Čtvrtek 9. července 2020, svátek má Drahoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. července 2020 Drahoslava

Zubní poradna MUDr. Kopeckého

Archiv
Hradí všeobecná pojišťovna zubní protézu-je to prvá v 72 letech
Řezáč Miloslav
MUDr. Václav Kopecký
Ano, pojišťovna hradí jednoduchou snímací protézu každé 3 roky.
Archiv
Dobry den, obcas me boli dolni osmicka, ale po 2-3 dnech to vetsinou prejde, mozna to bude nejaky mensi zanet (obdobne jsem tak mela pred rokem s druhou dolni 8, ktera uz je vytrzena). Je lepsi si nechat druhou 8 vytrhnout hned, dokud nejsou velke potize nebo vyckat a pripadne lecit drenama? Dekuji za odpoved.
Tereza
MUDr. Václav Kopecký
Zub je potřeba odstranit co nejdříve, než způsobí větší zánět než ty, které jste doposud prodělala.
Archiv
Dobrý den pane doktore bolel mě zub a proto jsem po 3 dnech kdy bolest neustupoval a šel zubaři ,který našel dírku v plombě(byl jsem měsíc po preventivní prohlídce.Blombu mi vyvrtal a dal mi dočasnou výplń cement a objednal mě za 6 týdnů.Je 28 hod. zákroku a zub mě pořád bolí je to běžné zatím se u mne neobjevila bolest která by vystřelovala do oka na kterou mě zubař upozornil,že by to bylo špatné.Je to taková klasická úporná bolest,kterou řeším Diclofenacem.Je běžné,že po ošetření stomatologem to bolí a pokud ano kdy ta bolest zpravidla má odeznít.Je prodloužený víkend a na pohotovost zcela jistě nepůjdu.Děkuji za odpovědˇ
Milan 34 let
MUDr. Václav Kopecký
Pokud je zánět již v zubním nervu, bude se muset zub otevřít a nerv odstranit. Váš lékař se snažil o méně invazivní ošetření provizorní plombou, protože to je v řadě případů dostatečné – infekci ale bohužel není vidět, a pokud kaz nezasahuje až do nervu, lze zvolit tento postup. Pokud ale zub bolí dál, asi to nebude dostatečné a ošetření nervu se nevyhnete.
Archiv
lze dat implantat na jednicku zub-mam krivou dvojku.
alena 41 let
MUDr. Václav Kopecký
Implantátem lze nahradit prakticky jakýkoliv chbějící zub, i když jsou okolní zuby křivé.
Archiv
Dobry den pane doktore, pred 18 mesici jsem byla na chirurgickem zakroku, kdy mi byly vyjmuty vsechny zuby moudrosti. Po par dnech, kdy otok castecne zmizel jsem zjistila, ze necitim cast jazyku. Bylo mi receno, ze zub vlevo dole, kde se nachazela prave tato necitlivost jazyka, bylo velice tezke vyjmout. Po nekolika vysetrenich mi bylo receno, ze se jazyk za nejakou dobu. Bohuzel musim konstatovat, ze do dnesniho dne je jazyk stale ve stavu, v jakem byl vice mene po operaci pred 18 mesici. Muzete mi prosim napsat, jestli je mozne, ze uz jazyk nebude v takovem stavu, v jakem byl pred operaci? Co muzu proto udelat, aby se mi vratila citlivost, jaka v nem byla. (podotykam, ze jsem konzumovala nejaky cas vitamin B12, co mi poradil muj zubar.)Dekuji za odpoved. Ivana
Ivana
MUDr. Václav Kopecký
Viz předchozí dotazy na poškození čelistních nervů. Bohužel se tyto komplikace stávají, a může stát, že poškození bude trvalé, 18 měsíců je již dlouhá doba. V každém případě bych vyhledal neurologa a zkusil léčbu u něj.
Archiv
Dobrý den, můj zubař mi v osmičce nahoře čistil kanálky a pak mi do zubu dal vložku. Mám ji tam už půl roku. Při další návštěvě mi prý bude muset do zubu dát nějaké zělezo, aby ho zpevnil, protože zub je prý umrtven (z důvodu těch umrtvených kanálků). Zákrok bude prý trvat přes hodinu. Je prosím Vás možné, že to bude travat tak dlouho a že kvůli jedou čištěným kanálkům se musí "vyztužit" celý zub? Moc děkuji za odpověd. Helena
Helena, 30 let
MUDr. Václav Kopecký
Rámcově je postup asi správně, a ošetření vícekořenového zubu může trvat i několik hodin. K diskusi ale je, zda je to všechno potřeba právě u osmičky, která se špatně ošetřuje i udržuje – myslím že je všestranně výhodnější tento zub při prvních potížích raději odstranit, a ideálně je to udělat ještě dříve než k potížím dojde.
Archiv
Dobrý den, ráda bych se zeptala na, pro vás asi velice triviální, otázku. Mají se zuby čistit teplou nebo studenou vodou? A z jakého důvodu právě tou a ne onou vodou. děkuji moc za odpověď.
Petra
MUDr. Václav Kopecký
Žádný dotaz není triviální. Já doporučuji vlažnou vodu, právě proto že se blíží tělesné teplotě a proto termicky nedráždí, ať tím či oním směrem.
Archiv
Dobrý den , mám chronický zánět slinné žlázy . Mohla bych se zeptat jestli neexistuje jiná možnost léčení než ozáření a operace. Jedná se o pravou stranu krku.Nesmím jíst kyselé . Mám docela velkou bouly. Byla jsem u několika doktorů a ty mne vždy odkazovaly na někoho jiného. Děkuji za odpověď. Iveta Štayrová
Iveta Štayrová
MUDr. Václav Kopecký
To již je na řešení na specializovaném pracovišti. Jiným řešením je odstranění celé slinné žlázy, ale to záleží na konkrétní situaci, kterou touto cestou nemohu posoudit. Doporučuji se obrátit na spádovou stomatochiruirgickou kliniku, ambulantní specialista u těchto stavů asi není ideální.
Archiv
Dobrý den, před dvěma lety jsme se přistěhovaly do Prahy. Dříve jsme obě s dcerou chodily pravidelně k lékaři na kontroly co půl roku. Tady jsem ale nenašla nikoho, kdo by mě vzal do evidence. Poraďte, jak na to.
Hana
MUDr. Václav Kopecký
Pokud máte zájem přijďte k nám, budete vítány. U dětí vždy vyžadujeme, aby k nám chodil aspoň jeden z rodičů, aby věděl jakou péči nabízíme, a co naopak požadujeme ad našich klientů. Za zubní zdraví dítěte je až do dosažení plnoletosti odpovědný rodič, to nelze přenést na lékaře, my mu jen můžeme a chceme radit, ale bez spolupráce to nefunguje. Kontakt na naši recepci je 220 876 745.
Archiv
Vážený pane doktore, doslechla jsem se o bělení zubů přípravkem White pearle. Z finančních důvodů bych raději volila tento způsob bělení, ačkoliv jsem si vědoma, že nebude natolik účinná.Chtěla jsem se zeptat, mám citlivé krčky, nemůže mi tento přípravek nějak uškodit. a 2.dotaz - na horních předních zubech mám plomby odstín A3.Nebudou mně výplně pak třeba prosvítat skrz vybělené zuby? Děkuji
jana 28
MUDr. Václav Kopecký
Viz předchozí dotazy. Ale vše podstatné víte – citlivost krčků se může zvýšit (je potřeba kombinovat bělení s fluoridací), a výplně po bělení určitě prosvítat budou, a je potřeba je následně vyměnit, i když u domácích bělících prostředků bych se toho až tolik nebál.
