Čtvrtek 9. července 2020, svátek má Drahoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. července 2020 Drahoslava

Zubní poradna MUDr. Kopeckého

Osmičky
Dobrý den. V pondělí jsem prodělala chirurgické odstranění pravé dolní osmičky. Zákrok trval poměrně dlouho, protože mi v čelisti zůstala část kořene a museli mi to nechat zrengenovat, nakonec tedy i poslední část kořene byla vyndána. Můj problém se týká toho, že mě rána neustále silně bolí a vystřeluje mi až do pravého ucha. Od lékařky, která zákrok prováděla jsem byla informována, že mě rána bude bolet, ale je možné, že mi i pátý den po zákroku bolest neustává a zasahuje i do ucha? Děkuji.
Martina
MUDr. Václav Kopecký
Je to celkem obvyklé, ale pokud jste je nezačala brát hned, měla byste začít brát antibiotika.
Nervy a kanálky
Dobrý den, zajímalo by mě jak je to s placením zákroků prováděných zubním lékařem. V průběhu měsíce června mi zubní lékař zpravoval zub (aplikace bílé plomby- cca 300,-Kč). Zub mě i nadále pobolíval, bolest se zintenzivňovala, nakonec jsem lékaře navštívila znovu. Ze zubu musel odstranit nerv. Za zákrok jsem zatím zaplatila 1080 a nevím zda je to konečná cena, protože jsem ještě objednaná . Tento zákrok je údajně hrazen pojišťovnou. Můžete mi prosím sdělit, zda tomu tak opravdu je? Pokud ano, co tedy v tomto případě vlastně hradím?
Eva
MUDr. Václav Kopecký
Ošetření zubního kanálku, pokud má být provedeno alespoň v minimálně akceptovatelné kvalitě, nelze na pojišťovnu provést – cena za jeden kanálek obvykle přesahuje 1.000,- Kč, a to Vám žádná pojišťovna nezaplatí. Výkon je navíc značně rizikový, nemusí se podařit, a v takovém případě o peníze přijdete. Je to ale Vaše volba – buď si uhradíte drahý pokus o záchranu zubu, nebo si zub necháte za pár desetikorun od pojišťovny vytrhnout. Jeho náhrada ale pak bude stát několik tisíc (10 – 30 tisíc podle způsobu náhrady). I zde ale máte možnost volby, zub lze nahradit i vyndávací plastovou protézou, také na pojišťovnu. Pokud ale nechcete zuby do skleničky, nezbude Vám než do zubů investovat. Pojišťovna Vám zaplatí to, aby zuby nebolely, vše ostatní už je na Vás.
Rovnátka
Dobry den, zijem momentalne v zahranici a potrebovala by som nosit strojcek na zuby.Tu si to financne vobec nemozem dovolit. Praha je pre mna letecky velmi lahko dostupna a preto som si myslela, ze by som si nasla ortodontneho zubara tam. Mohli by ste mi poradit nejakeho dobreho lekara? Bolo by mozne navstevovat vase centrum?Dakujem. renadeni@yahoo.com
Renata K.
MUDr. Václav Kopecký
U nás spolupracujeme jen s externími ortodontisty. Pokud zavoláte k nám na recepci, nebo pošlete mail, několik kontaktů na zkušené ortodontisty Vám pošleme.
narkóza a analgosedace
Trhání zubů Dobrý den, mám dceru, kterou čeká trhání 4 mléčných zubů. Protože se bojí injekce, ptám se jestli existuje (mimo narkózy) ještě nějaká jiná možnost umrtvení zubu před vytržením? Třeba nějaký lék na celkové "oblbnutí" ? Děkuji
Helena
MUDr. Václav Kopecký
Oblbnutí existuje jako tzv. analgosedace, kdy dojde k celkovému zklidnění podáním nitrožilní anestesie – viz dotazy na toto téma. Analgosedace není hrazení ze zdravotního pojištění.
Ostatní
Dobrý den,je mi 22 let.Můj problem je v tom,že se mi kývou nahoře přední zuby,ale je zajímavé,že jen ráno,když vstanu.Během dne se to ustálí,toto už pozoruji několik let,u zubaře jsem se dozvěděl,že mám vše v pořádku.Nevíte co by to mohlo být?
Jarda
MUDr. Václav Kopecký
Možná zuby v noci zatínáte tolik, že se rozvolní, a během dne se pak zase ustálí. Kromě psychoterapie se tento problém řeší pomocí chráničů, které se na noc na zuby nasazují. Asi bych to na Vašem místě vyzkoušel.
Ostatní
Vážený pane doktore, moje 26letá dcera má jenom polovinu dolní šestky, nyní je objednána k extrakci dolních osmiček a bylo jí navrženo, že po odstranění poškozené šestky by bylo možné na její místo vložit jednu z osmiček. Druhou možností je ošetření korunkou. Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Děkuji. D. Konkolyová
Dagmar Konkolyová
MUDr. Václav Kopecký
Transplantace celého zubu je možná, i když úspěch u tohoto postupu je nejistý. Asi záleží na stupni poškození nahrazovaného zubu – pokud lze korunku zhotovit bezpečně, asi bych se přikláněl k tomuto řešení jako dlouhodobě perspektivnějšímu, pokud je zub poškozen hodně, přiklonil bych se k transplantaci.
Osmičky
Dobrý den, trápí mě puchýř, který se mi dělá vzadu v puse v sousedství spodní 8-ky.Tvoří se mi skoro pořád.Má zubařka mi řekla že mi puchýř způsobuje právě sousední 8 tím že mi dásna drhne.Někde jsem četla že záněty v puse a puchýře jsou nebezpečné z důvodu, že můžou zavést krví infekci do celého těla včetně srdce.Paní zubařka mi 8 zbrousila a řekla že pokud to nemůže měla by mi ji vytrhnout.Co si myslíte,je lepší zachovat už trochu zkažený zub nebo ho raději vytrhnout a zbavit se zmíněných potíží? Děkuji za odpověď
Monika
MUDr. Václav Kopecký
Rozhodně bych zub doporučoval odstranit, do budoucna by Vám stejně působil jen samé obtíže.
