Jak škodí bílá mouka?
Zanáší střeva a zahleňuje organismus. Je zbavená vitaminů a vlákniny a její konzumace zatěžuje slinivku břišní i trávení a vede k obezitě. Již archeologické průzkumy mumií starého Egypta prokázaly, že tehdejší vyšší vrstva společnosti, která požívala bílou mouku, trpěla arteriosklerózou.
Přitom existuje řada dalších druhů mouky, které můžete při vaření či pečení použít, například mouka celozrnná, žitná, ječná, špaldová, rýžová, jáhlová, pohanková nebo amarantová.
Margit Simáková připomíná, že většinová společnost je od mala zvyklá na sladkou chuť a potrpí si na doslazování, na sušenky a kvůli pohodlí si zvykla připravovat jídla z vysoce průmyslově upravených sacharidů v podobě bílé pšeničné mouky či výrobků z ní, jako jsou rohlíky, knedlíky atd. „V těle se rychle rozloží a fungují zase jen jako kostky cukru,“ varovala v Rozstřelu na iDNES.cz.
Pokud se chcete bílé pšeničné mouce co nejvíce vyhnout, snižte konzumaci běžného bílého pečiva, ale i klasických těstovin, kuskusu, bulguru, sušenek, slaných krekrů a tyčinek. V supermarketech dnes už běžně zakoupíte i těstoviny celozrnné, špaldové, rýžové, pohankové či kukuřičné, k dostání jsou i luštěninové.