Archiv
Dobrý den, mám následující dotazy: 1. Před rokem mě začal bolet zub 6, když na něj přišlo studené a pak i horké. Byl ale zablombovaný a na rtg se nic nenašlo. Nic se tedy tedy nevrtalo.Pomalounku se začala bolest zvyšovat až tak, že jsem třeba musela odejít od jídla a musela si nahřát plenku a dát na tvář. Ta bolest mne v tom okamžiku úplně paralyzovala. Na další kontrole zubařka odhalila zubní kaz (u toho rentgenovaného zubu) hned na konci stávající blomby. Kousek blomby odvrtala, vyvrtala kaz a přidala další blombu - bez podložky. Je to asi měsíc co se vrtání událo. Od té doby nereaguji na studené, ale pořád na horké. Už není taková likvidační bolest, ale bolí to. Prý se v zubu má něco dovytvořit a to bude trvat až půl roku-tedy asi i bolest. Co byste radil udělat? Mám to prostě vydržet? 2. Co, prosím, dělá přesně hygienistka a kolik její služby stojí?
Eliška
MUDr. Václav Kopecký
To co popisujete jsou příznaky zánětu zubního nervu, bojím se že po tak dlouhém dráždění se nerv bude muset odstranit. V žádném případě nestačí odvrtat jenom část plomby, je potřeba ji odstranit celou, prohlédnout spodinu a buď dát uklidňující provizorní výplň, nebo hned otevřít nervovou dutinu a zub vyčistit. To co se má dotvořit je asi terciální dentin, ale pokud zůstal zub infikován, tak to rozhodně nestačí. Trvejte na tom, ať Vás zubař zbaví bolestí, normální přece je, že zuby nebolí. K druhému dotazu – hygienistka čistí zuby a učí pacienty, jak si zuby sami správně vyčistit – na rozdíl od zubního lékaře, který zuby opravuje a kontroluje, zda jsou v pořádku. Dentální hygiena není práce zubního lékaře – jak si mnozí myslí, proto se jí nemůže věnovat, i když je pro jeho práci nesmírně důležitá. Bránu továrny přece také otevírá vrátný, a ne ředitel továrny (i když by to jistě také uměl, ale pak by jen otvíral a zavíral a nemohl by řídit provoz). Ale nikdo nepochybuje o tom, že je vrátný důležitý, někdo musí hlídat a evidovat provoz v podniku a pohyb cizích osob, aby firmu nerozkradli. V ústech jsou ty cizí osoby bakterie, které Vám rozkrádají Vaše zuby, a hygienistka je ten vrátný, který jim v tom brání. Proto nechtějte po řediteli, aby hlídal u brány, ani po zubaři, aby Vám čistil zuby – k němu máte přijít, až když jsou zuby vyčištěné, jinak ani nemůže dobře dělat svoji práci. Ceny práce hygienistky jsou různé podle nákladů a typu pracoviště, a jsou poměrně vysoké vzhledem k tomu, že ke své práci potřebuje plně vybavenou zubní ordinaci za několik milionů korun. Obvykle 1 hodina práce stojí v rozmezí 700 – 1.500,- Kč.
Archiv
Pred asi mesiacom robene korunky na1,2,3,4,7 vpravo hore.5.6 mostik a tak isto druha strana.Dole1,2,3,6,7 tiez obidve strany.Umrtvene vsetky horne zuby.Spodne iba jednotky.Pretrvávaju katastrofálne bolesti,vyskúšané už všetko dostupné.Niekedy ustanú a prenesú sa na zuby ktoré ma vôbec neboleli.1 vpravo hore umrtvená asi 10 rokov teraz mi v nej začalo šklbať.Bolesti hlavne v noci a ráno po zobudení strpnutá čelusť.silne zapálené dasná.Ako by som sa mal liečiť.je šanca že to prejde alebo tiež nemusí?Pasta lacalut,kefka curaprox ultra soft,medzizubná kefka,harmanček,repík,corsydal,kamistad gel,beriem ketonal a bral som aj dalacin.Dosť fajčím ma to vplyv?dakujem
motyl
MUDr. Václav Kopecký
To bohužel samo nepřejde. Buď Vám odumřely některé neplněné zuby, nebo zlobí kořenové výplně, event. máte silný zánět dásní. Pokud se nedaří identifikovat zub nebo zuby, které jsou příčinou potíži, nezbývá než sledovat změny u zubních kořenů na rentgenu, dříve nebo později se příčinné zuby projeví zde. Pak bude potřeba provrtat korunku a ušetřit zubní nerv touto cestou, nebo sejmout protetickou práci a po ošetření zubů zhotovit novou.
Archiv
Dobrý den, jsem objednána k zubaři na čištění kanálků. Nabízí mi dvě metody, první je ta kterou hradí pojišťovna a druhá "nadstandartní" kterou si musím zaplatit (1 kanálek=1000,-) Můžete mi říci jaký je rozdíl v metodách...?? Chci znát odpoveď od jiného zubaře než od mého. Chci mít jistotu že si skutečně paltím za něco kvalitnějšího. Děkuji předem za odpověď.
Lenka W.
MUDr. Václav Kopecký
Viz dotazy na toto téma. Podle mě je ošetření na pojišťovnu pouze paliativní, tzn. zbaví Vás potíží, ale neodstraní příčinu - nemůže zub trvale zbavit infekce – to je složité, a trvá to delší čas a je to drahé. Potíž je v tom, že po nekvalitním ošetření se dá další postup velmi přesně předpovědět – infekce se bude dál šířit, na zubu se udělá váček, pak absolvujete resekci a nakonec se zub vytrhne. Podle mne máte pouze dvě alternativy – buď si nechte zub opravit kvalitně, aby měl šanci v ústech trvale zůstat (ani přes kvalitní ošetření se to nemusí vždy podařit), nebo si nechte zub raději hned vytrhnout, ušetříte tím nejen čas a peníze, ale i řadu následných nepříjemných zážitků.
Archiv
Dobry den, pane doktore. Nedavno se mi ulomil zub - ctyrka vpravo nahore a bohuzel protoze zub mel resekovany koren, musel i zbytek zubu ven, nedal se vyuzit pro zubni nahradu. Byly mi pak nabidnuty dve moznosti, klasicky mustek (asi za pul roku az se rana zhoji) nebo zubni implantat (za rok), vzhledem k tomu, ze nechci chodit tak dlouho bez zubu, byl mi nabidnut jako docasna zalezitost lepeny mustek, se kterym jsem rada souhlasila, problem je v tom, ze lepeni za vedlejsimi zuby je tak silne, ze mi proste vadi, ale muj zubar rika, ze to tak musi byt, ze jinak by se nahrada vylomila. Je to skutecne tak? Pripada mi, ze za 3000,- Kc je to nakonec dost spatne reseni, ale nemuzu prece chodit tak dlouho bez zubu?