Implantáty
Dobrý den,měl bych dotaz týkající se zubního implantátu typu NobelEsthetics.Je dána zákonem maximální cena implantátu?Má mi být implantován tento typ implantátu a bylo mi sdělěno,že celková implantace bude stát 28.tisíc Kč což se mi zdá za jeden implantát příliš.Děkuji za odpověď.
Marek G.
MUDr. Václav Kopecký
Ceny se liší podle jednotlivých pracovišť, ale ne příliš, spíš záleží, co všechno bude potřeba – liší se nástavce, korunky, apod. Cena zákonem dána není, to bylo jiné století.
Nervy a kanálky
Dobrý den, pane doktore. Od dubna do září 07 jsem měla otevřenou 6 dole, měla jsem zánět okostice, ze zubu odstraněny nervy, stále z něj vytékal hnis, po několika pokusech zub po pročištění kanálků uzavřít desinfekční vložkou se to před 14 dny konečně podařilo, zub nebolel. Teď mi pan zubař kanálky vyplnil a zub uzavřel bílou plombou, ale zub po dvou dnech začal bolet na skus, na dotyk bolí i dáseň pod zubem. Jinak zub nebolí. Je to běžné a měla bych ještě vydržet, nebo je nutné zub opět otevřít a případně extrahovat? Děkuji za odpověď.
Michala
MUDr. Václav Kopecký
Není to neobvyklé (na rozdíl od dlouhé doby otevření zubu), při potížích je lepší pokrýt reakci antibiotiky, než zub znovu otevírat – většinou to postačí a ub už je díl klidný.
Dásně
Dobrý den, paradonotolog, u kterého jsem byla na žádost své zubařky, mi sdělil, že musím podstoupit sérii operací dásní - popisoval jakési štěpy a prohlubování kapes pod dásněmi. Odhalují se mi krčky, zejména u špičáků (obě patra). Mám prý příliš krátkou pevnou část dásně pod (nad)zuby a příliš brzy se na ní upíná měkká sliznice. Jsem z toho zmatená, protože se zuby žádné problémy jinak nemám. Trochu mě vyděsil popisem operací, jizev a toho, co by mohlo nastat, kdybych je nepodstoupila. Přitom zubařka mě k němu poslala jen kvůli tuhému úponu horní středové uzdičky. Zajímá mě jestli je vpořádku, aby za každou vyžádanou operaci požadoval 1300,-Kč a neexistuje-li méně invazivní způsob léčby - např. laserem. Co mohu sama udělat pro to, abych proces ústupu dásní zbrzdila? Kromě toho, jaký je váš názor na celkovou anestezii ve vztahu k zátěži pro organismus a preventivní odstraňování osmiček, když nejsou problémové? Předem děkuji za odpověď!
Blanka (29 let)
MUDr. Václav Kopecký
To Vás asi zklamu, podle popisu Vám lékařka doporučila dobrého parodontologa, popisované řešení je velmi šetrné a odpovídá aktuálním trendům chirurgie dásní. Samozřejmě je na Vás, zda to budete chtít podstoupit, ale je to prevence toho, aby dásně dále neustupovaly a nezačala jste přicházet o zuby. Laser se k chirurgii dásní příliš nehodí, a požadovaná cena je spíše nízká, pokryje tak náklady na šicí a ostatní použitý materiál. Celkovou anestesii nepovažuji za vhodnou při ošetřování zubů, úplně stačí analgosedace – viz dotazy na toto téma.
Ostatní
Dobrý den , již jsem Vás o rady žádala v minulosti tak se odvažuji znovu. Pane doktore, již rok mám kovový pálivý pocit v ústech, agresivní sliny. Až tak, že mi praská jazyk a koutky. Je to velmi nepříjemné. Nechala jsem se vyšetřit na alergologii, krevní testy. U zubní lékařky přeplombováváme na bílé plomby a stále nic. Brala jsem i antibiotika. Jako kdybych cumlala hlíník. Jsem už zoufalá. A nikdo neví!! Nemůžete mi poradit. Děkuji Eva Frýdek-Místek
Eva
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel, odhalit příčinu tohoto stavu může být obtížné. Doporučuji obrátit se na oddělení sliznic spádové stomatologické kliniky.
Sliznice, afty, opary
Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás otázku. Začala mě bolet vrchní jednička, objednala jsem se k zubaři,ale na druhý den mi natekly dásně a zevnitř horního rtu se mi udělaly velké puchýře a bolí mě to až k nosu.Paz mě začaly bolet všechny vrchní přední zuby,ale bolely jen na dotek a dnes už mě skoro nebolí,ale ta dáseň a pod nosem bolí víc. Byla jsem i u obvodní lékařky a dala mi prášky Imudon a Flonidan,tak je beru,ale zda se mi že nepomáhají a ona říkala že by to mělo být vše způsobené zuby. Před měsícem jsem měla dávaný nový zub, je to dvojka vpravo nahoře,možná by to mohlo být tím. Mockrát Vám děkuji za odpověď. Nashledanou
Haňula
MUDr. Václav Kopecký
Je potřeba zhotovit RTG snímek zubů v postižené oblasti, příčina může být tam, ale původ může být také v bakteriální či virové infekci (může se tak projevit například herpetická infekce – jako tzv. gingivostomatitida). Musel bych léze vidět, abych to mohl blíže posoudit.
Dětské zuby
Dceři se udělaly na předních zubech bílé fleky,z čeho?
Jana
MUDr. Václav Kopecký
ětšinou z nadbytku fluoru v dětském věku, často se to objevuje u dětí, které jedly fluoridové tablety, a navíc přijímaly fluor ve formě zubní pasty.
