Jihlavské pivní vábení, které nadchne nejednoho běžce

  0:42aktualizováno  0:42
Pivo vykvasilo do našeho jídelníčku před deseti tisíci lety, když Sumerům napršelo do hrnce s obilím a vzniklá zfermentovaná omamná voda inspirovala majitele sýpky k opakování kvasného procesu. Pokud se chcete proběhnout historií vaření piva v Čechách, nazujte kecky a vyrazte do Jihlavy.

Vaše podlomené zdraví Ježek upevní a spraví | foto: Barbora Topinková, Rungo.cz

Jste-li běžec s pivními chutěmi, chcete si zaběhnout dále než se džbánkem na konec ulice a přitom se vám zdá společensky žádoucí nebýt nařčeni z bezmyšlenkovité konzumace piva za účelem umrtvení údů, jeďte si dát pivně poznávací proběh do Jihlavy. 

Zdejší naučná stezka je nádherným příkladem spolupráce historiků se sládkem místního pivovaru a splendidním způsobem vám nabízí mnohá poučná zastavení v půvabných zákoutích městečka, které jako by vypadlo z pohádky o Dařbujánovi s Pandrholou. Pětikilometrovou trasu místní Pivovarské naučné stezky přitom zvládne i školní mládež, začínající městská běžkyně nebo já coby rekonvalescentka s výronem v kotníku.

Start je u Piety

Vyběhněte od parkoviště nejmenovaného obchodního centra v ulici U Dlouhé stěny, kde nad vámi stojí sousoší Piety. V těchto místech před bývalou Brtnickou bránou ležela jedna z četných jihlavských chmelnic. Máte-li chuť, můžete si před okruhem vyklusat na východ Křižíkovou ulicí, kde v zahradě soukromého domu za potokem uvidíte zajímavý sladovnický sloup. To, že je sladovnický, se pozná podle toho, že je na něm vytesána limpa. Tento symbol sladovnictví je ta dřevěná lopata používaná k rozhrnování sladu. 

Fotogalerie

Pak zamiřte přes most a za hradním parkánem zahněte vpravo. Ocitnete se v křivolakých uličkách za hradbami a ulicemi Čajkovského, Brněnská a Lazebnická doběhnete až k tajemnému kostelu sv. Jakuba. Cestou uvidíte cedulkami označené domy, které dříve bývaly šrotovacím mlýnem a domem s právem várečným. Poté, co se nejpozději roku 859 n.l. objevil chmel v Českých zemích a jeho kvalita byla ceněna tak vysoko, že jeho vývoz za hranice země byl trestán smrtí stejně jako vývoz mikrofilmů s plány nové verze Škody Yetti, měl v Jihlavě právo vařit pivo každý měšťan vlastnící dům stojící uvnitř hradeb. 

Pro větší žízeň

Chcete-li do Jihlavy doběhnout s opravdovou chutí na pivo, začněte svůj výběh na nádraží chatové osady Dvorce. Dvanáctikilometrová trasa vede po červené turistické značce podél řeky Jihlavy. Zvlněným terénem se běžec dostane přes nádraží Rantířov a vyhlídku Zaječí skok až do ulice Na Dolech. Pokud máte žízeň jako kutéř běžte pořád po hlavní silnici až k budově Jihlavského pivovaru. Podle libosti je možné tuto trasu zkombinovat s Pivovarskou naučnou stezkou.

Vlastnictví právovarečného domu bylo výhodné uložení peněz, protože svému majiteli přinášel právo vařit pivo až čtyřikrát ročně v některém z místních pivovárků. Majitelé domů s právem várečným rychle zjistili, jak moc se jim vyplácí své nádeníky podporovat v tom, aby po práci propili výplatu, kterou od nich obdrželi, zrovna v jejich vlastním pivovaru. Po uvaření se pivo vystavilo, tj. otevřel se mázhaus domu a pozvali sousedé, aby za poplatek várku okoštovali, nejlépe do dna sudu. Jeden z těchto malých pivovárků je v současné ulici U Mincovny, kde je záhodno ochutnat jednoho Ježka s výhledem na krásné chrliče místního kostela. 

Na konci si nenechte ujít Ježka

Směrem k náměstí pak běžec mine několik bývalých předních podniků města, kde se pilo místní pivo za současného udržování společenského ruchu města, potyčky tovaryšů s posádkovým vojskem v to čítaje. Podél hostinců U Zlatého lva, U Zlaté hvězdy a U tří knížat doběhne žíznivý pivař k malému pivovaru U Radnice, který navazuje na hrdou tradici místního cechu sladovníků svými těžkými ležáky a zajímavými speciály. 

Husovou ulicí, ve které stál jeden z nejstarších a největších pivovarů, takže se ještě za Rakouska jmenovala Mlátečná, doběhnete až k bílé historické budově jihlavského pivovaru zdobené typickými pivovarskými komíny. Ve zdejším informačním centru se dozvíte další zajímavé věci o historii vaření piva v Jihlavě a na úplném konci svého běhu můžete ochutnat příjemně vyvážený ležák s emblémem roztomilého Ježka na krásné zahrádce. Jen pozor, aby vás jako ve středověku nechytila ponůcka, až půjdete cestou z nálevny bez rozsvícené lampy! Takovou ostudu by každý slušný měšťan oplakal.


Nejčtenější

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Jak správně používat parfém? Stačí tři střiky, ale na správné místo

Ilustrační snímek

„Parfém je neviditelný, ale nezbytný a nenahraditelný módní doplněk. Avizuje, že žena přichází, a připomíná, když už...

Menstruace bez vložek a tamponů. Češka nabízí nepropustné kalhotky

Menstruační kalhotky Snuggs

Protože použité menstruační vložky a tampony představují ročně tuny odpadu, rozhodla se Linda Šejdová, že místo běžných...

Další z rubriky

Čtyři stravovací chyby, které nám škodí, ale neumíme se jich zbavit

Ilustrační snímek

Informací o tom, jak se správně stravovat, abychom byli zdraví, štíhlí a ve formě, je sice plný internet i regály...

Čtyřiasedmdesátiletá návrhářka radí, jak vypadat mladě i bez plastik

Norma Kamali vypadá na svůj věk velmi dobře.

Módní ikona Norma Kamali z New Yorku vypadá ve čtyřiasedmdesáti jako ženy o dvacet let mladší. Za jejím skvělým...

Jak se vyhnout salmonelóze? Myjte si ruce a nejezte syrová vejce

Ilustrační snímek

Poslední dobou to slýcháme často. V tom či onom městě se objevilo maso kontaminované salmonelou. Měli bychom z toho být...

Advantage Consulting, s.r.o.
ODBORNÍK NA PŘÍPRAVU VÝROBY

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz