Čtenářka Petra zhubla 16 kg

Čtenářka Petra zhubla 16 kg | foto: Jan Zavřel

Oblékala jsem pět velikostí, hubla a přibírala, než mi došlo, jak na to

  • 19
Petra Wurmová má za sebou vleklý kolotoč hubnutí a přibírání. Nakonec zhubla natrvalo a stala se výživovou poradkyní. „Hubnutí a já, to by vydalo na obsáhlý román,“ píše čtenářka o svých pokusech.

„Vyzkoušela jsem spoustu diet, ale vždycky to šlo nahoru a dolů. Svého času jsem vážila i něco málo přes 50 kilo, ale vzápětí jsem zase přibrala. Najednou jsem měla 84 kilo a v mém šatníku leželo oblečení od velikosti 36 až po 44. Děsila mě představa dalšího tloustnutí a nabalující se zdravotní problémy. Trápila mě špatná imunita a do schodů a kopců jsem se zadýchávala. Když jsem při chůzi telefonovala, osoba na druhé straně se mě ptala, jestli někde cvičím nebo běžím, protože prý děsně funím,“ vzpomíná Petra, která už věděla, že cesta věčných diet nikam nevede, a začala hledat způsob, jak by šlo zhubnout pomalu a natrvalo.

Petra dříve

S dietami je navždy utrum

S dietami jsem už nadobro skoncovala. Ve volném čase jsem ale začala studovat výživu a osobní rozvoj. Díky tomu jsem objevila stravovací koncept Metabolic Balance, který mi konečně dával smysl a přinesl řešení mých problémů. Na základě laboratorních testů z krve jsem dostala jídelníček přímo pro mě a mé zdravotní potíže. Postupně jsem odstranila zautomatizované a nezdravé návyky jako večerní skleničku vína, popcorn u filmu nebo zákusek ke kávě. A od té doby se cítím skutečně skvěle!

„Kila jdou dolů, ale netrpím pocity hladu a na sladké jídlo nebo mlsání u televize už taky nemám chuť. Prostě jsem byla otrokem svých zlozvyků a zajídala nudu,“ přiznává mladá žena, která dnes jí tři nutričně vyvážená plnohodnotná jídla za den a v jejím jídelníčku nechybějí bílkoviny, zelenina, sacharidy a tělu prospěšné tuky. Ovoce si dává po jídle jako zákusek a mezi jídly má pár hodin pauzu, kdy pije jen čistou vodu. Pečiva se nebojí, dokonce si doma peče vlastní kváskový žitný chleba.

Čtenářka Petra zhubla 16 kg

„Tenhle zdravý životní styl mě natolik chytil, že jsem odešla ze svého původního zaměstnání a stala se výživovou poradkyní a koučkou. Dodávám teď lidem podporu a motivaci ke změně, protože sama vím, jak to někdy může být těžké. Velký vliv na hubnutí mají vedle jídelníčku i psychika a emoce, ale když si začnete věřit a myslet pozitivně, dějí se zázraky. Kromě toho pořádám i ukázkové lekce vaření.“

„Všechny svoje kulinářské nápady sepisuju a fotím na své webové stránky. A inspirovala jsem i maminku – občas mi volá a ptá se, jak připravuju tu kterou pomazánku nebo co dávám do těch svých zdravých sušenek. I ona se snaží vymýšlet a upravovat oblíbené recepty do zdravější verze. Třeba její fit cheesecake je báječný. Místo sušenek používá ovesné vločky a vynechává cukr. Dort na závěr zdobí čerstvým ovocem – a chutná výborně,“ dává Petra tip na zdravější sladkost. A dobrot si užívá i ve světě.

Miluju exotické speciality

„Nejradši mám thajskou kuchyni, třeba zelené curry, nudle pad thai nebo pikantní a svěží papájový salát. V Polynésii jsem si oblíbila jejich tradiční pokrm, syrovou rybu s čerstvou zeleninou v kokosovém mléce. Na Velikonočním ostrově, Novém Zélandu, Fidži a Havaji jsem jedla jídla vařená v zemi pod lávovými kameny nebo pomocí termálního pramene. A můj nejoblíbenější dezert inspirovaný cestami, na kterém si pochutnávám i doma, je banán vařený v kokosovém mléce.“

Tip na oběd: Avokádový toust

  • 4 krajíce bílého chleba
  • 1 klas cukrové kukuřice
  • 1 hrst listů čerstvé bazalky
  • 50 ml olivového oleje
  • půl lžičky nastrouhané citronové kůry
  • půl lžičky citronové šťávy
  • mořská sůl
  • 2 avokáda
  • 100 g sýra
  • 1 hrst ředkvičkových výhonků
  • špetka chilli 

1. Plech si vyložte pečicím papírem, rozložte na něj chleba a kukuřičný klas.

2. Rozmixujte bazalku s olejem, citronovou kůrou, šťávou a solí. 

3. Půlkou bazalkového oleje potřete krajíce i kukuřičný klas. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 190 °C asi 10 minut, až bude chléb křupavý a zlatavý. 

4. Avokáda rozkrojte a odstraňte pecky. Dužninu vydloubněte lžící ze slupky a nakrájejte ji na plátky. Odkrojky rozmačkejte a smíchejte s čerstvým sýrem. 

5. Opečené chleby potřete sýrem s avokádem, navrch rozložte plátky avokáda. Z opečeného kukuřičného klasu odřežte zrna a chleby jimi posypte. Ozdobte ředkvičkovými výhonky a lístky bazalky. Pokapejte zbylým bazalkovým olejem a navrch ještě posypte rozdrceným chilli. 

Zajímavosti o Petře

Původní váha: 84 kg 
Odkud: Plzeň 
Věk: 32 let 
Výška: 175 cm 
Oblíbené motto: Nemysli na to, co by se mohlo pokazit, ale na to, co by se mohlo vydařit.
Zaměstnání: výživová poradkyně, koučka 
Koníčky: cestování, vaření, běh, fitness, turistika, jóga 
Oblíbené oblečení: džíny, tričko a sako, šaty
Za rok zhubla 16 kg.
Současná váha: 68 kg

Čtenářka Petra zhubla 16 kg