Záněty
Dobrý den, mohl byste mi prosím poradit. Mám problémy s dásněmi. Velmi často mi krvácí, můj lékař mi radí stále čistit zuby až 10 minut nejlépe po každém jídle. Prý je to zánět, a několikrát mi dásna obřezával. Používám speciální zubní pastu a Listerin.Bohužel to nepomáhá. Chtěla bych se zeptat jestli je na trhu nějaký prostředek nebo lék který léčí opakované záněty dásní.Mockrát vám děkuji
Blanka L.
MUDr. Václav Kopecký
Jediný prostředek, který Vám pomůže, je dentální hygienistka – vše ostatní je vcelku zbytečné. Hygienistka Vám vyčistí kámen pod dásněmi, který zánět způsobuje, a naučí Vás o zuby pečovat tak, aby k podobným potížím už nedocházelo.
Osmičky
Dobrý den. Mám dotaz nezkušeného. Uplynuly dva dny po mé první extrakci zubu - dolní osmičky. V dásni je hluboký zavalitý otvor s černým dnem. Bolestivost s Ibalginem mírná. Výplachy nedělám, neboť sliny a krev považuji za nejlepší prostředí. Mám ale obavy cokoliv jíst, protože se bojím, že by se do otvoru dostaly zbytky potravy a netuším, jak bych je dostal ven. Mám tedy až do zacelení otvoru držet hladovku? Děkuji.
Martin
MUDr. Václav Kopecký
To byste umřel hlady, otvor se může zacelovat i měsíce. Jinak nejste nezkušený – slina a krev stačí, vše ostatní je spíše na škodu. Jíst normálně můžete, pokud se do rány něco dostane, obvykle to samo vyputuje, nebo to normálně vypláchnete vodou.
Nervy a kanálky
Dobrý den pane doktore, léčím si zub 5 vlevo dole. Nerv již mám odstraněný-dost dlouho mě pak zub bolel, RTG bylo v pořádku, byla mi dána zatím jen vložka, aby bolest úplně přešla-měla jsem ji cca 1 1/2. Včera jsem byla znovu u zubaře, byl mi vyplněn kanálek a zub opět provizorně uzavřen, neboť konečná plomba bude dána současně se sousedícím zubem, kde mám taky kaz. Bohužel mi od včera tento zub po naplnění kanálku hrozně bolí, nemohu se vůbec dotknout ani skloviny a bolest jde až po kosti k uchu. Volala jsem tam a bylo mi řečeno, že tato bolest-citlivost může trvat 2-3 dny, já ji bohužel mám zvýšenou, tak prý může trvat i déle a že mám přijít v případě, že by mi to nateklo. Bolest nemohu vydržet, dnes jsem už měla 7 prášků Ibalgin, už mi ani nezabírají, nejraději bych ho nechala vytrhnout, nevím, zda má význam ho takto bolestivě léčit nebo mám někde zánět, ale RTG je vždy v pořádku. Děkuji Vám za Vaši radu. Nevím, jak dále postupovat.
Jana
MUDr. Václav Kopecký
Nevím zda je to ještě aktuální, ale po plnění kanálků se opravdu mohou po 2 – 3 dostavit bolesti, někdy velmi intenzivní – souvisí z roztlačením výplňové hmoty do bočních prostor kanálku, přičemž často hmota může proniknout i mezi zuby a kost, a způsobit podráždění. S časovým odstupem mohou reakci zmírnit antibiotika, a s revizí ošetření se opravdu několik dní vyčkává.
Dětské zuby
Dobrý den pane doktore ,mám dotaz.Mému synovi jsou 2 roky.Má špatné horní zoubky.Už mu tak rostli.Horní jedničky a dvojky mu začli růst zoubkovane. Paní zubařka naám je potírala aby se neulomili,ale stejně o ně přišel.Zbyla mu jen jedna jednička.Dostal i fluoridové tablety.Spodní zoubky má v pořádku.Je možné že to může být genetická záležitost nebo mu chybí nějaké vitamíny.Sladké má odbourané od mala.Lze pro tak malé dítě dělat zubní protézky a jak je to drahé?A druhé zuby bude mít normální?Moc děkuji za odpověd
Lucie
MUDr. Václav Kopecký
Dvouleté dítě protézy mít nemůže, je jen potřeba udržovat výbornou hygienu. Problém se bude řešit až při prořezávání stálých zubů, cca v 6 letech.
Osmičky
Vážený pane doktore, potřebovala bych od Vás radu. Mám velmi špatné postavení osmiček, už rok se chystám na jejich extrakci, dokonce mám i rentgen, ale natolik mě odstrašila anestezie při hromadném odstranění a možnost komplikací ve velkém časovém shonu při dělání diplomové práce, že jsem tento zákrok odkládala. A nyní mi začínají krvácet dásně, zuby velmi tlačí a rozhodla jsem se navštívit odbrorníka, protože nechci svým zubům ještě více ublížit. Prosím, poraďte kam se v Praze obrátit, bydlím tady krátce. Nemám představy o financování, ale jelikož jsem studentka, pravděpodobně si nemohu dovolit soukromou kliniku. Velmi Vám děkuji
Zuzana
MUDr. Václav Kopecký
Můžete přijít k nám, pokud potřebujete pouze extrakce, provádíme je na pojišťovnu. Záleží ale na postavení zubů, pokud by byl potřeba operační sál, je lépe se obrátit na stomatochirurgické oddělení státní kliniky. Pokud chcete, pošlete mi kopii Vašeho snímku, kontakty najdete na www.cistezuby.cz
Rovnátka
Dobrý den, s dcerou (11 let) chodíme asi 5 let na rovnátka , má vytrhané stálé 4 a teď na preventivní kontrole zjistila doktorka že má rozpadlou stálou 6 a úplně oddělené kořeny. Udělala ji nový snímek a výsledek je že zub ji vytrhnou, na jeho místo se posuně 7 a na té straně má i založenou 8, která v budoucnu vyplní prázdné místo.Zajímalo by mě, jak se ji mohl zub tak brzy rozpadnout a zda to mohlo ovlivnit vytržení 4 popř. rovnátka která měla v minulosti (nyní je bez rovnátek)
Lenka27
MUDr. Václav Kopecký
Zubní kaz může postupovat velmi rychle, a rovnátka jsou samozřejmě rizikovým faktorem při péči o zuby, zuby je potřeba čistit ještě pečlivěji než bez rovnátek. Děti většinou nejsou schopny si samy zuby vyčistit v potřebné kvalitě, proto odpovědnost za čištění leží na straně rodičů – a u rovnátek je potřeba dočišťovat pravidelně a důkladně. Navržené řešení ale situaci elegantně vyřeší, jen byste měli dát pozor, aby ke stejnému stavu nedošlo i u ostatních zubů – musíte je dceři dočišťovat Vy, i když už rovnátka nemá.