Zuzana
MUDr. Václav Kopecký
V podstatě jste popsala kromě snímací náhrady všechny možnosti řešení. U lepeného můstku opravdu musí být ramena dostatečně silná, aby náhradu unesla. Termín lze zkrátit ještě tak, že se udělá krycí můstek dříve, a ten se nosí do zhojení rány, nebo je možná konzultace u implantologa – některé implantace je možné provádět prakticky ihned po vytržení zubu, záleží na anatomických poměrech v kosti.
Archiv
Mám bolesti zubů na pravé hodní straně čelisti. I když si nejsem zcela jistá, že se jedná o bolest zubů, protože mohu normálně jíst a zuby nejsou citlivé ani na chlad apod. Nedokážu specifikovat, o který zub by mohlo jít. Šla jsem k zubaři, ten řekl, že nic nevidí, tak mi odvrtal 2 plomby a řekl, že stále nic nevidí a poslal mě domů. Zuby mě stále bolí. Již čtvrtý den. Koupila sem si Ibalgin a Nalgezin. A zdá se mi, že to bolí míň, ale nezabralo to tak, jak sem doufala. Nevím jestli nejde o něco jiného, protože mohu normálně jíst i pít. Kromě bolesti nepozoruji nikde žádné změny - např. váčky apod. Můžete mi poradit, co bych měla ještě zkusit? Děkuji.
Jana
MUDr. Václav Kopecký
Ve Vašem dotazu jsem nezjistil, zda bylo provedeno RTG vyšetření čelisti – to je základní vyšetření, jenom pohledem je toho v ústech vidět jen velmi málo. Kromě zubů může být v této lokalizaci i problém v čelistní dutině, ale i ten má specifické příznaky (změna při předklonu hlavy. apod.). Bohužel ale nikdo není vševědoucí. A v řadě případů i přes co nejdetailnější vyšetření není příčina zjevná (nebo se jich naopak objeví několik, a není jasné, které konkrétně je příčinou akutních potíží). V takovém případě nezbývá než stav sledovat, až se potíže zhorší natolik, že lze určit příčinný zub, a ten následně léčit.
Archiv
Dobrý den. Při trhání osmičky příčně položené a umístěné hodně vzadu byla použita injekce novokainu. K umrtvení nedošlo ani po 20 minutách, zákrok byl proveden i přes značnou bolest. Po dle lékařky je to možné, prý každý organismus reaguje jinak. Asi půl hodiny po vytržení začala rána i tvař tuhnout. Není možné pro příště použít na umrtvení něco jiného než novokain. Není to poprvé co mi nezabral. Děkuji za odpověď.
Iveta 38 let
MUDr. Václav Kopecký
Problém asi nebude v použitém prostředku, i když je možné samozřejmě použít i jiný. U Vás je asi anatomicky uložen vstup čelistního nervu do kosti odlišně od toho, kde jej má většina lidí (každý jsme přece jiný). Zákrok by s v případě bolestivosti provádět neměl, u vás anestetikum „doteklo“ k nervu až po půl hodině. Řešením je aplikace anestetika na větší plochu čelisti, tím se umrtvení nakonec vždy dosáhne.
Archiv
Dobrý den, mám devítiletou dceru, která má pouze jednu plombu v mléčném zubu, nové zuby v pořádku. Zjistila jsem ale, že spodní jedničky a dvojky (oboje nové) má velice "dlouhé" do dásně. Je možné, že již v tomto věku dochází k ústupu dásně a odhalování krčků? Děkuji.
Lenka
MUDr. Václav Kopecký
V tak nízkém věku to úplně obvyklé není, ale některé druhy bakteriálních zánětu dásní mohou napadat i velmi mladé jedince (onemocnění se jmenuje juvenilní parodontitis). Navštivte proto svého zubního lékaře nebo paradentologa na konzultaci. I když to nic nebude, je lepší se v případě pochybností vždy zeptat.
Archiv
Dobrý den, před měsícem jsem byla na chirurgickém zákroku (extrakce obou spodních osmiček téměř) v celkové narkóze.Byly téměř v horizontální poloze, vůbec neprořezané a velmi se tlačily na sedmičky.Po zákroku všechny obtíže přestaly a rány už jsou zahojené. Bohužel necítím na pravou část tváře, od středu brady cca 5 cm směrem k uchu. Užívám přípravem Milgamma N a musím říct, že pocit "necitlivosti" už se zmírňuje, jsestli to takto popsat. Můžete mi prosím poradit ještě nějaký "fígl" nebo péči, aby nerv byl zase jako dříve? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.Lucie
Lucie, 27 let
MUDr. Václav Kopecký
Poškození čelistního nervu je u těchto výkonů velmi nepříjemnou komplikací, a někdy se to bohužel stane. Nervy mají schopnost hojení, ale trvá to velmi dlouho(měsíce), a někdy k úplnému zhojení nikdy nedojde, přesto je potřeba to vždy léčit – to už děláte. My posíláme pacienty na neurologii as fyzioterapii, kde se snaží kromě farmakoterapie stimulovat postiženou oblast pomocí elektrických impulzů. Fíglů Vám mnoho neporadím (kéž by byly, moc by nám to pomohlo), ale přece jen - pijte odvar z černého bezu, ten má na hojení nervů velmi příznivé účinky, a elektrostimulaci můžete nahradit těmi pásy na hubnutí, po kterých se sice asi nehubne, ale mhou po přiložení na dané místo (u Vás na tvář) vysílat elektrické mikroimpulzy (takové jemné lechtání) – zde to kromě svalových stahů dává impulzy nervu, a nutí ho to k činnosti, a tedy i k růstu.
Archiv
Dobrý den, pane doktore! Nevím, jestli můj dotaz je směřovat právě na Vás, ale zkusím to...Mého přítele(27let) často terápí afty - jak na jazyku, tak na dásních.Fialová vodička nezabírá. Můžete mi, prosím, poradit, co s tím ? Děkuji za Váš čas.
Tereza
MUDr. Václav Kopecký
Afty jsou jedním z onemocnění, u kterých není jasná příčina dosud odhalena - obecně se považují za onemocnění multifaktoriální, tedy způsobené souhrou většího množství příčin. Infekce bakteriální i virové v tom samozřejmě také mají svůj význam, ale nejde pouze o nemoc z infekce. Protože není známa příčina, je možné jenom léčit následky, tj. tišit potíže a desinfikovat sliznici dutiny ústní. Obecně se doporučuje terapie vitamíny a nespecifickými léky k posílení obranyschopnosti (třeba Imunoglukan), a u nás zkoušíme aplikace ozónu na postižená místa – i ta je v některých lokalizacích nepříjemná, ale vede ke zhojení afty.
Archiv
Dobry den pane doktore, muzete mi, prosim, poradit s vyberem metody beleni zubu? A v jakych cenovych relacich se zhruba pohybuji?Ma "zluta" barva zubu je pry zpusobena castym uzivanim penicilinu v detstvi. Rada bych zvolila co nejsetrnejsi metodu. Predem dekuji.
Nikola
MUDr. Václav Kopecký
Prosím přečtěte si starší odpovědi na toto téma, vše jsem již napsal. Zuby vybělit lze u zubního lékaře, buď rychlou procedurou řízené aktivace účinné látky, nebo pomocí individuálních nosičů domácím nočním bělením pod kontrolou lékaře. Druhý způsob je pomalý, užíváte méně koncentrované preparáty a je méně příjemný (musíte spát s nosiči), ale oběma byste časem měla dojít ke stejnému výsledku, a oba způsoby jsou bezpečné. Ordinačních metod je mnohem více, ale v podstatě to vždy odpovídá uvedenému schématu.
