Nové výživové mýty odhaleny: jediný prospěšný alkohol je červené víno

  2:28
Solení při vaření potravin zvyšuje hladiny sodíku v krvi, jediný srdci prospěšný alkohol je červené víno, smažené jídlo je vždy velmi tučné. Odhalte s námi další výživové mýty.

Červené víno | foto: Profimedia.cz

Některé mýty o zdravé výživě jsou v nás tak hluboko zakořeněné, že jen těžko přijímáme nová fakta získána z nejnovějších vědeckých studií. Pojďme se podívat na zoubek pěti mýtům, které jsme dlouhá léta považovali za neměnný fakt.

Mýtus: všechny nasycené tuky zvyšují hladiny cholesterolu

Pravda  -  nové výzkumy ukazují, že některé nasycené tuky mohou být naopak zdraví prospěšné.

Dlouhá léta se za zdravé tuky považovaly jen ty mononasycené a polynenasycené, které jsou obsažené třeba v olivovém oleji nebo vlašských ořeších. Všechny nasycené tuky byly lékaři a odborníky na výživu zatracovány jako velmi nezdravé a škodlivé především pro srdce. Nový výzkum však naznačuje, že se odborníci mýlili. Ne všechny nasycené tuky jsou totiž špatné. 

Existuje mnoho druhů nasycených tuků, které náš organismus rozdílně zpracovává. Jeden druh nasyceného tuku kyselina stearová, která se přirozeně vyskytuje v kakau, mléčných výrobcích, v palmovém či  kokosovém oleji, totiž podle výzkumů nezvyšuje hladiny špatného LDL cholesterolu, ba právě naopak pomáhá vytvářet dobrý HDL cholesterol.

Mýtus: jediný zdraví prospěšný alkohol je červené víno

Pravda - pivo, víno i tvrdý alkohol mají stejné zdravotní výhody.

Červené víno bylo pozvednuto mezi zdravé nápoje, když vědci objevili, že milovníky foie gras a tučných sýrů z Francie chrání před srdečními chorobami antioxidanty obsažené ve víně. Nedávný výzkum ale zjistil, že za ochranou před srdečními onemocněními nestojí jen antioxidanty z červeného vína.

Podle doktora Eric Rimma, profesora výživy ze  School of Public Health at Harvard University totiž všechen alkohol - lépe řečeno etanol zvyšuje hladiny ochranného HDL neboli dobrého cholesterolu, který pomáhá chránit před usazováním plaku v arteriích a snižovat riziko ucpání cév, přispívající k infarktu a mrtvici.  Jakýkoli alkoholický nápoj, když se pije s mírou (maximálně dva drinky denně) tak pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění .

Mýtus: solení potravin při vaření zvyšuje hladiny sodíku v těle

Pravda - sůl přidaná do vroucí vody může ve skutečnosti zabránit ztrátě živin z vařené zeleniny.

Všichni víme, že sůl není zdravá ani pro jedince, kteří netrpí vysokým krevním tlakem. Osolit si vodu při vařeni však zřejmě tak škodlivé pro zdraví není.

"Sůl ve vroucí vodě snižuje vyluhování živin ze zeleniny do vody," tvrdí Harold McGee, autor knihy On Food & Cooking, podle něhož osolená voda zrychluje proces vaření, čímž se ještě více zminimalizuje ztráta živin z vaření.

McGee doporučuje používat jednu čajovou lžičku soli na šálek vody. Množství sodíku absorbované do jídla je podle něj nepatrné.

Mýtus: smažené jídlo je vždy příliš tučné

Pravda - smažené pokrmy mohou být zdravé.
 
Pojďme si vysvětlit princip smažení. Když je jídlo vystaveno horkému oleji, vlhkost uvnitř potravy se vaří a protlačuje na povrch a poté do oleje. Jak vlhkost odchází, vytváří se bariéra, která minimalizuje vstřebávání oleje - to ale jen za předpokladu, že smažíte správně. Ta trochu oleje, které pronikne do smažené potravy, pak vytváří onu chutnou krustu. Pokud nechcete, aby vaše večeře nasákla příliš oleje, smažte podle instrukcí.

Pro většinu potravin je optimální teplota oleje na smažení kolem 190 °C. Příliš nízká teplota oleje zvyšuje zvyšuje absorpci tuku. Pokud si pohlídáte teplotu tuku a osmažené jídlo necháte okapat na papírovém ubrousku minutu až dvě před podáváním, můžete si bez výčitek vychutnat smažený oběd.

Mýtus: olivový olej patří jen do studené kuchyně

Pravda - Olivový olej vařením neztrácí své zdraví prospěšné vlastnosti.

Dokonce i delikátní extra panenský olivový olej zvládne vysoké teploty bez toho, aby přišel o své cenné živiny. Podle odborníků mono nenasycené tuky nejsou znehodnoceny teplem a olivový olej tak může přestát i náročnější dlouhodobé vaření a to až do 200 °C.

Jednoduše dokud se z oleje nekouří, chuť i výživové hodnoty oleje zůstanou  nedotčeny. Důležitější je skladování oleje. Tuky a fytoživiny přežijí až dva roky v neotevřených tmavých lahvích skladovaných při pokojové teplotě chráněné před světlem.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Miloše: Mám podezření, že třetí dítě není moje, manželka to popírá

22. dubna 2024

Rodina pro mě byla vždycky na prvním místě. Moje žena si ani nedovede představit, jak je...

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Záhady špatného trávení. Kdy už potíže signalizují nádor, vysvětluje lékař

19. dubna 2024

Premium Pocit plnosti, plynatost, jindy zácpa. Tyto příznaky mohou být způsobeny problémy s tlustým...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef

25. dubna 2024

Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...

Krásu dnes určuje Instagram, za nás byly úpravy tabu, říká Taťána Kuchařová

25. dubna 2024

Premium Před osmnácti lety jí posadili na hlavu ikonickou modrou korunku, letos její triumf v soutěži Miss...

Dříve měly modelky charisma, dnes je vše plytké a instantní, říká hledačka talentů

24. dubna 2024

Premium Krása je velmi diskutabilní a individuální pojem, tvrdí Milada Karasová, která pro svět modelingu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...