Korunky a můstky
Vážený pane doktore.Mám metalokeramické korunky na předních dvouch zubech.Má doktorka mě nejen že neoznámila,že jsou i celokeramické.Ujišťovala mě že to bude naprosto přirozené.Ovšem opak je pravdou!Výběru barvy věnovala cca4 vteřiny.Barva kterou vybrala lékařka s tou jsem nesouhlasila,požádala jsem o barvu schodnou s mým chrupem.Přez to však byla zhotovena barva mnohem světlejší.Požádala jsem o opravu.Raději bych ty celokeramické,jsem úplně zoufalá.Je opravdu tak velký problém vyměnit korunky?Mám pěkné zuby,ovšem ta barva předních zubů je tak výrazně bílá že s tím nemohu chodit.Doktorka se zlobí že to chci vyměnit a straší mě že se nedoplatím.Pane doktore prosím,lze vyměnit korunky?Prosím o pouhý odhad ceny dvouch celokeram.korunek.Je pro lékaře opravdu takový problém to předělat?Děkuji za odpověď.
Majka
MUDr. Václav Kopecký
Vyměnit korunky samozřejmě problém není, ale posoudit možnosti reklamace Vašich korunek neumím. Určitě je lze zhotovit znovu, ale u celokeramických korunek také záleží na stavu obroušených zubů – pokud je v nich například kovový čep nebo dostavba, není celokeramika vhodná, kov by mohl prosvítat. U všech typů prací lze ale barvu vybra tak, aby odpovídala původním zubům – ve viditelném úseku je nejlepší spolupracovat přímo s laborantem, který korunky zhotovuje. Ceny celokeramických korunek jsou různé, existuje několik typů materiálů, ale obvykle je cena mez 6 – 10 tisíci Kč.
Korunky a můstky
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda a proč se mění po několika letech můstky. Kolegyně má můstek cca 10 let a zubařka jí řekla, že už je vhodné ho vyměnit, že se tzv. prokousává.Dočetla jsem se zde, že kvalitní protetické práce by měly vydržet desetiletí až celý život člověka.sama mám můstek již 13 let a je dle zubaře v pořádku.DěkujiVám za odpověď a přeji hezký den. Díky za Vaši poradnu.
azalka
MUDr. Václav Kopecký
Záleží na kvalitě provedené práce, i na poměrech v ústech a stavů zubů před zhotovením práce. Na problematických zubech bude práce vždycky už také problematická, ale pokud je vše už od začátku správně a v pořádku, žádné časové omezení životnosti by být nemělo.
Dětské zuby
Dobrý den, obracím se na Vás opětovně o radu. V srpnu jsem se ptala na začínající ,zubní kámen' u rok a půl starého dítěte. Doporučil jste nám návštěvu dentální hygienistky a pátrání po příčině. Situace je taková, že se zubní kámen tvoří čím dál víc, už ho lze velmi špatně odstranit, a to se zoubky snažíme čistit téměř po každém jídle - prsťáčkem nebo zubním kartáčkem. Syn je stále kojený, sladké jí opravdu minimálně. Chtěli jsme se s ním objednat k dentální hygienistce, avšak byli jsme už třemi odmítnuti hned zpočátku, když jsme telefonicky vyložili, o co jde. Vždy to bylo stejné, že nám stejně nemůžou pomoci, že je jedno jakým způsobem se zoubky u tak malého dítěte čistí. My bychom ale chtěli situaci nějakým způsobem řešit, dříve než bude pozdě. Proto bychom Vás chtěli poprosit, jestli bychom mohli navštívit přímo Vás, a pokud ne, zda byste nám doporučil konkrétně nějakého stomatologa, který by se nám snažil pomoci. Jsme z Velkého Meziříčí. Děkujeme moc za Váš čas a odpovědi.
Simona
MUDr. Václav Kopecký
Pokud chcete vážit cestu do Prahy, navštívit hygienistku na našem pracovišti by asi nebyl problém (pouze k hygienistce, převzít do péče mimopražské dítě nemůžeme). Důležitá je také spolupráce syna při vyšetření a ošetření, a to se u malého dítěte také občas těžko zajišťuje. Ale určitě by bylo možné stav posoudit a pátrat po příčině tak rychlé tvorby kamene.
Bolest zubů
Dobrý den,mám prosbu. Letos na jaře mi trhali obě osmičky na horním patře. Od té doby jsem skoro každý 3.týden u zubařky, jednou s bolestí vlevo na šestce, pak s bolestí vpravo na pětce...Zajímavé je, že jakmile mi např. začne ostře bolet třeba šestka vpravo nahoře, okamžitě bolí šestka vpravo dole. Tak je to s každým zubem. Někdy mi bolest vystřeluje k oku, analgetika moc nezabírají. Zubařka mi zub provrtá, nechá otevřený, mám si z něj vysávat hnis, ale bolí dál. Většinou víc bolí dásno u zubů, někdy i zub na poklep. Bude mi čtyřicet a nikdy jsem podobné problémy neměla. Děkuji za odpověď.
Jiřina
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel, bez detailního vyšetření Vám nedokážu odpovědět, na rozdíl od Vaší zubařky jsem Vaše zuby neviděl.