Archiv
Dobry den,jsem 10 dni po operativni extrakci vsech 4 zubu moudrosti.Dneska jsem si vsimla ,ze kdyz si vyplachuji usta,tak mi voda tece skrz nos ven,volala jsem svemu lekari a ten rikal,ze tam asi doslo ke komunikaci a ze se to musi zasit.Ale pry musime tyden cekat,az se dira po zubu zaceli a pak ze tu kominikaci zasije. Ale pry musim byt opatrna,aby nedostala zanet.Popravde receno,se desim dost toho tydeniho prodleni a nevim jestli to neni jen vymluva,nebot ma dovolenou.Muzete mi prosim poradit,jestli je normalni, ze musim tyden cekat,a je treba moznost ze se ta komunikace zahoji sama?je to siti nak narocne,nebo jen jednoduche zasiti?mockrat dekuji.Ivana Kasparova
IVANA
MUDr. Václav Kopecký
Tato komplikace se někdy může stát, a uzavření této komunikace není nijak složité, vytvoří se drobný slizniční lalok a a ten se přes ránu přešije. Sama se komunikace může v případě malého průduchu také uzavřít, ale nelze na to bezvýhradně spoléhat. Termín výkonu je individuální, my to děláme hned po zjištění vzniklé komplikace, ale záleží na více faktorech – stupni hojení, velikosti kostního defektu a šířky komunikace, anatomických podmínkách apod., takže neposoudím zda je to výmluva nebo léčebný plán podle daných podmínek. Výkonu se proto bát nemusíte, na tu infekci budete brát asi antibiotika, a po dobu hojení Vás čekají drobná omezení (např. nebudete moci smrkat, apod).
Archiv
Dobrý den, v listopadu mi byla vytržena osmička mým zubařem. Nedávno jsem navštívila jiného zubaře, který na RTG zjistil, že po tomto úkonu mi tam zbyly 2 kousky zubu. Je možné nějak požadovat náhradu za nedbale provedený úkon nebo se to bohužel občas stává a já s tím již nic nemohu dělat? Děkuji.
Natali
MUDr. Václav Kopecký
Pokud zubař trhá zub, měl by ho po vyjmutí (i když je to po částech) zkontrolovat, zda je skutečně kompletní, a když si není jistý, udělat kontrolní rentgenový snímek. Pokud nějaké kousky v kosti ponechá, měl by to zapsat do karty a upozornit na to pacienta. V zásadě je vhodné všechny části extrahovaných zubů odstranit, výjimku lze připustit jen v případech, kdy je k tomu nějaký závažný důvod, a tím bývá riziko poranění jiných anatomických struktur- konkrétně to bývá propadnutí špička kořene do čelistní dutiny nebo nervového kanálu v kosti. Stav je poté potřeba sledovat, přičemž pokud vše probíhá v pořádku, malé úlomky se rozpustí a vstřebají v rámci hojení kostní rány, nebo mohou samy vyputovat ven, nebo se v kosti vhojit a zůstat tam trvale uzavřeny. Ve věci náhrady Vám neporadím, řešením by bylo dodatečné odstranění úlomků, pokud jsou příliš veliké, nebo pokud jsou jen malé a stav je po půl roce již zcela klidný, je možné to jen sledovat a nijak radikálně to neřešit.
Archiv
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to se zárukou u zubní plomby. Nedávno mi vypadla plomba, za kterou jsem zaplatila 500,- Kč u svého zubaře. Je možné po něm požadovat vrácení peněz, když jsem k němu ztratila důvěru, a nechat si ji pak udělat u jiného zubaře? Předem děkuji za odpověď.
Klára
MUDr. Václav Kopecký
Stomatologické výrobky jsou individuální díla zhotovená vždy pro konkrétního zákazníka, a podle zákona se na ně vztahuje záruka 6 měsíců. Já osobně bych ale k zubaři, který dává takové garance, nešel. Pro naše klienty dáváme záruky na 3 – 5 let, přičemž ale podmínkou je pravidelná péče o chrup a návštěvy hygienistky. Pokud se pacient o zuby dobře nestará, nemůže tak dlouho práce obvykle vydržet. V takovém případě se ale snažím pacientovi ukázat, že má plomba nebo korunka je v pořádku, a to co shnilo je jeho zub. Každý si tedy ručíme za to své – já za kvalitu výrobků a zákazník za čisté zuby, aby se nemohly kazit a mé výrobky mohly fungovat. Pokud Vám ale po zhotovení vypadla plomba, byla buď špatně zhotovená, nebo na zubu nebyly vhodné podmínky pro její zhotovení (např. tenké slupička zubních tkání, málo prostoru pro uchycení apod.) a defekt měl být ošetřen jiným, byť dražším způsobem. Obojí ale považuji za chybu lékaře, a ten by měl reklamaci uznat a práci předělat. S vrácením peněz asi bude problém, to se asi dělá až po opakované reklamaci, ale s tím nemám žádné zkušenosti, to by Vám asi lépe poradili v nějakém sdružení na ochranu spotřebitelů.
Archiv
Dobry den. Chtela bych se zeptat jaky mate nazor na WHITE PEARL-gel na beleni zubu. Zajima mne predevsim ucinnost a bezpecnost. Dekuju :)
Marketa
MUDr. Václav Kopecký
Viz příspěvky na téma bělení. Bělící účinek je dán koncentrací účinné látky, která je ve volně prodejných prostředcích poměrně nízká. Bělící pasty zubům určitě neublíží, zuby po delším užívání mohou být světlejší, ale účinného vybělení s nimi nedosáhnete.
Archiv
Velke bolesti v korenech asi 5 zubu,boule podobne vackum z vnejsi i vnitrni strany dasni na leve strane spodni celisti.Po nekolika vysetrenich mi zubar sdelil ze mi nic neni,ale to mi otevrel dva zdrave zuby a rekl ze to bylo zbytecne.odvrtane zuby nechal otevrene a poslal me domu a pri bolestech mam pry jit na pohotovost.Vse ze spodni casti celisti se ztratilo a prestehovalo se na horni protejsi stranu celisti a to behem 5 hodin.Na pohotovosti se rezalo atd.Rano bylo vse zase na spodnich zubech,ale na prednich.Zase se vysetrovalo a nic se nevedelo.Doktor me utesil tim ze mi rekl.Nikdy jsem se nesetkal z necim takovym a vy jste moc citlivka.To cele trvalo 3 mesice a ja jsem si dasne doma rezal sam a denne vypil spousty vodky a snedl hrste prasku,proti silene bolesti pusobi okamzite,mohu doporucit.Odjel jsem do USA a sel jsem okamzite k zubari a rekl mu jak se lecim sam a on se zhrozil.A divil se proc mam rozvrtane 2 zdrave zuby.Po vysetreni mi rekl ze zuby mam zdrave a problem je virus,oslabeny imunytni system a velike vacky neco jako opary.Dal mi Tahitian NONI juice a oral pain relief,zaplatil jsem $40 a hlavne jsem vubec neveril nejakemu juice a masti.kdyz jsem se druhy den probudil bolest byla z 80% pryc a mast jsem pouzil 2krat.Za tri dny jsem nevedel ze jsem prozil neco tak sileneho z ceho jsem uvazoval i nad sebevrazdou,ale alkohol a ibuprofen 400 mi jedini pomohli od bolesti,dnes je to 3,5roku.Muzete poradit jak to lecit u nas?dekuji Jirka.
