Proč jíst zdravě?
Pokud jídlo vnímáte pouze jako nezbytnou potřebu těla, je to špatně. Správná výživa je důležitá kvůli předcházení nemocem včetně civilizačních chorob, jako jsou obezita, cukrovka, srdečně cévní či onkologická onemocnění. K zásadám správného stravování v každém věku patří pravidelnost v jídle, rovnováha v příjmu a výdeji energie, pestrost druhů a sezonnost potravin, každodenní porce ovoce a zeleniny i správný pitný režim.
Naopak pokud jde o stravovací hříchy, k těm nejčastějším patří příliš soli. Podle Světové zdravotnické organizace by měl dospělý člověk denně zkonzumovat méně než 5 gramů soli. „V České republice je však podle statistik konzumace soli třikrát větší, tedy asi 15 až 16 gramů denně,“ říká nutriční specialistka Aneta Hásková ze 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „U dětí jsou zjištění podobná,“ dodává.
Jestli solení přeháníte, riskujete zdravotní potíže. Nadbytek soli zvyšuje krevní tlak, který je rizikovým faktorem kardiovaskulárních a mozkových příhod. Přesolování také zadržuje vodu v těle a může poškozovat ledviny a cévy. Navíc sůl podporuje chuť k pití a k dalšímu jídlu, čímž se dostáváme k nadváze a obezitě – bohužel čím dál častější již u dětí.