Úrazy
Dobrý den,po úřaze se mi kyvou přední zuby,ráda bych radu co používát, aby se chytly a přestali se kyvat.Děkuji
Monika P.
MUDr. Václav Kopecký
Měla byste k zubaři na vyšetření, záleží na tom jak jsou zuby poškozené, někdy není potřeba dělat nic, jindy se musí dlahovat, a někdy se musí v případě vážného poškození i odstranit a nahradit implantáty nebo můstkem.
Ostatní
Vážený pane doktore, děkuji za odpověd na mou otázku, velmi si vážím toho co pro "zubobojce"a laiky neznalé problematiky tady děláte. Mockrát děkuji za odpověd i za čas . Přeji krásný den a slunce nejen na obloze :o).
Eva
MUDr. Václav Kopecký
taky děkuji.vk
Bělení
Je nějaký přípravek na podpoření bělosti zubů, který bych mohla zakoupit pro 8 letou dívku? Dodržuje pravidelnou hygienu, mléčné zuby měla bílé, ale druhé ji již vyrůstají zbarvené. Žádný kaz nemá a na pravidelné prohlídky chodí. Děkuji Dohnalová
Marcela Dohnalová
MUDr. Václav Kopecký
Bělení zubů u dětí nedoporučuji, zuby ještě nedokončily vývoj, bělení by mohlo být bolestivé.
Ostatní
Prosím o radu ,již dva týdny mi při kousání jídla přeskakuje a křupe na levé straně pant. Jak se toho zbavit? děkuji. franta
franta kerek
MUDr. Václav Kopecký
Jde o poruchu čelistního kloubu, zajděte na spádovou stomatologickou kliniku, v Praze funguje kloubní poradna v nemocnici v Motole.
Rovnátka
Dobrý den, nejsem spokojená se vzhledem svých zubů, je možné žádat o snímatelné rovnátka? Protože pevné bych určitě nechtěla. Děkuji za odpověď.
Feli
MUDr. Václav Kopecký
snímatelnými rovnátky lze rovnt zuby pouze v období jejich růstu, tj. v dětském věku. U dospělývh už to možné není.
Záněty
Dobrý den.Mám podezření, že se mi uděala hnisavý váček. Mohl by jste mi prosím vás říct čím to vzniká, jestli s tím musím k zubaři a jestli odstraněné je bolestivy zakrok? Děkuji
Žaneta Tomioná
MUDr. Václav Kopecký
Hnisavý váček vzniká šířením zánětu ze zubu do kosti. K zubaři s tím určitě musíte, samo se to nespraví, a riskujete ztrátu zubu. Ošetření probíhá v lokálním umrtvení a bolet by nemělo.
Osmičky
Dobrý den, v polovině září mi zubařka vytrhla osmičku vlevo dole. Rána se zahojila poměrně rychle. Včera mě ale začala pobolívat (při skousnutí) sedmička, která je (byla) vedle té vytržené osmičky. Tak si nevím rady, jestli to může být ještě od toho zákroku (když se jedná o zub vedle) nebo je to projev něčeho jiného. Dva dny před trháním 8 jsem byla na preventivní prohlídce a zubařka mi žádný kaz nenalezla.
Andrea
MUDr. Václav Kopecký
Může to být citlivost odhaleného krčku po trhání sousedního zubu, ale raději to běžte své lékařce ukázat.
Implantáty
Dobrý den pane doktore, byly mi dány před 2 roky implantáty,měla sem zdravotní problémy, proto nechat si tyto implantáty dodělat nebylo prioritní a návštěvu lékaře jsem odkládala.Od úrazu doposud mám protetickou náhradu na horní i dolní dvě jedničky i dvojky.Chtěla bych se zeptat, jestli lze tyto implantáty dodělat? Nevím, jestli jsem se vyjádřila zcela jasně...mám implantáty v kosti,dáseň je zahojená. Jaký je další postup? laicky si představuji, že se dáseň musí naříznout, vložit něco jako hřebíky, které vystupují z dásně a na to se teprve dělá zub? jaké materiály zubů jsou nejkvalitnější a kolik asi stojí? Ději Vám za odpověď.
Anna
MUDr. Václav Kopecký
Představujete si to správně a dodělat implantáty je nejen možné, ale i vhodné. Implantát v kosti se nadstaví nádstavcem (abutmentem) od stejného výrobce jako je implantát, a pak se zhotoví korunka – nejčastěji metalokeramická nebo kovokeramická.
Dětské zuby
Dobrý den, moje čtyřletá sestřička má kazy. Pan zubař ji jeden zub vyvrtal,ale s ostatními nic už dělat nebude,že jsou to mléčný. Často jí to bolí,noci probrečí a nakonec musí být utišena práškem. Opakovaně jí mamka vymačkává hnis(váček?) nad zkaženým zubem. Chtěla jsem se zeptat, jestli není možnost, nějak spravit i mléčný zub nebo i vytrhnout,aby do svých šesti let nemusela jíst přášky na tišení bolesti nebo se běžně nechavají mléčné zuby vyhnít? Nevím, zda vyměnit zubaře nebo je to v praxi bežné. Díky Holá
Kateřina
MUDr. Václav Kopecký
Zuby se vyhnít nenechávají, a pokud se z nich vymačkává hnis, je potřeba je vytrhnout – zachránit je už není možné. Uvedený postup je spíš týrání než léčba, já bych v takovém případě na vytržení trval, nebo se zeptal raději jinde.
Bolest zubů
2/2 Ještě měl podezření, zda jeden z uvedených zubů není mrtvý, a tak zkoušel přikládat cosi, co mě studilo, což snad znamenalo, že zub mrtvý není. Zkrátka jsme na žádný důvod nepřišli. Až doma mě napadlo, jestli by se nemohlo jednat "jen" o přecitlivělost zubů. Je mi 31 let, dlouhodobě používám zelenou zubní pastu Elmex. Napište mi, prosím, váš názor o jaký problém by mohlo jít a jak se dá něco takového řešit (zda by třeba nebylo vhodné zkusit léčbu ozonem), případně zda mohu sama něco ovlivnit např. výměnou zubní pasty apod. Mnohokrát děkuji!!!
