Přes přechod do důchodu
Věk kolem padesátky bývá přelomový, přichází hormonální nerovnováha a zdravotní potíže. Úprava jídelníčku a pravidelná fyzická aktivita vám v mnoha ohledech prospějí.
„Pro ženy v menopauze, kdy klesá tvorba hormonů progesteronu a estrogenu, jsou vhodné potraviny s vysokým obsahem fytoestrogenů. Například sója a produkty z ní, pohanka a lněné semínko,“ radí nutriční specialistka.
V jídelníčku nezapomínejte na zeleninu, ovoce, kvalitní rostlinné oleje, ořechy a semínka. Pokud se chcete vyhnout přibírání na váze, omezte sladkosti, nasycené tuky a alkohol.
Jako prevence osteoporózy neboli řídnutí kostí, které zvyšuje riziko zlomenin, je ideální strava bohatá na vápník. „Dostatečné množství vápníku je v mléce a v mléčných výrobcích, v tvrdých sýrech a v máku. Méně pak také v listové zelenině, v ovesných vločkách a v brokolici,“ uvádí Hásková s tím, že pro efektivní vliv vápníku na kosti je potřeba i přísun fosforu a vitaminu D. Ten dodají sluneční paprsky, mořské ryby, rybí tuk, játra, mléko a vaječný žloutek.
Vedle toho si vyčleňte čas na pravidelný pohyb, vhodná je chůze, nordic walking, plavání. „Tento aerobní pohyb kombinujte s posilováním, třeba s vlastní vahou těla, což podpoří tvorbu kostní a svalové hmoty,“ doplňuje odbornice.