Jirka 39 let
MUDr. Václav Kopecký
Pokud se potíže stěhovaly, byl to evidentně problém dásní. Pokud máte potíže se sníženou imunitou, doporučoval bych parodontologické oddělení některé stomatologické kliniky, kde se na podobné případy specializují.
Archiv
Dobrý den. Mému synovi se ve dvou letech povedl nešikovný pád, při kterém si zarazil horní jedničku zpět do dásně. Přes ujišťování lékařů, že zub sám znovu vyleze, zůstává v dásni i nyní (v 9-ti letech) a rostoucí nová jednička nemá z přední strany vyvinutou sklovinu - zub je nahnědlý a jakoby rozežraný. Lékař tvrdí, že dokud zub nevyroste celý, není možné s tím nic dělat (a ani operativně odstranit mléčný zub v dásni). Mám obavy, že než zub vyroste, bude zkažený. Prosím poraďte, jak ho můžeme chránit.
Barbora
MUDr. Václav Kopecký
Prořezávající zub je potřeba fluoridovat, a podle mne se měl mléčný zub po úrazu raději odstranit. V období prořezávání stálého zubu je to skutečně složité, mohlo by dojít k poškození i u stálého zubu. Zub je „rozežraný od resorbujícího se mléčného zubu, ale po prořezání nebude problém tuto estetickou vadu opravit.
Archiv
Dobrý den, asi po roce a půl od narození dítěte se mi začali drolit přední zuby. Plomby mi spíše nedrží, ani z "UV lampy". Značně se mi zmenšila velikost zubů. Můžu dalšímu drolení a zmenšování zubů nějak zabránit? Děkuju.
Śárka
MUDr. Václav Kopecký
Zuby je nutné pravidelně fluoridovat. Pokud se Vám rozpadají z důvodu poruch tvrdých zubních tkání, bude nutné zhotovit estetické fasety nebo korunky, které by zuby ochránily.
Archiv
Pekny den preji.Muzete mi sdelit,zda je pri problemech s dasnemi mozne dat si zuby od odbornika vybelit?Neznici mi to vice sklovinu?Mam astma od mala a lekari tvrdi, ze kremove barvy na zubech se diky toxinum z dychacich cest nezbavim.Dekuji.
Tana
MUDr. Václav Kopecký
Myslím že zuby je možné bělit i u Vás, ale doporučoval bych ordinační bělení (pod kontrolou v zubní ordinaci) aby byl bělící prostředek správně rozmístěn, a v ústech Vás nic nedráždilo. Sklovinu to nepoškodí, a bělení právě rozštěpí pigmenty v povrchových částech zubní skloviny – u krémových zubů bývají výsledky velmi markantní.
Archiv
Dobrý den, lékařka mi odstranila horní zuby a v současné době mám provizorní náhradu. Spodní zuby mám v dobrém stavu (kromé osmiček všechny), ale lékařka mi je chce také vytrhat a nahradit umělými. Je to nutné? Děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Václav Kopecký
Pokud jsou zuby pevné nutné to není. Dolní protéza drží mnohem hůře než horní, a vlastní zuby jsou výhodou. Je lépe je nechat parodontologicky ošetřit a uchovat je, než si je nechat odstranit. Bohužel touto formou neposoudím jejich stav, ale můžete zajít na konzultaci k jinému lékaři nebo hygienistce.
Archiv
Dobrý den, mám 3děti(14,11a 3roky).Starší nikdy neměli problémy smléčným chrupem.Ten nejmladší má již dva kazy ato i na stoličce. Připadá mi to brzo.Zuby si čistí rád a pravidelně.Můžete mi poradit jak předcházet dalším kazům?A je potřeba u tak malého dítěte zuby již opravit.Je malý a těžko se mu to dá vysvětlit. Děkuji moc za radu.
Šárka
MUDr. Václav Kopecký
Zuby je potřeba opravit, kazy by se dále šířily, později i na stálé zuby. Navštivte se synem hygienistku, ta se zabývá čištěním a poradí Vám. Doufám také, že si syn nečistí zuby sám – to je práce rodičů, dokud nepochopí, jak to je důležité (cca ještě 10 let). Pro dítě je to právě jen hra, ale čistit musíte Vy (a později jen dočišťovat a kontrolovat). Mléčné zoubky je možné opravit i bez vrtání pomocí ozónu, ale touto technologií disponují jen některá pracoviště.
Archiv
Přeji příjemný a pohodový den o Pane doktore Kopecký. Je mi pouhých 22 let a mám problém s kazy zubů.Jelikož jsem čerstvě po porodu tak se mi začali více kazit zuby.Doktoři mi říkaly že je to z důvodu že mám dítě,jiní zase tvrdí že nemám dostatek vlákniny ,tak mi prosím poraďte co s tím mám dělat.Zuby si čistím po každém jídle ,ale nelepší se to.Tak jakému tvrzení mám věřit nebo jsou obě nepravdivá a jsou to jen lidové žvásty? tak co mám dělat chci mít krásné bílé zuby bez kazů jako dříve.Děkoju za odpověď Předem vaše věrná a taky i nevěrná Andrejka .
andrejka (Lišková)Vaňatovcová
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den Andrejko. Ani porod, ani nedostatek vlákniny nejsou důvodem pro zvýšenou kazivost (myslím že to jste pochopila správně). I když hormonální změny mohou mít určitý význam, není to rozhodující. Během těhotenství se Vám pod dásněmi mohly vytvořit povlaky, které již nedokážete sama vyčistit, a na nich žijí bakterie, které jsou příčinou Vašich potíží. Potřebujete si najít hygienistku, ta Vám zuby vyčistí a nacvičí s Vámi provádění takové hygieny, aby se už žádné zuby nekazily. A na to nevěru dávejte taky pozor:-).
Archiv
Dobry den,chtela bych se poradit se zubem,ktery me trapi uz pul roku a navic vyrazne zasahuje i do me prace spojene s letanim.Pani Dr. delajici i reklamu v TV(nemela jsem s ni problem,naopak jsem ji duverovala) mi delala na konci zari 05 zub 4,kanalky,vypln,klasicky kaz. Do te doby me nijak zub nebolel.Ale po zakroku na dotek ze stran,poklep i jazykem byl hodne citlivy. Zub otevirala a cistila 3x,pokazde s RTG,ze tam nic uz neni.Nakonec,umrtvila nervy,zub byl stale citlivy. Rekla mi,ze uz mi nemuze pomoct,ja nemohla ukousnout ani banan na dane strane. Chtela jsem poslat s doporucenim na odb. vysetreni,odmitla,ze nikam neposila.S velkym zklamanim se, jsem premyslela o zmene zubarky. Po 3mesicich jsem pres znamou zasla k jine zubarce,kde mi po RTG rekla,ze jediny problem vidi v preplnenem kanalku a nutnost rezat shora pres dasen,ze zub zdola je pekne udelany.Pres 2dalsi odb. vysetreni s doporucenim jsem se dozvedela, ze je nutne rezat shora.Pristoupila jsem na to,prestoze jsem si stezovala na bolest spise zdola,ze stran.Vse jsem jiz podstoupila a zub je stale stejne citlivy, navic mi prijde jako necitlivy i zub 3 a dasen kolem 4.Zrusila diky tomu jiz 2sluzebni cesty letadly,nyni me ceka dalsi a nevim,co to se zubem udela, prosim poradte. Zaroven jsem obvolala jiz vice nez 15 zubaru, ale nikde nove pacienty neberou. Nejradsi bych sla k one puvodni Dr., ale nevim, jak dal u ni setrvavat, kdyz mi se zubem jiz neumela pomoci. Dekuji predem za odpoved.