Saxana
MUDr. Václav Kopecký
Zubní pasta má na zuby (zejména na jejich potíže) minimální vliv, spíš bych měl podezření na tu prasklinu. Ozón lze zkusit, u přecitlivělosti by měl zabrat, ale u ostrých bolestí to nebývá účinný způsob léčby (vyjma krčků).
Bolest zubů
1/2 Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. U dvou plombovaných zubů (nahoře a dole proti sobě) mě bolí kousnutí do tvrdé potravy a při pití studeného nápoje mám pocit, že mi jimi projel blesk. Během tohoto měsíce jsem absolvovala dentální hygienu a preventivní prohlídku. Lékař provedl standardní vyšetření a RTG snímky, malé i velký panoramatický. Nenašel žádné kazy ani jiné problémy, pouze doporučil extrakci dolních, částečně prořezaných, osmiček.
Saxana
MUDr. Václav Kopecký
Důvodem potíží by mohla být prasklina zubu podél některé výplně, která se při každém dokusu pootevře a dojde k podráždění zubního nervu. Nejprve by bylo vhodné oba zuby zabrousit, aby na sebe přímo nenakusovaly, a pokud to pomůže, vyměnit výplně za takové, které jsou se zubem chemicky spojeny – vlastně se tím zub slepí, a může dále fingovat při zachování jeho vitality.
Osmičky
Dobrý den pane doktore.Začala mě bolet 8 v pravo nahoře.Bolest jde až do zátylku a je to nepříjemné.Co mohu s tímto udělat?Myslíte,že je to na trhání?Předem dfěkuji za odpověď
Jaroslav Janko
MUDr. Václav Kopecký
Pokud to bolí, určitě to je minimálně na návštěvu u zubaře – samo se to nespraví. A problémové osmičky je lépe odstranit, jejich prognóza je obvykle špatná.
Rovnátka
Dobrý den, nosim už rok rovnátka, při minule návštěvě mi pan doktor rovnátka utáhl asi nějak špatně, protože se mi na levé spodní čelisti začaly stoličky křivit směrem dovnitř,avšak druhou stranu mám normální, při skusu to dost cítím a špatně se mi kouše, myslíte že mám zajít za panem doktoremM Může se stát že udělal někde chybu? Předem děkuji za odpověď
marie
MUDr. Václav Kopecký
Pokud máte pochybnosti, určitě za lékařem zajděte. Já plán Vaší léčby neznám a nejsem ani ortodontista, abych to mohl posoudit.
Osmičky
Dobrý den, již 2 měsíce mám bolesti hlavy, někdy silnějsí někdy slabší. Vše začalo bolestí horního zubu č6 na pravé straně, kdy mi bylo sděleno, že mám slabý zánět okostnice. Zub byl vytržen a já do sebe ládoval antibiotika. Bolest se přesunula do zubu č.6 na lůevé straně a později do zubu č.5 dole vlevo. oba později vytrženy. Bolest hlavy však neustupuje, bolí mě pravé ucho, spodní a horní čelist a okolí lícní kosti, dále bolest hlavy vzadu s pocitem tepla. Minulé pondělí mi byli chirurgicky odstraněny zuby č. 8 dole, neboť tyto byli zarostlé do kosti, bolest však stále neustupuje. Občas mě bolí již i horní patro a poslední horní zuby. Včera začala bolest horní čelisti nad zubem č. 3 vlevo a při dotyku tohoto místa bolest projede až do zubu. Prosím Vás o odpověď na můj dotaz. Děkuji. Bolest se stává již nesnesitelnou. Prodělal jsem již vyšetření CT a RTG, zánět dutin vyloučen. Bolest občas vytřeluje až ke kořenu nosu
Lou
MUDr. Václav Kopecký
Příčinou může být zánět v čelistní kosti, ale pravděpodobně berete antibiotika, takže by se stav měl postupně zlepšovat. Těžko zde přijdu na něco, co by neodhalili lékaři kteří Vás viděli.
Bolest zubů
Dobrý den pane doktore,začala mne pobolívat stolička vpravo nahoře,nejdříve bolela jen občas, v poslední době se to stupňuje.Je mi 33let, dodnes nemám žádné plomby,zuby mne předtím nikdy nebolely.Může se jednat třeba jenom o dočasnou citlivost na chlad?
hana
MUDr. Václav Kopecký
Může, ale původ Vašich obtíží opravdu neznám. Lepší než psaní do poradny bude fyzická návštěva u zubaře.
Osmičky
Dobrý den pane doktore.Před 3 dny mi byla vytržená osmička vlevo dole.Měla jsem tam už před týdnem zánět a tak mi lékařka nasadila 3 dny před zákrokem antibiotika.Dnes jsem dobrala poslední prášek.Osmička byla jen malinko prožízlá,proto ji stomatochirurg prořízl a poté odstranil.Nezašíval.Cítila jsem docela velkou bolest už při trhání,asi to bylo tím zánětem.Bolí to ještě dnes docela hodně,ale spíše mi dělá starost, že se mi v ráně a okolo rozřízlých dásní udělaly malé bílé vřídky,či nějaké pupínky.Rána bolí celá a je mírně nateklá.Vyplachuji mírně šalvějí,spíš ten čaj piji a jen ho tam tak nechám zatéct a pak polknu.První den jsem nevyplachovala vůbec.Mohl byste mi poradit, co dělat s těmi vřídky?Co to vlastně je a jestli je to normální nebo mám raději navštívit svoji zubní lékařku hned? Děkuji moc za odpověď.
Jana
MUDr. Václav Kopecký
Nechte to normálně hojit (to vyplachování nebyl dobrý nápad, výplach poškozují krevní sraženinu, která je základem pro hojení kostní rány). Pokud budou potíže trvat, navštivte svou zubařku, byl by to důvod pro pokračování ATB léčby.
