Jde se do práce
První zaměstnání, hlavně kancelářského typu, je jedním z rizikových faktorů nadváhy a obezity. V jídle se odbýváme, máme méně pohybu, ale o to víc stresu. „U každého zaměstnání bych doporučovala začínat den snídaní. Lidé, kteří ji vynechávají, mají mimo jiné větší problémy se soustředěním,“ konstatuje nutriční specialistka a přidává tip na snídani: domácí ovesná kaše s nakrájeným ovocem nebo vícezrnné pečivo s žervé, libovou šunkou a zeleninou.
Strava v těhotenství
|
Pokud nesnídáte v domnění, že tak ušetříte na příjmu kalorií, jste na omylu. Nepravidelné stravování a velké pauzy mezi jídly k ideální hmotnosti nevedou.
„K obědům vybírejte stravu složenou z komplexních sacharidů, jako jsou obiloviny, luštěniny či brambory, bílkovin a také vlákniny v podobě zeleniny. Vyvarujte se smažených a tučných jídel,“ doporučuje odbornice. Nezapomínejte na pitný režim, třeba si dejte na pracovní stůl karafu s vodou, kterou tak budete mít pořád na očích. Na stůl si naopak nedávejte nezdravé pochutiny, které lákají k uzobávání.
„Pokud jde o sedavé zaměstnání, jeho největším úskalím je nedostatek pohybové aktivity,“ poznamenává Hásková. Jako prevenci nadváhy i zdravotních problémů s pohybovým aparátem doporučuje pravidelný pohyb po práci alespoň dvakrát až třikrát týdně.