klara
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel nevím, jestli Vám poradím, ne vždy je příčina potíží zjevná (někdy se ji nepodaří zjistit), a také ne vždy se podaří všechny zuby zachránit. Já bych viděl pokus o řešení v opakování endodontického ošetření, i když na RTG vypadá dobře, ale v zubu může být například podélná prasklina kořene, a takový zub už nikdo nezachrání. Pokud by byl trvalým zdrojem potíží bez zjevné příčiny, je lépe jej odstranit a nahradit implantátem (i s ohledem na to létání).
Archiv
Dobrý den, mám od dětství problémy se zuby.Jsem častým návštěvníkem zubní ordinace.A nyní se zájmem pročítám i Vaše odpovědi na dotazy.Našla jsem i podobný dotaz ale stále neznám odpověď na mou otázku.Nyní mám místo horních zubů(mimo levou jedničku,zatím),čepy s keramickými korunkami.A na každé straně mi chybí po dvou stoličkách.Před několika týdny mi Doktorka musela odstranit pravou dvojku nahoře:byla prasklá,prorůstala dáseň.Mám dotaz:dá se vlepit nebo upevnit trvale nějaká náhrada i mezi nebo na korunky?je mi nabízena snímací náhrada vč. té dvojky.Když odmyslím fakt,že chodím druhý měsíc bez druhého předního zubu,mám hrůzu z pomyšlení,že mám nosit sundavací protézu i s dvojkou vpravo nahoře.Velice děkuji předem za odpověď
Ivana
MUDr. Václav Kopecký
Vlepit korunku chybějícího zubu mezi již zhotovené korunky není možné, je potřeba odstranit protetické práce na okolních zubech a vyrobit vše znovu. U hodně poškozených zubů to bývá na zvážení, co bude menší zlo, pokud jsou zuby pod korunkami již kompromisní, může se stát, že po sejmutí již nepůjdou obnovit. Provizorní protézku jste si měla nechat udělat ihned po vytržení zubu, chodit s mezerou po předním zubu je nepřijatelné. Ztracený zub lze bez dotčení okolních zubů nahradit ještě implantátem, ale v ústech nesmí být paradentóza, a ostatní zuby musí být bez kazů. Při výběru nejvhodnějšího stavu proto hlavně záleží na celkovém posouzení chrupu.
Archiv
Dobrý večer.CHtěla bych se zeptat co mám dělat.Už loni jsem upozornovala zubařku na můj problém,který je ,že nemohu kousat na levou stranu kde mám zablombovaný zub.Pořád mi tvrdila,že to není možné,že mám zdravé zuby.Je to tak 1měsíc zpátky už jsem bolestí nemohla vydržet a ani spát.Ráno jsem zašla do ordinace.Pořád tvrdila,že je zub zdravý.Nakonec mi ho odvrtala a ja za2dny nevěděla,že mi bolel.Za14dní si mě pozvala a dala mi nějakou vložku.Po té byl opět citlivý.Za týden mi ho uzavřela a prý to chvilku potrvá než se sklidní.Pod tím zubem se mi na dásni udělala boule,tak po týdnu jsem opět došla do ord.a mám si to při čištění kartáčkem dát dásen na stranu a vymačkávat.Nejde to mačkat,bolí mi celá strana,nejde na to kousat a nevím co mám dál dělat.Připadám si hrozně,paní zubařka na mě kouká jako když si vymýšlím.A ještě se mi začal kývat. Děkuji za radu.
Romana
MUDr. Václav Kopecký
To co popisujete je pravděpodobně špatně léčený zánět zubních nervů, s projevy šíření zánětu do kosti. Jestli je to opravdu jak píšete, najděte si jiného zubaře. O vymačkávání dásní slyším poprvé, a proto si raději na stranu nedávejte dáseň, ale peníze na kvalitní ošetření, protože v tomto stavu již bude poměrně náročné. Se změnou neváhejte, pokud se zub dobře neošetří, můžete o něj i přijít.
Archiv
Dobrý den, již před 10 lety mi ještě školní zubař vyvrtal mezizubní kaz-5,6 vlevo nahoře. Kazy byly hluboké-neustálá citlivost a pobolívání. Před třemi lety zánět v 6, zub byl léčen, čištěny kanálky a umrtven,amalgámová výplň.Na podzim 2005 po operaci(zřejmě bylo oslabeno celé tělo)-znovu zánět-léčení kanálků a amalgámová výplň. V únoru 2006 jsem odjela do lázní, kde se mi rozjel zánět v 5.Zub mi tam léčil místní zubař(vše mi vysvětloval,umrtvil).Prý byla štěrbina v plombě a zub odumřelý, reagoval na teplé-nechápu, když jsem před odjezdem byla u svého zubaře na preventivní prohlídce a ještě v prosinci plnil tu 6.Také mi lázeňský zubař radil keramickou plombu do mrtvých zubů-prý lépe pojí a i estetické hledisko. Je mi 30 let a 2 mrtvé, ošetřované zuby mě děsí.Po návratu jsem navštívila svého zubaře, už jen za účlem plnění zubu. Na požádání mám tedy bílý zub, ale jelikož vůbec nemluví(aspoň že dělá)-nevím jestli to je keramika?Nic jsem neplatila, to je mi podezřelé?Nevím jestli to mám tedy korunku, co je ta korunka?Po ošetření u jiného zubaře nevím, zda nemám toho svého vyměnit.Po ošetření mi rentgenoval jen ten zub- celkový rentgen jsme ještě nedělali. Chodím k němu 5 let(přistěhovala jsem se) a vzhledem k plánovanému dalšímu těhotenství, chci mít zuby v pořádku.Předem děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel Vám neporadím – neptejte se mne, ale svého lékaře. A když nemluví, najděte si mluvícího – to je Vaše volba. Já nemohu posoudit materiál, který nevidím, ale pokud jste nic neplatila, nejspíš tam bude jen provizorní plomba ( i ta se normálně platí, ale pokud nevíte o důvodu, proč by zubař za Vás platil své plomby, je to nejpravděpodobnější). Ale třeba Vám vyhovuje to neplacení, a raději oželíte ty informace. Já bych to nedělal, ale jak jsem napsal, je to jen a jen Vaše volba.