Protetika
Dobrý den,mám dotaz.Chybí mi vlevo nahoře pětka a šestka a vpravo nahoře pětka.Nechci řešit problém můstkem z důvodu broušení zubů,implantáty jsou zase poněkuď drahé.Je možné tento můj problém vyřešit nasazovací zubní protézou,i když mi chybí vlastně jen tři zuby?Děkuji za odpověď
Iluška
MUDr. Václav Kopecký
Ano, snímací protézu lze zhotovit i v takových případech,
Resekce
Dobrý den pane doktore, už přes dva roky mě trápí pětka nahoře. dvakrát zasebou mě byly neúspěšně čištěny kanálky, poté jsem přešla k zubaři s lepším vbavením a ten mi provedl resekci. Je to už 7 měsíců a na dásni nad zubem se mi udělala malá skulinka ze které mi vytéká hnis,stáčí lehce v okolí zmáčkout. Obávám se proto že mi bude chtít zubař resekci opakovat.Mám totiž hrůzu z řezání. není možné jiné ošetření nebo snad vytrhnutí a náhrada zubu. Prosím jaký je Váš názor, už si opravdu nevím rady. Moc děkuju
ameta 21
MUDr. Václav Kopecký
Po tom co už jste absolvovala bych raději doporučil zub odstranit a nahradit implantátem, opakování resekce by k ničemu nevedlo. Bude to sice dražší, ale problém se trvale vyřeší.
Osmičky
Dobrý den, pane doktore... Je mi patnáct let a nejsem si jistý jestli mi roste osmička nebo ne. Vlevo dole mě to před pár dny začalo bolet a rodiče mi řekli že mi tam asi roste osmička a mám tam kousat aby se prořezal. Jenže se mi asi po týdnu udělal váček s hnisem a nemůžu tam už kousat. Myslíte, že tam opravdu roste osmička? A jestli ano, jak se provádí trhání když není ještě vůbec prořezaný a je tam bulka? Kam by mi píchli injekci? Díky za každou informaci, s pozdravem Zdeněk
Zdeněk
MUDr. Václav Kopecký
Myslím že to je osmička, ale neptejte se rodičů a zajděte k zubaři, ten Vám to řekne určitě. Zub Vám hnisá, takže to neodkládejte, a zákroku se nebojte, určitě se Vám pak uleví.
Bolest zubů
Dobrý den, již pár měsíců jsem měl problém s 5 vpravo dole, čtyři roky jsem tam měl Amalgámovou plombu a minulý měsíc jsem se donutil zajít z zubařce v místě mého studia, jsem tam na internátu a ke svému zubaři se jen tak nedostanu. Tato zubařka mi zub otevřela na základě RTG, našla zánět, údajně vyčistila kanálky, vytáhla ze mě téměř 250 korun a po měsíci léčby mi oznámila že si mám nechat zub u svého zubaře nechat vytrhnout. Na to mi předepsala COXtral 100 mg tablety, jednu jsem si vzal, ale po ní mám oteklý dolní ret a už dva dny se toho nemohu zbavit... Zub mám sice venku, ale bolest se nezměnila, místo je velmi citlivé na jakýkoliv dotek. Před vytrhnutím jsem dostal na bolest několikrát Algifen Neo... Potřeboval bych vědět, co mám dělat, ta bolest mě ničí... vždy mi uleví jen Ibuprofen, ale jen na chvíli. Děkuji za radu.
Ladislav Junek
MUDr. Václav Kopecký
Asi bych zahájil léčbu antibiotiky, a nechal se otestovat na lékové alergie – alergická reakce (otok rtu) po použití analgetik (Coxtralu) rozhodně není obvyklá, a pokud nesouvisí s problémovým zubem, měla by se vyšetřit. Užívejte analgetikum které Vám zabírá, a k ústupu potíží dojde nejdříve druhý den po zahájení ATB léčby. Vše by měl ale posoudit lékař, který Vás uvidí, já to pouze odhaduji.
Dětské zuby
Dobrý den, je nutné podávat 7 měsíčnímu dítěti fuoridové tabletky? Je částečně kojeno + příkrmy. Bydlíme v Praze, nevím jak je to s fluorizací vody. Ptám se proto, aby nebylo fluoru přes míru. Já mám bohužel do teď neodstranitelné tmavé skvrny na zubech a nerada bych, aby je mělo i mé dítě. Děkuji za odpověď.
Jana Tomášová
MUDr. Václav Kopecký
Fluorizace tabletami je za normálních okolností nadbytečná, může spíš škodit než pomoci (to jste zjistila na svých zubech). Přítomnost fluoru je důležitá ve slinách, nikoliv v organismu, proto je vhodné ji dodávat formou malého množství (max. půl hrášku!!!) dětské fluoridované zubní pasty při čištění zubů dvakrát denně. Dítě stejně většinu pasty spolyká, ale takto to je mnohem lepší než jakékoliv tablety.
Osmičky
Dobrý den, mám problém s horníma osmičkama. Osmičky se mi vyklubaly zkažené. Postupem času se mi vylomily v krčku a postupovalo to do takové fáze, že si mi skoro celé vydrolili. V posledních dnech jsem měla bolesti tak hrozné, že jsem musela navšívit moji lékařku, která mi zuby vyplnila Depulpinem.Jsem objednaná na operaci a mám hrozný strach. Jak tato operace probíhá a je zákrok bolestivý??? Jde jen o lokální umrtvení nebo celkovou anestezi. A ke všemu mi lékařka nalezla na předním zubu cystu. Říkala mi, že přední zub mám asi mrtvý (hrozí zčernání zubu??). Čeká mě resekce. Co si pod tímto pojmem mám představit? Nikdy jsem nebyla na žádném zákroku. Děkuji za opověď
Dana Brno
MUDr. Václav Kopecký
To by bylo vysvětlování na několik stran, zeptejte se na to své zubařky, nebo si pročtěte starší odpovědi. Depulpin zuby pouze umrtví, pak se musí normálně vytrhnout – obvykle se to dělá v lokálním umrtvení , a většinou to jde zcela bez problémů. Pokud jde o cystu, ta se musí z kosti odstranit, mohla by způsobit ztrátu zubů. Resekce je odstranění špičky kořene zubu, nejčastěji té která trčí do cysty a je příčinou jejího vzniku.
