan tvrdí, že tým neobstál v jediném utkání, v Českých Budějovicích (0:3). "Jinak byly zápasy úplně stejné, prohrávali jsme těsně a byli jsme i lepší ," řekl Milan Duhan. "V krizových momentech ale rozhoduje kvalita v obou šestnáctkách. Co se týče toho vydařeného úvodu, tak v našem pokutovém území jsme se ubránili a v soupeřově ze všeho dávali góly. To se potom změnilo."

Duhana potěšilo, že hráči zvládli přechod z třetí ligy do druhé. Zároveň říká, že přes zimu musí mužstvo zapracovat na všem. "Co se týče herní kvality, důrazu, mezihry. Nesmíme pouštět soupeře tak jednoduše ke střelám na branku. A musíme být i psychicky odolnější."

Přemýšlí o doplnění mužstva. "Některým klukům končí hostování, někteří zjistili, že na to nemají, takže budeme hledat ideální složení."

Hostování končí Janu Dobrovolnému, Janu Lukášovi, Michalu Šromovi a Tomáši Vrťovi. "Uvidíme, jak se domluvíme s jejich kluby," řekl Milan Duhan.

Karvinské zradil závěr podzimu

Fotbalistům Karviné kazí dojem z podzimu závěrečných pět kol, v nichž urvali pouze jeden bod.

"Měli jsme sice těžké soupeře jako Hradec Králové či Táborsko (oba 1:2 – pozn. red.), ale měli jsme získat více bodů," řekl karvinský trenér Josef Mazura. "Ten konec nám nevyšel."

Na výsledcích se projevila i zranění. "Chyběli nám hlavně hráči do útočné fáze – Ciku, Myšinský i Pavelka," podotkl kouč. "Nepodařilo se nám je nahradit." Proto se trenér bude snažit přes zimu mužstvo doplnit mimo jiné o dva kvalitní útočníky. "Potřebujeme hráče, kteří dokážou proměňovat šance."

Přesto Mazuru potěšilo, že Karviná střílela dost gólů. S 25 brankami je po Hradci Králové (29) a Českých Budějovicích (27) nejproduktivnějším celkem soutěže.

Třinec selhal hlavně doma

Třinečtí z osmi domácích zápasů vyhráli jediný, s Vlašimí 4:2, a to otáčeli stav 0:2. Jinak z celkových 24 bodů uhráli na svém hřišti jen 5!

"Tu bilanci budeme muset na jaře hodně vylepšit," uvědomuje si předseda představenstva Karel Kula, který tým v průběhu podzimu převzal i trenérsky.

Připouští, že týmu mohlo ublížit první vítězství na Žižkově 2:0. "Po něm zřejmě přišlo uspokojení, ale i tam jsme mohli dostat šest gólů," upozornil Kula. "Hráči si asi neuvědomili chyby, které tam udělali, a ty už další naši soupeři trestali. K tomu jsme měli problémy hrát doma do plných. Proto jsme byli úspěšnější venku, kde jsme spoléhali na brejky."

Kula vidí problém v nevyrovnaných výkonech. "Ne všechny letní příchody nám vyšly," podotkl. "Chytili se Malík a Málek, střídavé výkony podávali Wojnar, Gulajev a Čelůstka, nešlo to Dostálovi."

Třinecký kádr se přes zimu změní. A může mít i nového trenéra. "Zatím jsme se ještě nerozhodli, jestli budu pokračovat, nebo přijde někdo jiný," uvedl Kula.