Archiv
Dobrý den, byl jsem u zubařky, aby mi opravila kousek vypadlé plomby v levé dolní šestce, to se jí sice podařilo,ale nastaly problémy. Zub je nyní velice citlivý na chlad, při skousnutí trochu bolí, ale při uvolnění stisku se dostaví docela ostrá pichlavá bolest. Zub pak dlouho cítím a proto se snažím kousat na druhé straně. Když jsem si zub prohlížel v zrcátku je na něm jakoby velmi jemná prasklinka od plomby až dolů k dásni. Moje zubařka je dlouhodobě nemocná a možná se už nevrátí, výpomoc tam bude až za měsíc. Mohl by jste mi prosím nastínit co se dál bude dít.
Martin
MUDr. Václav Kopecký
Už podle příznaků je v zubu evidentně prasklina, a u Vás navíc viditelná. Je potřeba rychle odstranit CELOU VÝPLŇ (plomby se neopravují), a zub vyplnit materiálem, který lepí, aby se zamezilo pružení, kdy při každém skousnutí se prasklina trošičku pootevře a Vy pumpujete nečistoty a bakterie k zubnímu nervu. Pokud to neuděláte, zubní nerv odumře a celé ošetření bude mnohem náročnější. Pokud je Vaše zubařka pryč, zkuste najít někoho, kdo ji zastupuje, nebo si zub nechte ošetřit v privátním zařízení, které pacienty přijímá.
Archiv
Pane doktore,se zájmem pročítám Vaše odpovědi na dotazy ohledně zubů. Budu mít 55 a chybí mě všechny stoličky, měla jsem i před patnácti lety resekci na horní trojce. Každý zub jsem měla alespoň 3x znovu otvíraný. Mám nejsilnější kartu, tak jsem častý návštěvník. Chtěl jsem se zeptat, kde najdu v Brně zubní hygieničku? A ještě jedna polemika, mám bratra 71 let, má všechny svoje zuby, nebolí ho a zuby si zásadně nečistí /je svobodný, dech nic moc/občas jde na prohlídku, to si je vyčistí/ a kazy nemá. Já jsem se o zuby starala, čistila dbla rad zubařů a mohla bych se nastěhovat do ordinace. Tak je to opravdu jen v čištění zubů? Hezké jaro s pozdravem zubům zdar.
Anna
MUDr. Václav Kopecký
Dentální hygienistky působí v zubních praxích, konkrétní kontakty by Vám mohli dát buď ve škole pro DH (http://www.szsvzs.cz/), nebo na stránkách Asociace DH (http://www.addh.cz/). Rozdíl v kazivosti mezi sourozenci je způsoben mimo jiné rozdílnou ústní bakteriální mikroflórou, každý jste v životě narazil na jiné bakterie, bratr měl v tomhle ohledu více štěstí (Vy jste ho třeba měla v jiných věcechJ). Hodně také záleží na primárním osídlení úst v prvních 3 letech života, a sám na svých dětech vidím, že holčičky se „ochotněji“ pusinkují než kluci (ke své škodě, následky můžou být takové jak píšete). Ale jak to čištění, tak ty bakterie se dají změnit, určitě si hygienistku najděte!
Archiv
Dobrý den, před týdnem jsem si u mého zubaře nechala odvrtat amalgan. plombu, jelikož jsem jí měla již 10let a nahradila bílou plombou. Bohužel na zubu 6 vlevo dole ( stolička ) nemohu vůbec kousat. Můj zubaře mi řekl, že časem zub přestane bolet, pokud ho budu schválně dráždit a jíst na něm. Nevím co si o tom mám myslet, protože na tom zubu nemohu ani skousnout. Děkuji za odpověď.
anonym
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel, to je velmi častá komplikace u bílých výplní, pokud se dávají do zadních zubů a zhotovují se s nimi rozsáhlé výplně. Bílá plomba má zcela jinou roztažnost než zubní tkáně, a může v zubech způsobovat tahy a pnutí, které se projevují i velkými bolestmi. Na Vašem místě bych si nechal plombu co nejrychleji odstranit, a nahradit dlouhodobou výplní ze skloionomerního cementu, která zub zklidní a umožní pozdější ošetření. Jinak riskujete, že v zubu odumře nerv a celé ošetření bude mnohem komplikovanější. To vše ale bude za Vaše peníze, protože přestože zub bolí, nemusí to být způsobeno chybou lékaře při zhotovení výplně, ale nevhodnými vlastnostmi materiálu v dané indikaci.
Archiv
Na paradontozu mi mj.doporučili pastu LACALUT ACTIV-má stahující účinky. Jsou tyto účinky vůbec dlouhotrvající nebo je to pouze vždy na chvíli po vyčištění. Navíc pasta obsahuje sloučeniny hliníku, který je všeobecně považován za zdraví škodlivý. Je dobré ji používat, jaký je Váš názor ? Děkuji předem Děkuji
Iva
MUDr. Václav Kopecký
Na paradentózu Vám žádná pasta nepomůže, všechny ty zázračné přísady, koenzymy a já nevím co ještě pouze převedou akutní zánět v chronický, takže jeho příznaky nejsou tak patrné. Čištění zubů a dásní jako prevence či léčba paradentózy je možné provádět bez pasty, a některé techniky to dokonce vylučují. Past schválených k prodeji v ČR bych se neobával (naše hygienické normy jsou poměrně přísné), ale je důležité jejich účinek nepřeceňovat – levná pasta Vám udělá stejnou službu.
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně mého přítele, strašně se mu kazí zuby, donutila jsem ho chodit na prohlídky každého půl roku, a co prohlídka, to nejmíň jeden kaz. On mi neustále tvrdí, ž e má kazivost zubů dědičně po matce, nechce se mi tomu moc věřit, spíš by mu pomohlo čistit si zuby po každém jídle a mít vhodnou stravu, ale nevím... Je mu 22 let a zuby si čistí ráno a večer, ale jsou to takové ne moc pečlivé rychlovky.Děkuji za odpověď
Beepee
MUDr. Václav Kopecký
Pokud si přítel zuby nečistí dobře a pravidelně, nelze se kazivosti divit. Je to každého věc, jaké má priority, on sám se rozhoduje o tom, že bude ve starším věku bezzubý. To z něj ale nedělá horšího člověka, na své rozhodnutí má plné právo. Pokud by chtěl přece jen něco pro zuby udělat, a není ochoten své návyky měnit, měl by pravidelně (+ - 2 x měsíčně) navštěvovat dentální hygienistku na pravidelné čištění. To je ale placený výkon a je poměrně nákladný (podle pracoviště 500 – 1.500,- Kč).