Ostatní
Až trochu opožděně jsem se podíval do fóra, jakými asi odpověďmi častuje pan doktor své dotazující pacienty. A přesně tak jak jsem předpokládal. Alibismus, alibismus, alibismus. Jistě, největší část práce za pány doktory přece provede orální hygienistka. Oni už si pak standardně odvrtají nějakou tu plombičku a provedou opravu z materiálů, jež si stoprocentně zaplatí pacient. Nebo snad zhotoví nějakou tu převislou plombu? To snad ne. Bylo by dobré říct, pane doktore, že k Vám do ordinace také chodí různí dealeři farmaceutických gigantů a ty Vám dávají různé prezenty, preferujete - li jejich nechvalně proslulé přípravky. Jak jistě dobře víte - CHX ve formě výplachů. To je velké svinstvo které se ve stomatologické praxi používá mnoho let a nikdo, nikdo zatím nezná jeho negativní účinky při nekontrolovaném používání. A že se nekontrolovaně používá, víte sám dobře. Nu, je to na každém, jak se rozhodne. Máte - li zájem o seriozní diskuzi, nabízím svůj mail: formaggio@seznam. cz Zejda
Vlasta
MUDr. Václav Kopecký
Na evidentně hloupé a urážlivé příspěvky se skoro nevyplatí reagovat, ale tu radost, že bych Váš dotaz vymazal, Vám neudělám – nechť si každý udělá názor sám. Tuto poradnu vedu zdarma ve svém volném čase (kterého mám minimálně), a snažím se lidem poradit, pokud jsem toho schopen. Nejsem si vědom, že bych v cca 1.500 odpovědích v této poradně doporučoval jakýkoliv přípravek, pokud nejsem na některý přímo dotázán, a dealery čehokoliv ze své ordinace vykazuji, stejně jako sprosté pisatele ze svých poraden. Proto také teď využiji svého práva, a z této poradny Vás navždy vykazuji – veškeré Vaše další příspěvky budou smazány, ať už budou obsahovat cokoliv. Zde jste přestal/a existovat, najděte si jiného koníčka.
Bolest zubů
Pane doktore,mám problém se 4 v pravo nahoře.Jde o mrtví,ale ulomený zub.Než mi ho paní doktorka začla léčit,nic mně nebolelo.Pak nastalo čištění kanálku a zadělání zubu,ne amalganem,čím to nevím,Po dvou dnech mně začalo okolo zubu bolet dásen až ke kosti,tak jsem zašla ke své doktorce a prosila o vytržení zubu.Paní doktorka mi ho otevřela,znovu vyčisila,ale bolest neustoupla.Nakonec mi v okolí bolesti dásně místo nařízla a dala dren,ale bolesti přetrvávají.Až bude zub vyléčen má na nej přijít korunka.je normální,že bolesti přetrvávají?Děkuji moc
Lenka
MUDr. Václav Kopecký
To normální není, po odeznění zánětu a dobrém endodontickém ošetření by zub měl přestat bolet. Pokud ne , je lépe jej odstranit a nahradit.
Osmičky
Dobrý den!Pane doktore,pred týdnem mi byla provedena extrakce dolní 8,vše bylo v pořádku,nyní mám v ráně jakoby svíravý pocit a sladko v ústech a po jemném vysátí rány jse vyplivla nažloutlou tekutinu.Na téže straně jsem měla zánět v ráně po vytažené šestce-dostala jsem atb.na čtyři dny-dnes jsem je dobrala.Myslíte,že mám v té ráně po osmičce také zánět?Velice děkuji za odpověď
Kateřina Mojžíšová
MUDr. Václav Kopecký
Myslím že ano, ale běžte to ukázat svému lékaři.
Korunky a můstky
dobrý den pane doktore mám prosbu :před rokem jsem si nechala zhotovit keramický můstek na který jsem čekala tři měsíce a mezitim jsem si lepila na horní patro starší můstek po nasazení nového keramického můstku mě asi 4 spadl nedavno jsem přešla k jinému lékaři a ten řekl že můstek je špatný a znovu se uvolnůje prý na keramicky můstek je záruka 5 let už jsem podala stížnost komoře stomatologické a z bývalou zubařkou jsem se byla dohodnout ta tvrdí že je vše vpořádku a že mé to převžné délala s estetického vzhledu a že když už jsem k paní doktorce přišla už jsem méla špatné zuby na snímkách od pana doktora nic neviděla ale zubař ano mám strach že mš 23 000 kč nevrátí a já budu muset platit znovu ale víc poradte co mám ještě podniknout máme se ještě sejít na návrch stomatologické komory a když se nedohodnem tak do Prahy je pravda o záruce na keramický můstek 5 let a co si vy myslíte nám šanci vyhrát děkuji
Jiřinka
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel Vás zklamu, na můstek jako individuální výrobek je záruka jen půl roku. Pokud se nedohodnete, má i komora jen malou šanci Vám pomoci, pak by zbývalo je obrátit se s žádostí o posudek na soudního znalce v oboru stomatologie, a vymáhat škodu soudní cestou.
Hygiena
Dobrý den,čas od času mi krvácí z dásně nad horní jedničkou a dvojkou.Dle lékaře to řeším výplachem 1:5 "Solutio Aluminii Acetico-Tartarici CSC".Pomáhá to, ale po určité době se krvácení opět ukáže.A tak to jde pořád dokola. Zajímá mě,zda je toto dostačující.Děkuji velice za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
Božena
MUDr. Václav Kopecký
Dostačující to není, je potřeba odstranit příčinu zánětů, a ne oplachovat jeho následky. Zajděte se k dentální hygienistce.