náhledy
Ilustrační snímek
Autor: Profimedia.cz
Absolutním vítězem se staly mandle. Obsahují sice hodně tuku, ovšem v podobě mono-nenasycených mastných kyselin, které jsou v přiměřeném množství prospěšné. Navíc jsou zdrojem vitaminu E, vitaminů skupiny B a minerálů, jako je železo, vápník, hořčík nebo zinek.
Autor: Profimedia.cz
Druhé místo náleží jihoamerické rostlině Annona cherimola, které se česky říká čerimoja. Její plody s bílou dužinou obsahují velké množství cukru, ale zároveň je cenným zdrojem vitaminů A, C, B1 i B2 a také draslíku.
Autor: Profimedia.cz
Třetí příčka patří okouníkovi, rybě, která obývá hlubiny Atlantiku. Je bohatá na bílkoviny a zároveň má málo nasycených tuků.
Autor: Profimedia.cz
Čtvrté místo obsadil platýs, který je považován za jednu z nejzdravějších ryb vůbec. Většinou totiž neobsahuje žádnou rtuť a zároveň je výborným zdrojem důležitého vitaminu B1.
Autor: Profimedia.cz
Páté místo mají semínka chia. Kromě řady vitaminů obsahují vlákninu i bílkoviny, jsou tedy zdravou přísadou, která zasytí a zlepšuje trávení.
Autor: Profimedia.cz
Na šestém místě následují dýňová semínka, která jsou bohatým zdrojem železa a manganu.
Autor: Profimedia.cz
Na sedmém místě žebříčku najdeme mangold – tahle listová zelenina se chlubí nejen vysokým obsahem minerálů a vitaminů, ale také betalainů, rostlinných barviv s antioxidačními účinky.
Autor: Profimedia.cz
Možná nejpřekvapivější potravinou z celé stovky je vepřové sádlo, které obsadilo osmou příčku. Podle BBC se jedná o dobrý zdroj vitaminů skupiny B a minerálů.
Autor: Profimedia.cz
Devátá je nať červené řepy, která je nabitá minerály, vitaminy skupiny B a vitaminem K.
Autor: Profimedia.cz
Vítěznou desítku uzavírá mořská ryba chňapal, která je velmi bohatá na prospěšné živiny, ale autoři seznamu upozorňují, že někdy může obsahovat i nebezpečné toxiny.
Autor: Profimedia.cz