Archiv
Dobry den pane doktore chtela jsem se zeptat...jiz delsi dobu mam problemy....boli me prava strana celisti tato bolest mne smeruje az do krku a casto me boli i ucho...mam i zvetsene uzliny. Minimalne tri roky mi na teto strane roste osmicka , ktera se bohuzel ani za tuto dobu neprorezala...byla jsem jiz dvakrat prorezavat s tim nastalo samozrejme i par mesicu ulevy, ale osmicka mi nevyrostla....chtela jsem se zeptat jestli takove bolesti krku a ucha, natekle uzliny mohou byt z toho zubu a mam take pocit jako kdybych pod tou celisti mela kulicku ktera je na dotek citelna a preskakuje:-)? Mam take pocit jako kdyby mne v krku neco zavazelo a boli me i spodni cast krku....dekuji Vam predem za odpoved. Preji pekny den
Lenka
MUDr. Václav Kopecký
viz předchozí dotaz
Archiv
Dobry den pane doktore chtela jsem se zeptat...jiz delsi dobu mam problemy....boli me prava strana celisti tato bolest mne smeruje az do krku a casto me boli i ucho...mam i zvetsene uzliny. Minimalne tri roky mi na teto strane roste osmicka , ktera se bohuzel ani za tuto dobu neprorezala...byla jsem jiz dvakrat prorezavat s tim nastalo samozrejme i par mesicu ulevy, ale osmicka mi nevyrostla....chtela jsem se zeptat jestli takove bolesti krku a ucha, natekle uzliny mohou byt z toho zubu a mam take pocit jako kdybych pod tou celisti mela kulicku ktera je na dotek citelna a preskakuje:-)? Mam take pocit jako kdyby mne v krku neco zavazelo a boli me i spodni cast krku....dekuji Vam predem za odpoved. Preji pekny den
anonym
MUDr. Václav Kopecký
Vaše potíže jsou s největší pravděpodobností od osmičky – místo prořezávání Vám ji měli ihned chirurgicky odstranit, a bylo by po problému. Teď tam zub asi nemá místo, a proto působí takové obtíže (a pokud prořezává tak dlouho, mohl se již začít kazit, stejně jako sousední sedmička). Navštivte stomatochirurga a nechte si zub vyndat co nejdříve.
Archiv
Dobrý den ráda bych se zeptala čím nejrychleji a nejučiněji mužu vybělit zuby děkuji!!!!!!
Veronika
MUDr. Václav Kopecký
Nejrychlejší technikou je bělení pomocí plazmové lampy v zubní ordinaci - za dvě hodiny odejdete se zářivým úsměvem a dokonale vybělenými zuby. V Česku se nejčastěji používají americké systémy BriteSmile nebo novější ZOOM.
Archiv
Dobrý den, mám 2letého syna a zoubky pravidelně čistíme perličkou. Přesto se mu už 3 měsíce dočerna zbarvují okraje zubů u dásní. Poraďte prosím.
Jitka
MUDr. Václav Kopecký
Navštivte zubního lékaře a hygienistku, je potřeba zkontrolovat techniku čištění, a také hlavně stravovací návyky (sladkosti, režim čištění, pití z lahve, slazené nápoje apod.). Pokud se zuby již začaly kazit, je potřeba je opravit.
Archiv
Dobry den pane doktore, posledni dobou mam velmi citlive krcky zubu (26let). Jak bych si spravne mela cistit zuby aby se stav nezhorsoval? Je pro mne vhodny el. kartacek? dekuji
Katka
MUDr. Václav Kopecký
viz odpovědi na toto téma. Navštivte hygienistku, a elektrický kartáček je v této situaci naprosto nevhodný - krčky opakovaně poškozuje.
Archiv
Dobrý den, ráda bych se zeptala na pár věcí ohledně ustupování dásní. Je mi 23 let a už asi tak rok pozoruji, že mi ustupují dásně, ale pouze na pravé straně horní čelisti. Upozorňovala jsem na to svou paní doktorku a ta mi řekla, že je to pouze záležitost čištění zubů, že si je špatně čistím. Zdá se mi to divné, protože se opravdu o své zuby starám a čistím si je stále stejně. Myslíte, že je to opravdu tím? Nebo příčina je jiná? Chtěla bych se také zeptat, jestli mám používat nějakou speciální pastu či nikoli. Zkoušela jsem Elmex, Lacalut apod. Děkuji moc za odpověď. Přeji krásný den.
Jaroslava
MUDr. Václav Kopecký
Příčina může být vtom, že si v postižené lokalitě čistíte zuby nesprávně. Zubní pasta Vám žádní nepomůže (ta pouze dodává fluoridy do slin) potřebujete se poradit s dentální hygienistkou – ta se zabývá čištěním zubů, na to není zubní lékař – ten zuby spravuje a léčí.
Archiv
Sorry about the english but I am more comfortable than in czech. I would like to find out how it works if I need an implant or two and how much it would cost? Same question if I need to replace my old fake denture with the keramik one to be nice and white. Who would be the best doctor to see in Zlin and what would be the implication, is there a fix price for the implant and for the keramik thoth? Is there a stomatologic institution near Zlin which is specialized in implants and fake denture? Thank you in advance Thank you in advance
Sorin Vaclas
MUDr. Václav Kopecký
I am sorry I don´know personally dentists in Zlín, better will be if You will ask for offers Yourself. Prices of dental care and also imlants are individual according to the type of implant and calculations, normally price is about 25.000,- CZK for 1 implant inc. ceramic crown. Near Zlín You can contact the excelent specialist Dr.Med. Jan Paroulek, CSc. in Olomouc - http://www.implantaty.paroulek.cz/.
Archiv
Dobrý den, ráda bych se zeptala na pár věcí ohledně ustupování dásní. Je mi 23 let a už asi tak rok pozoruji, že mi ustupují dásně, ale pouze na pravé straně horní čelisti. Upozorňovala jsem na to svou paní doktorku a ta mi řekla, že je to pouze záležitost čištění zubů, že si je špatně čistím. Zdá se mi to divné, protože se opravdu o své zuby starám a čistím si je stále stejně. Myslíte, že je to opravdu tím? Nebo příčina je jiná? Chtěla bych se také zeptat, jestli mám používat nějakou speciální pastu či nikoli. Zkoušela jsem Elmex, Lacalut apod. Děkuji moc za odpověď. Přeji krásný den.
Jaroslava
MUDr. Václav Kopecký
I am sorry I don´know personally dentists in Zlín, better will be if You will ask for offers Yourself. Prices of dental care and also imlants are individual according to the type of implant and calculations, normally price is about 25.000,- CZK for 1 implant inc. ceramic crown. Near Zlín You can contact the excelent specialist Dr.Med. Jan Paroulek, CSc. in Olomouc - http://www.implantaty.paroulek.cz/.
Archiv
Dobry den! Pane Doktore koupil jsem si v lekarne White pearl na beleni zubu a muzu rict, ze me zacina pomahat a belit. A chci se zaptat na to, jak casto ho muzu pouzivat abych si tim sve zuby neznicil. Moc dekuji za odpoved. Michal
Michal
MUDr. Václav Kopecký
Prostředky pro domácí bělení mají nízkou účinnost bělící látky, takže se dlouhodobého užívání bát nemusíte. Nemělo by to ale být trvalé, protože byste mohl způsobit změny v ústní mikroflóře (místo přirozených bakterií by tam mohly vyrůst jiné, o které byste vůbec nestál. Proto i zde platí “všeho s mírou“, po bělící kůře si vždy dejte stejně dlouhou pauzu.
Archiv
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se nějak upravuje dáseň po vytržené "osmičce". Zubař mi ji vytrhl, teď je tam prohlubeň, dostávají se mi tam zbytky jídla a dost problematicky se to čistí kartáčkem. Nebo co byste mi doporučil. Moc děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Václav Kopecký
Pokud se neprovede plastická operace během výkonu a rána se ihned neuzavře, je lépe vo lůžka nic nevkládat a držet jej čisté. Kostní rána se hojí dlouho (až rok), ale dno prohlubně se bude postupně zvedat, až ta zcela zmizí. Pokud by tam nějaký důlek přece zůstal, lze to rovněž řešit plastikou. V této fázi to chce ale především trpělivost.